Mendidik Biar Dari Teladan

on 15 April 2014

Mendidik Biar Dari Teladan

Aku terpanggil untuk buat entri ni bukan sebab kena panggil, tapi memang disebabkan pengamatan deria ke enam aku yang terel ni. Apa yang korang faham dengan maksud mendidik biar dari teladan? Adakah mengajar ketam lompat bintang? Ok, bukan tu. Maksudnya adalah, kalau kita nak mendidik orang lain, biarlah dari teladan yang kita tunjuk.

teladan, tauladan, teladan baik, tauladan yang baik, mendidik dengan teladan, cara didikan yang betul, cara mendidik yang betul,
Ni dah tahap geram sangat ni. Hahaha. Sumber
Aku bagi contoh kat sini. Korang nak orang lain senyap dalam pejabat, tapi korang sendiri bising. Macam mana orang lain tu nak senyap? Kalau aku pun terus menyanyi lagu Gadis Jolobu.

Contoh lain. Kau marah orang lain kutuk Facebook, tapi korang sendiri dengan menggilanya sambil mulut berbuih-buih tanda teruja,  kutuk Friendster. Macam mana orang lain tu nak dengar cakap korang? Betul?

Dulu aku ada kisah hidup aku tersendiri. Waktu aku menjadi seorang Senior yang kacak malah disegani di alam semesta. Korang ingat nak Handle junior ni senang? Dalam Dorm aku ada 40++ pelajar. Ingat mudah nak suruh dorang semua dengar cakap aku? Contohnya aku buat jadual bertugas untuk sapu Dorm dan kemas Dorm. Ingat senang nak suruh dorang ikut cakap dan peraturan aku? Tapi apa yang aku buat? Aku Psikologi dorang. Setiap kali hari aku bertugas, aku akan buat. Setiap minggu. Tak ada satu minggu pun yang terlepas. Bila dah aku buat macam tu, korang rasa orang lain boleh dengar tak cakap aku? Dorang akan membantah tak cakap aku? Dah tentu dorang akan ikut cakap dan perintah aku. Dalam masa yang sama, tindakan tu tadi akan membuatkan kau dihormati. Lagi-lagi Senior dorang ni memang kacak dan ganas. Lagi lah dorang kena dengar cakap. 

Bila orang hormatkan kau, dia akan ikut segala arahan kau. Tak perlu nak memaki hamun dan tinggikan suara. Berbeza antara takut dengan hormat. 

"Eleh! Suruh orang lain buat, dia sendiri pun membongkang atas katil."

Kalau kau tak buat apa yang kau suruh orang lain buat, macam mana orang lain nak dengar cakap kau kan? Ini Reverse Psikologi sebenarnya. Bila kau buat dengan bersungguh, takkan ada sorang pun akan mampu pertikaikan arahan kau. Jadi, Post Mortem yang aku buat, jawapannya adalah... kalau kita nak mendidik orang lain, biarlah dari teladan yang kita tunjuk. Kalau kau dah tunjuk teladan yang baik kat orang lain, untuk orang lain tu dengar arahan kau, InshaaAllah tak susah. 

Macam aku dulu, aku silap tunjuk teladan. Yang bagus aku tunjuk yang biadap pun aku tunjuk. Kalau masuk Dorm aku dulu, memang tak sah kalau tak dengar bunyi kentut berlawan-lawan. Tu hasil didikan aku juga tu. Hahaha.

Makanan Basah Tambahan Untuk Menggemukkan Kucing

on 12 April 2014

Makanan Basah Tambahan Untuk Menggemukkan Kucing

Siapa yang ada kucing ataupun pemilik kucing ataupun pencinta kucing ataupun yang kacak macam aku, pasti nakkan kucing kesayangan nampak sihat dan berisi. Kerana kucing akan nampak comel secomel-comel alam jika ia nampak berisi. Bukanlah untuk menggemukkan kucing, tapi lebih kepada nak menjadikan kucing kesayangan lebih berisi dan nampak sihat. Kucing pun tak disarankan untuk gemuk sebab penyakit senang untuk menghinggapinya. Antaranya obesiti. Itu yang paling ditakuti oleh pemilik kucing. Tuan kucing yang sakit tak apa, tapi kalau kucing kesayangan sakit memang gelabah dibuatnya. Ibarat tampar usus kanan, usus kiri terasa sakit.

Ok, berbalik semula pada makanan yang aku bagi untuk kucing kesayangan aku. Di samping biskut kebiasaan kucing jenama Royal Canin, aku juga bagi kucing aku makan makanan basah. Ini pun hanya seminggu dua kali. Tak boleh bagi hari-hari sebab faktor harga yang agak mahal. Jadi, aku bagi ni sebagai bonus kepada kucing aku sebab dia dengar cakap, manja, jinak dan sama kacak macam aku jugak. Ada juga dia mintak hari-hari, aku hanya tunjuk tukul besi sebagai isyarat tak boleh sama sekali! Nasib baik kucing aku faham bahasa.

makanan basah kucing, makanan gemukkan kucing, makanan kucing untuk gemuk, makanan untuk menggemukkan kucing, makanan basah kucing yang terbaik
Ok, cukup untuk sebulan makanan ni,. Nak lebih aku kasi penampo buaya je.
makanan basah kucing, makanan gemukkan kucing, makanan kucing untuk gemuk, makanan untuk menggemukkan kucing, makanan basah kucing yang terbaik,
Style kan cara aku tangkap gambar. Hebat jugak aku ni rupanya.
Makanan basah yang aku selalu bagi pada kucing aku adalah makanan Brand Royale. Itu pun aku buat kajian dulu. Brand Royale ni banyak jenis. Ada Tuna, ada ayam dan ada campuran ayam+tuna dan macam-macam lagi. Selepas beberapa uji kaji dan beberapa das penampar manja aku lepaskan kat kucing kesayangan aku, aku dapat tau jenis apa yang kucing aku paling suka. Kucing aku suka makan jenis Roasted Succulent Chicken. Entah apalah maksudnya. Aku ni English Broken. Aku rasa maksudnya Ayam Panggang Terseksa agaknya. Yang ni memang cukup kucing aku suka. Mungkin sebab tuan dia pun penggila ayam. Jadi, mana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan? Dia gemuk, aku pun gemuk juga. Takdir agaknya

makanan basah kucing, makanan gemukkan kucing, makanan kucing untuk gemuk, makanan untuk menggemukkan kucing, makanan basah kucing yang terbaik,
Sampai macam tu sekali dia makan. Sebab suka dan teruja dia dah tak pedulikan pagar tu. Kalau gemuk lagi sikit, terus sangkut tak boleh keluar dari pagar tu.
makanan basah kucing, makanan gemukkan kucing, makanan kucing untuk gemuk, makanan untuk menggemukkan kucing, makanan basah kucing yang terbaik,
Dah kenyang apa lagi. Mesti cari ketiak aku nak tidur. Huh! Ni lah nasib aku sebagai bapak angkat dia. Asyik nak bermanja-manja je. Tu pun sekali kokak tangan aku sampai luka. Terguris hati aku.
Jadi, kepada yang mencari makanan basah terbaik untuk kucing, aku sarankan beli Brand Royale ni. Memang terbaik setakat ni. Aku pun dah cuba. Dah cuba lama baru aku berani nak sarankan kat orang lain. Aku pun sebelum ni disarankan oleh orang lain, tu yang cuba tu. Tak kenal maka tak benci kan? Hahaha.

Buka Pelamin 5 April 2014

on 07 April 2014

Buka Pelamin 5 April 2014 

Sabtu lepas aku ada Job buka pelamin kat Area Hulu Selangor. Aku cuma datang buka je sebab hari Jumaat aku tak pasang. Rakan-rakan lain dan juga Tauke Isyaaz Wedding yang menjalankan kewajipan dorang. Jadi, aku tak ada ambil gambar-gambar pelamin masa pasang tu. Macam biasa, team Issyaz Wedding yang memang terkenal dengan kekacakan pemuda-pemuda di dalam organisasi ni melangkah dengan penuh bertenaga dan penuh keyakinan. Walaupun hanya buka pelamin, tapi memang aku suka Feeling-Feeling macam askar yang sedang menuju ke medan perang. Imaginasi aku ni kan Hyper Bola. Gunting ibarat senapang M-16 bagi aku, manakala tiang-tiang kain Backdrop aku anggap sebagai pisau Rambo. Tak senonoh kan? Hahaha.

Ok, malas aku nak membebel panjang, jom layan gambar-gambar pelamin yang sempat aku Snap sebelum pelamin tu diruntuhkan kitorang dengan penuh rasa Humble dan berlagak.

pelamin 2014, pelamin terkini 2014, tempahan pelamin, tempahan pelamin sekitar rawang, tempahan pelamin di rawang, tempahan perkhidmatan wedding planner di rawang
Ni dinamakan Pelamin Lisa Surihani. Masa ni pasangan pengantin masih lagi Photoshoot.
pelamin 2014, pelamin terkini 2014, tempahan pelamin, tempahan pelamin di rawang, tempahan pelamin sekitar rawang, tempahan perkhidmatan wedding planner di rawang,
Kali ni Pelamin Lisa Surihani ni ditambah dengan sedikit eksesori untuk menampakkan lagi kecanggihan teknologi Issyaz Wedding.
pelamin 2014, pelamin terkini 2014, tempahan pelamin, tempahan pelamin di rawang, tempahan pelamin sekitar rawang, tempahan perkhidmatan wedding planner di rawang,
Kelihatan berseri dengan pancaran Spot Light. Menyerikan lagi pelamin ni. Berseri seperti mana keserian yang terpamer kat muka aku ni.
pelamin 2014, pelamin terkini 2014, tempahan pelamin, tempahan pelamin di rawang, tempahan pelamin sekitar rawang, tempahan perkhidmatan wedding planner di rawang,

Lepas siap runtuhkan pelamin ni, kitorang terus pecut ke satu lagi majlis perkahwinan untuk merobohkan pulak pelamin kat sana. Tapi aku sempat Snap satu gambar je sebelum pelamin tu hancur dikerjakan Team Issyaz Wedding.

pelamin 2014, pelamin terkini 2014, tempahan pelamin, tempahan pelamin di rawang, tempahan pelamin sekitar rawang, tempahan perkhidmatan wedding planner di rawang,
Yang ni aku terlupa nak tanya kat Tauke Issyaz Wedding apa nama pelamin ni. Tapi bagi aku, pelamin ni memang cantik. Sesuai bagi korang yang sukakan tema Bunga Sakura. Macam bunga sakura depan rumah aku ni.
pelamin 2014, pelamin terkini 2014, tempahan pelamin, tempahan pelamin di rawang, tempahan pelamin sekitar rawang, tempahan perkhidmatan wedding planner di rawang,
Inilah wajah-wajah durjana Team Issyaz Wedding. Wajah-wajah pemusnah yang kacak. Lebih-lebih lagi yang berbaju hitam dua dari kiri tu. Sekali pandang macam Leonardo  De Caprio.
Jadi, kepada bakal-bakal pengantin yang berminat untuk mendapatkan perkhidmatan perkahwinan yang daripada Issyaz Wedding, bolehlah hubungi Issyaz Wedding di :-


Dari pelamin hinggalah ke Make Up, semuanya disediakan. Apa lagi, hubungi cepat. 

Kasut Murah Tapi Sedap Bila Main Futsal

on 06 April 2014

Kasut Murah Tapi Sedap Bila Main Futsal

Suatu ketika dulu, masa tubuh badan aku masih bergetah, betis senipis kayu besbol dan perut senipis kulit bawang, aku memang rajin main futsal. Setiap minggu adalah WAJIB main futsal. Tapi disebabkan sengkek, jadi aku memang tak mampu nak beli kasut futsal berjenama ni. Cuma sekali je aku beli kasut futsal jenama Reebok (betul tak ejaan ni), tapi tu pun tak tahan lama. Dah lah berat, tak selesa dan paling tak menarik, tak lama aku pakai dah tertanggal tapak kasut. Sejak daripada tu, aku kembali kepada kasut futsal tradisi aku. Jenama Pallas Jazz Star. Itu lebih serasi dan ngam dengan aku. Mungkin aku ditakdirkan untuk main futsal dengan kasut ni. Walaupun murah, tapi memang serasi dengan aku. 

Baru-baru ni, setelah 5 tahun tak main futsal, aku turun ke gelanggang futsal semula. Jadi, memang WAJIB aku beli kasut murah ni jugak. Korang masih tak dapat tangkap kasut yang jenis macam mana? Ok, senang je. Korang selalu tengok tak kasut pengawas sekolah? Itulah dia.

kasut, kasut futsal terbaik, kasut futsal murah, kasut futsal menarik, kasut futsal yang murah,
Amacam? Selalu tengok kan?
kasut, kasut futsal terbaik, kasut futsal murah, kasut futsal menarik, kasut futsal yang murah,
Nampak macam tak berapa cerdik je kan pakai kasut ni, tapi kalau kasut ni memang serasi dengan korang, sendiri mau ingatlah. Aku pernah digelar si kaki  besi dengan kasut ni.
kasut, kasut futsal terbaik, kasut futsal murah, kasut futsal menarik, kasut futsal yang murah,
Rupa bentuk dia memang tak cantik, tapi disebabkan keburukan paras rupa ni lah yang buat dia nampak ganas dan garang hingga ditakuti oleh kasut-kasut futsal yang lain.
kasut, kasut futsal terbaik, kasut futsal murah, kasut futsal menarik, kasut futsal yang murah,
Nampak bahagian depan dia.Walau tak tajam, tapi korang cuba tonjol sekuat hati. Lain macam padu dia. Dengan ciri-ciri bunga getah yang macam tu, memang dapat membuatkan pihak lawan goyang dengan korang, Dorang rasa macam nak kena gigit je dengan kasut ni. Anjing-anjing liar pun lari bila tengok aku kejar dorang dengan kasut ni.
kasut, kasut futsal terbaik, kasut futsal murah, kasut futsal menarik, kasut futsal yang murah,
Nampak betapa jantannya kasut ni dari sisi depan. Terserlah kegarangan, kejantanan, keganasan dan kekacakan si pemakainya.
Kasut ni mungkin tak sesuai dengan semua orang. Kalau yang berkulit kaki lembut tu, memang aku tak sarankan untuk pakai sebab kasut ni keras. Boleh buat kaki korang melecet. Tapi kalau korang memang dah biasa pakai kasut ni, dan memang serasi dengan korang, aku boleh katakan kasut ni antara kasut yang terbaik untuk bermain futsal. Lagi-lagi yang tak berapa berduit untuk beli kasut-kasut futsal yang berjenama ni. Kasut ni murah je. Dalam rm25++ dah boleh dapat sepasang. Dari segi ketahanan dia, memang tahan lama. Kasut ni memang lasak. Bukan je boleh buat kasut futsal, kasut berkebun, kasut main badminton dan sebagainya. 

Jadi, apa lagi. Jangan jadikan alasan tak ada kasut futsal untuk korang tak main futsal. Futsal ni antara sukan yang boleh keluarkan peluh korang sebaldi. Hahaha. Antara sukan yang mampu mengeratkan lagi silaturahim sesama kita. 

*Team Selayang nak buat Friendly dengan Team Blogger. Ada yang nak Arrange tak? cc- MELASTIK BINTANG.

Hari Ni Aku Kena Saman. Tahniah!

on 03 April 2014

Hari ni memang silap aku sebab tak fikir panjang. Parking merata sebab terkejar masa. Takut bank tutup. Tapi, itu lah langit tak selalunya cerah, petang tadi pun dah hujan. Hahaha. Keluar daripada bank, start kereta, pandu dengan penuh rasa sopan santun segan silu, tiba-tiba aku nampak macam ada benda terkibar-kibar kat Wiper kereta. Aku dah cuak dah. Ingat ada pocong terselit kat Wiper. Aku hampir menjerit minta tolong kat orang ramai. Bila aku fokus, baru aku perasan sehelai kertas yang nampak agak panjang. Ok! Aku dah dapat hidu bala yang menimpa tu. Aku dah dapat teka musibah apa tu. Aku dah dapat rasakan poket aku tiba-tiba mengecil dan tersepit. Ok,  itu petanda buruk. Itu adalah penderitaan maksimum bagi seorang lelaki kacak tapi sengkek macam aku ni. Itu adalah surat saman!!! Oh No!!! 

Kerja sampai tulang belikat tangkap, berpeluh berpanas tak dihiraukan tapi dengan satu kesalahan je, aku terus kena saman. Ok, yang ni aku hiraukan. Hampeh betul. Macam ada letak kamera je kat Parking tu. Laju betul kesan orang yang letak kereta luar kotak garisan. Thumbs up! Menjalankan tugas dengan penuh istikamah, dedikasi dan sepenuh perasaan. 

Hidup perlu diteruskan. Chill Bebeh.


Faktor Bujang Agaknya

on 02 April 2014

Aku dari tadi taip delete taip delete. Sampai ke sudah tak siap-siap satu entri pun. Entah apa masalahnya aku pun tak faham. Nak kata lapar, aku dah bedal nasi dua pinggan petang tadi. Nak kata kurang keyakinan diri, aku rasa aku memang hari-hari kacak dan berseri. Nak kata badan lesu dan badan sakit-sakit, aku rasa mungkin itu masalah utamanya.

Mungkin faktor bujang main peranan agaknya. Kalau dah kahwin, balik kerja penat-penat dah ada yang tunggu kat rumah dengan muka yang comel dan manja untuk picit-picitkan badan aku yang agak tegap ni. Dah siapkan dah air suam untuk aku mandi. Dah tolong tampar-tamparkan nyamuk-nyamuk yang berkeliaran sana-sini. Boleh temankan aku buang taik kucing aku ni. Mungkin ini sebabnya otak aku selalu tak berjalan dengan lancar. Faktor bujang dan belum berbini. Ni nak kena kahwin tahun depan ni. Baru entri aku pun berseri-seri. Hahahaha.





 
© BONI KACAK All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Design By kozumi_ro.
Service Tempahan Design