KISAH DUA AWEK CINA

on 26 January 2015

Pagi ni aku pergi ke SSM untuk daftar syarikat aku sendiri. Heh heh. Aku dah ada syarikat woo! Nampak makin ghairah aku nak berniaga secara profesional ni. Dah lah kacak, berniaga pulak cara profesional, memang dipandang tinggi lah aku lepas ni. 

Masa kat sana, aku terpandang pada sorang awek cina ni. Hurm, ada satu yang buat aku Respect kat dia. Dia sibuk daftar syarikat dia dan nak Running bisnes dia sendiri tapi aku tak tau bisnes apa. Kenapa awek cina sorang ni buat aku Respect kat dia? Sebabnya tangan dia hanya ada sebelah je. Sebelah lagi kudung. Tapi tetap bersemangat nak Set up Company sendiri. Hurm. Itu memang memberi inspirasi kat aku untuk bersemangat macam dia walaupun dia tak sempurna. 

Lepas daftar Company, aku gerak pulak ke kedai biasa aku buat cop syarikat. Memang boleh katakan aku baik jugak dengan awek cina kedai ni. Bukanlah bermaksud aku mempunyai skandal liar dengan ahmoi tu, tapi aku memang peramah dengan dia. Dia pun ramah dengan aku. Sampaikan tadi dia bagi aku Free buat cop syarikat aku tu. Dia puji lagi yang aku ni rajin. Lepas tu dia sendiri cakap yang orang Melayu sekarang kuat kerja. Dia nampak perubahan tu. Aku sendiri tak nafikan sebab nampak bangsa aku ni makin kuat kerja sekarang. Walaupun tak semua, tapi nampak graf kebangkitan tu. Mungkin tekanan dari segi ekonomi agaknya. Dan mungkin juga zaman sekarang ni, orang melayu tak dididik dengan cara 'makan suap'. Terutama golongan bawah dan rendah ni.  Itu yang menjadikan orang Melayu sekarang pandai cari ruang dan peluang untuk mencari nafkah. 

Setel tempah, aku pun berlalu pergi dengan gaya yang paling kejam kacaknya. 

Dalam perjalanan balik, aku terngiang senario dua ahmoi yang aku jumpa tadi. Buat aku semakin bersemangat nak menjadikan impian aku sebagai realiti. Kena kuat kerja dan rajin. Kena jadikan awek cina pertama tu sebagai Role Model, dan awek cina kedua yang Support aku kaw-kaw tu sebagai batu loncatan untuk terus berjaya.  

Fikiran aku melayang-layang atas motor tadi. Nak sampai rumah dah, tiba-tiba aku tersentak. Motor aku hilang kawalan. Nasib baiklah ada dua tiga orang awek kat tepi jalan tadi. Disebabkan awek-awek tu lah aku bersungguh-sungguh kawal motor aku dengan sehabis baik sambil terus kontrol muka agar tak jadi buruk. Malu lah kalau jatuh motor depan awek. Tercalar maruah woo.  

Aku cari puncanya, rupanya Spoket aku dah haus. Rantai sampai terkeluar dari spoket dan tersangkut. Nasib baik tak jadi kat jalan yang sibuk. Kalau tak, kena sapu lah aku tadi. 

Bila kita baik dengan orang lain tak kira apa bangsa dia sekalipun, sebenarnya agak susah nak wujud istilah Racist ni. Yang penting kita hormat antara satu sama lain kan?



aku tak terkejut kalau zamani maafkan orang yang aniaya dia

on 23 January 2015

Aku nak kata orang rapat Zamani tak jugak. Tapi aku antara ribuan peminat suara dia.

Baru-baru ni kecoh dah pasal Zamani kena tangkap dan dianiaya dengan video dia digari sambil menyanyi. Itu sangat kejam dan tak berperi kemanusiaan. Walau pun dia melakukan kesilapan dalam hidupnya, tapi rasanya tak perlulah diperlakukan sedemikian rupa. Mungkin dia lupa yang Zamani ni juga ada keluarga.. ada kawan-kawan.

Ada juga komen-komen negatif yang aku baca mengutuk Zamani. Bagi aku mungkin manusia ni lupa yang kadang-kadang kebaikan tu akan muncul dalam diri seseorang dengan apa yang pernah dilalui dalam hidupnya. Mungkin juga akan jadi lebih baik daripada manusia yang mengutuk dan mengeji itu.

Aku ada terbaca satu artikel yang menyatakan Zamani memaafkan orang yang melakukannya sedemikian rupa. Dan dia takkan mengambil apa-apa tindakan terhadap orang tu. Nah. Satu perkara yang mampu menutup mulut ramai orang yang mengejinya. Siapa sangka orang yang dikeji dan dihina tu berhati mulia macam tu.

Aku tak terkejut pun andai berita tu betul. Sebab aku pernah jumpa Zamani sendiri. Aku pernah jadi penyanyi latar Zamani kat Pesta Penang dan praktis menyanyi dalam bilik air dengan dia. Apa yang aku boleh katakan Zamani ni mempunyai perwatakan yang lembut dari segi tutur bahasanya. Aku salah menyanyi pun dia tetap tersenyum sambil perbetulkan kesilapan aku tu dengan nada yang lembut. Lepas daripada konsert, walaupun penat, tak pernah lekang senyuman dari bibir dia walau pun beratur orang yang nak ambik gambar dengan dia. Senyuman tu bukan senyuman hipokrit. Kita boleh tau andai orang tu senyum hipokrit atau tak. 
kisah zamani slam, lagu gerimis mengundang zamani slam, video zamani menyanyi,
Kenangan bersama Zamani masa Pesta Penang. 

Dari situ aku dapat baca yang Zamani ni punya hati dan peribadi yang baik. Aku jugak ada baca komen-komen dari kawan-kawan Zamani sendiri. Rata-rata cakap perkara yang sama yang Zamani ni sangat baik dan lembut budi bicaranya. Cuma mungkin dia dah membuat satu kesilapan dalam hidupnya tapi itu tak bermaksud kita boleh menghinanya sesuka hati. Tak ada manusia yang tak pernah buat kesilapan dalam hidupnya.

Aku akan tetap menyokong dan memberi semangat kepada Zamani untuk terus meneruskan kehidupan ini. Aku juga sangat berharap agar Zamani akan pulih sepenuhnya, sembuh sepenuhnya dan berubah menjadi lebih baik daripada sebelum-sebelum ni. Dan mungkin lebih baik daripada orang-orang yang mengaku baik dan mulia yang terus-menerus menghina Zamani.   

Aku ada buat satu video istimewa untuk Zamani. Semoga ia dapat memberi semangat kepada Zamani untuk bangkit dan terus melangkah.


kisah zamani slam, lagu gerimis mengundang zamani slam, video zamani menyanyi, Sama-sama kita doakan yang terbaik untuk semua pihak.

TEMPAHAN VIDEOGRAPHER TERBAIK UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN 2015

on 17 January 2015

PAKEJ VIDEOGRAPHER UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN TERBAIK 2015 

Untuk sesuatu majlis perkahwinan, pasti korang nakkan sesuatu yang boleh disimpan dan dijadikan kenangan untuk merakam detik-detik indah dan bersejarah tu kan? Gambar kenangan antara contoh yang terbaik. Tapi mungkin ada yang lupa ada satu lagi wadah yang korang boleh gunakan untuk menjadikan detik-detik indah tu dapat dipertontonkan kepada bakal anak-anak korang dan mungkin jugak bakal-bakal cucu korang. Video jugak merupakan satu lagi medium yang bagi aku sangat mempunyai nilai Sentimental Value yang tersendiri untuk korang abadikan kenangan itu sampai bila-bila. 

PAKEJ VIDEOGRAPHER YANG MURAH UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN 2015 

Jadi, jikalau korang berkemampuan dan inginkan detik-detik indah tu dirakam, aku sangat bermurah hati untuk memperkenalkan korang dengan Videographer yang semakin 'Garang' dengan hasil-hasil rakamannya. Beliau ni memang aku dah kenal lama. Sama-sama berjuang untuk membuat Shortfilm-Shortfilm yang menarik dan bermutu.

PAKEJ VIDEOGRAPHER YANG MURAH UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN 2015, PAKEJ VIDEOGRAPHER UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN TERBAIK 2015, PAKEJ PERKHIDMATAN MEMBUAT VIDEO UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN MURAH 2015,
Dengan wajah yang suci, ditambah lagi dengan topi hitam berjenama CIVIL cukup menyerlahkan krebiliti Videographer ni. Mungkin kekacakan beliau agak kurang berbanding kekacakan aku, tapi itu tak bermakna beliau tak hebat. Kekacakan itu cuma di luaran. Macam aku, walaupun mempunyai kekacakan yang luar biasa , tapi aku tak mempunyai bakat untuk menjadi seorang Videographer. Berbanding dengan aku, beliau sememangnya 100 kali lebih hebat dalam bidang  Videographer ni. Jadi, tolong jangan puji beliau kacak ye. Boleh terguris hati aku.

PAKEJ PERKHIDMATAN MEMBUAT VIDEO UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN MURAH 2015

Memang tepat benar kalau korang terkandas kat artikel ni sewaktu korang meneroka alam internet untuk mencari maklumat tentang perhidmatan Videographer untuk majlis perkahwinan korang. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab selain daripada hasil video yang memang menarik dan Awesome yang korang bakal kecapi, korang jugak bakal mendapat harga diskaun yang hebat. 

Apa yang korang perlu cuma menempah perkhidmatan ini melalui aku. Kenapa melalui aku? Kerana hanya melalui aku korang akan dapat harga diskaun yang menarik. Bukan melalui Nora Danish mahupun Zul Ariffin. Hanya melalui aku. Macam mana nak membuat tempahan Videographer untuk majlis perkahwinan korang? Senang je, cuma korang perlu Whats App aku kat nombor yang tertera kat bawah ni. 


BONI KACAK - 018 2930680

Jadi! Jom tengok dulu hasil-hasil video majlis perkahwinan daripada Videographer ni dan korang boleh nilaikannya sendiri.






PAKEJ VIDEOGRAPHER YANG MURAH UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN 2015, PAKEJ VIDEOGRAPHER UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN TERBAIK 2015, PAKEJ PERKHIDMATAN MEMBUAT VIDEO UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN MURAH 2015, Ingat pesanan aku. Ini bukan sesuatu yang wajib dalam sesuatu perkahwinan. Utamakan yang penting dulu. Jikalau ada rezeki lebih dan korang memang nak kenangan itu diabadikan dalam bentuk video, barulah tempah. Jangan berhabis wang ringgit sebab perkahwinan tu bukannya untuk menjadikan hidup korang susah lepas habisnya majlis tu.

HARAPAN - HYPER ACT (COVER BY BONI KACAK)

on 16 January 2015

SILA MANJAKAN DIRI KORANG DENGAN EARPHONE AGAR KORANG TAU BETAPA KENTALNYA SUARA AKU. HAHAHAHA.


Hari ni satu lagi lagu aku Cover menyusul. Mungkin tengah rajin ni. Nanti dah mula datang malas balik, mulalah setahun satu je lagu Cover. Hahaha. Jadi, lagu ni aku Cover sebab lagu ni memang sedap. Lagu ni mengingatkan kisah percintaan aku dengan Beyonce dulu. Dia Reject aku Last Minute sebab aku tak fasih Bahasa Omputih. Tak apalah. Aku tak kisah pun. Jodoh pertemuan tu kan di tangan Tuhan.

Jadi, aku harap korang terhibur. Macam biasa, jangan pulak korang terkejut dengan Part Rap yang memang sengaja aku tambah agar korang sedar yang aku ni bukan Ronnie Hyper Act. Semoga terhibur.

lagu hyper act, lagu harapan hyper act, gambar kumpulan hyper act, harapan hyper act acoustic, harapan hyper act akustik, harapan hyper act live, harapan hyper act unpluged
sumber
lagu hyper act, lagu harapan hyper act, gambar kumpulan hyper act, harapan hyper act acoustic, harapan hyper act akustik, harapan hyper act live, harapan hyper act unpluged, Kadang-kadang yang Simple pun boleh jadi sedap. Ditambah pulak dengan suara aku terel ni ditambah lagi kekacakan aku. Terus mantap lagu ni. Hahahahahahaha. Ada rasa nak lempang aku tak?



SELIMUT TETANGGA - REPUBLIK (COVER BY BONI KACAK)

on 15 January 2015

SILA GUNAKAN EARPHONE UNTUK MENDENGAR BETAPA TERELNYA AKU MELONTARKAN VOKAL. LAYANZZ



Lagu ni lagu kedua aku Cover dalam masa aku masih lagi bercuti ni. 

cover song 2015, lagu selimut tetangga republik, republik selimut tetangga, selimut tetangga cover version, selimut tetangga republik live, selimut tetangga republik unplugged, gambar kumpulan republik, gambar kumpulan repvblik
CREDIT
Ok, harap korang terhibur dengan Cover aku kali ni. Macam lagu sebelum ni, aku juga ada tambah Part Rap sikit dalam Cover ni. Memang sengaja aku letak Part Rap agar korang sedar aku bukan kumpulan Republik. Hahaha. 

cover song 2015, lagu selimut tetangga republik, republik selimut tetangga, selimut tetangga cover version, selimut tetangga republik live, selimut tetangga republik unplugged, gambar kumpulan republik, gambar kumpulan repvblikKemungkinan besar tisu kaki aku koyak. Sebab tukang urut cakap urat kaki aku semua dah ok. Tapi bengkak dan sakit masih tak hilang. Hmmm..


JANGAN SALAHKAN KPOP SEBAGAI PUNCA

on 14 January 2015

Aku ni bukannya nak kata tak minat KPOP. Nak kata tak minat tak boleh jugak sebab aku minat kumpulan 2NE1. Siap boleh hafal sikit-sikit lirik Korea tu. Nasib baiklah aku ni tak ada bakat menari, kalau tak aku dah hafal dah setiap Step tarian kumpulan tu. Dan semestinya setiap hari kena baling periuk dengan mak aku. 

Drama dia pulak ada jugak yang aku minat antaranya My Girlfriend Is A Gumiho, Winter Sonata dan jugak Gerak Khas The Movie.

Baru-baru ni kecoh pasal awek-awek bertudung dicabul atas Stage oleh bapok-bapok Korea. Nak kata dicabul tak boleh jugak sebab awek-awek tu sendiri dengan kerelaan hati dipeluk dan dicium oleh bapok-bapok tu. Jadi aku namakan situasi tu sebagai situasi "Beronok-ronok dan terseronok".


perempuan melayu bertudung dicabul artis kpop, awek melayu bertudung dicabul artis kpop, kpop dan awek melayu bertudung, budaya kpop yang semakin berleluasa di kalangan remaja zaman ini
SUMBER
Dalam hal ni, kita tak boleh nak salahkan KPOP sebagai punca. Bagi aku sendiri, itu semua atas diri kita. Sebab tu dalam Islam menyarankan kita serba-serbi bersederhana dalam segala hal. Ini termasuklah kalau kita minat pada seseorang, atau minat pada sesuatu. Kita kena bersederhana. Ini tak. Kalau dah minat tu, sampai sanggup toreh tangan buat nama artis tu, artis ni. Tu tak termasuk lagi jumpa bomoh untuk mintak dapat mimpi jumpa artis tu artis ni. 

Nak lagi menyentuh perasaan, sampaikan sanggup simpan semua gambar-gambar artis tu penuh satu Handpnone sampaikan orang konpius yang korang ni sebenarnya ada masalah kendiri atau pun masalah sakit mental tahap 120 MB. Bayangkan kalau BF atau suami korang ternampak gambar tu, apa reaksi dorang? Tak mungkin pulak dorang akan rasa gembira bersama, ketawa bersama pulak kan. Kalau dorang pun tumpang gembira, aku rasa mungkin ada masalah jugak dengan pasangan korang tu. Cuba Check Handphone dorang, mana tau penuh pulak dengan gambar awek-awek Korea.

Bagi aku sendiri, itu kesilapan Basic kita dalam kehidupan sebenarnya. Kita tak amalkan sikap bersederhana dalam segala hal. Kita kadang-kadang terlalu obses dengan sesuatu sampaikan kita ketepikan konsep bersederhana dalam kehidupan kita. Itu sebenarnya kesilapan terbesar kita. Jikalau tak ada sifat bersederhana dalam diri kita, itu yang akan membawa kepada masalah-masalah yang lebih besar kemudian hari.

Jangan kata KPOP, sebelum ni pun dah pernah heboh pasal peminat-peminat perempuan cium Anuar Zain masa dia tengah menyanyi atas Stage. Nampak tak? Jangan kata artis bapok KPOP je mampu buat awek-awek Melayu cair, tapi Anuar Zain sendiri pun ada aura tu. Tu tak termasuk lagi berapa ramai makcik-makcik yang selalu kejar aku nak cium rambut aku. Nampak permainan dia kat situ? 

Jadi, nasihat aku sebagai seorang blogger picisan kepada semua manusia terutama awek-awek Melayu yang beragama Islam, tunjukkanlah teladan yang baik kepada yang bukan Islam. Nak buat yang pelik-pelik tu, jangan sampai rosakkan imej Islam di mata orang bukan Islam. Nak buat yang bukan-bukan tu biar sorok. Itu antara korang dengan Allah. Tapi janganlah busukkan imej Islam. Disebabkan nila setitik, habis biru kemeja putih aku. 

Nak minat pada seseorang atau sesuatu tu, biarlah ada batasnya. Jangan disebabkan rupa paras tak Original tu korang hilang pertimbangan. Lelaki melayu pun apa kurangnya. Asli lagi, tak Operate buat muka pun. Tengok je aku ni. Dah lah kacak, berwawasan pulak tu. Apa-apa pun, semoga insiden tu menjadi pengajaran buat semua. Maafkan aku andai penulisan aku kali ni ada melukakan hati sesiapa. Sesungguhnya aku juga manusia biasa yang sedikit luar biasa kacaknya. 


perempuan melayu bertudung dicabul artis kpop, awek melayu bertudung dicabul artis kpop, kpop dan awek melayu bertudung, budaya kpop yang semakin berleluasa di kalangan remaja zaman iniSama-sama kita kembali kepada sifat bersederhana dalam segala hal.





 
© BONI KACAK All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Design By kozumi_ro.
Service Tempahan Design