Cerita Lawak : Hari Raya Yang Menjengkelkan

on 18 March 2012

hari raya
hari raya


Hari Raya. Sesuatu yang sangat-sangat dinantikan tak kira lah kepada orang tua, remaja apatah lagi kanak-kanak. Ia adalah sesuatu yang sangat menyeronokkan. Lagi-lagi kerana sanak saudara dapat berkumpul dan berjimba sakan bersama-sama. Seronok dapat melihat sepupu-sepupu yang semakin dewasa dan matang.

Tentu banyak kisah-kisah menarik yang berlaku pada masa dulu kan? Aku yang hebat ni pun tak terlepas dari kenangan-kenangan indah menyambut raya di kampung suatu ketika dahulu. Paling best bila tiba masa main bunga api kat halaman rumah arwah Tok Wan aku dulu. Penuh halaman rumah arwah Tok Wan aku tu dengan budak-budak yang main bunga api. Aku pun kadang-kadang get confusing. Entah mana lah datangnya budak-budak ramai-ramai tu. Anak siapa lah. Time main bunga api je mereka-mereka tu muncul. Nak kata anak-anak Mak Jemah, aku kenal anak beliau.  Semuanya serupa sotong je. Memang tak join lah main bunga api ni. Kalau main masak-masak, main kahwin-kahwin, laju lah anak-anak Mak Jemah tu join.  Tapi tak apalah, sedikit sebanyak kehadiran mereka-mereka itu membantu memeriahkan lagi suasana di malam raya. Dalam ramai-ramai tu, aku lah yang paling gigih main bunga api.

“ Oi!! Tengok ni!! Titew ada manyak bunga api. Korang nak sikit tak?”,soal aku kepada budak-budak yang bermain bunga api di luar halaman rumah arwah Tok Wan aku.

Namun soalan aku itu hanya dipandang dengan penuh sinis oleh mereka yang lain. Seolah-olah mereka mencemburui aku yang comel ni.

“ Huh!! Tak nak sudah! Titew boleh je main sorang-sorang. Korang tak nak sudah! Mak titew cakap, tak elok tau sombong bodoh, nanti masuk neraka.”,sambung aku lagi.

Selepas mendengar taklimat aku sebentar tadi, barulah mereka-mereka itu turut serta dengan aku. Disebabkan sikap pemurah lagi comel, aku pun membahagikan sama rata bunga api tu kepada mereka semua. Malam tu memang sangat-sangat menceriakan hidup kami semua. Riuh suasana malam tu dengan suara jerit pekik kami semua bermain bunga api. Ada yang berlari-lari ke sana sini. Ada juga yang bermain setempat. Aku pula terlalu ghairah bermain hingga tak sedar aku dah berada berdekatan dengan hutan. Tak pasal-pasal aku kena kejar dengan seekor babi hutan. Mencanak-canak aku lari sambil ketawa berdekah-dekah kerana babi hutan tu ada asma. Dengar bunyi nafas beliau tersangkut-sangkut tatkala mengejar aku. Tengah-tengah berseronok berjimba sakan, tiba-tiba telinga aku ditarik oleh madam besar(Mak aku).

“ Kau dah kenapa?! Orang lain sibuk kemas rumah, kau pulak sibuk main bunga api dengan budak-budak ni?!!”,tengking madam besar. Nyaring sungguh suara madam besar.

“ Apa salahnya puan? Titew tak buat salah apa-apa pun.”,soal aku kepada madam besar.

Madam besar menjegilkan matanya. Ternyata madam besar benar-benar tidak berpuas hati dengan jawapan aku.

“ Titew kepala hotak kau!! Sedar sikit umur kau tu dah 24!! Kau masuk sekarang! Pergi kemas rumah tu! Aku tonjol sat lagi kepala kau! Masuk!!”,sambung madam besar lagi.

Aku tersentap. Baru aku sedar yang aku dah terlalu tua kutuk untuk join budak-budak ni main bunga api. Selepas insaf, dengan kadar segera aku masuk ke dalam dan buat-buat sibuk membantu saudara-saudara yang lain mengemas rumah. 



Jom Ushar Jewelery Untuk Dihadiahkan Kepada Yang Tercinta. 
Klik  ---> SINI

P/S : Sejuta penghargaan kepada --->MY BLOG BESTIES VVIP<-- kerana disebabkan kepekaan beliau, beliau telah berjaya mendetect dua orang blogger yang COPY&PASTE entri dalam blog aku ni. Bulat2 dorang copy. Sepatutnya blog ni dah patut ada akta untuk mencegah blogger lain cari copy paste entri2 kita. Kepada korang semua, ambil langkah berjaga2 kerana terdapat segelintir blogger ekspeciali blogger baru yang dengan senang2 je rembat karya kita. Fikirlah. Entri ni nampak mudah je untuk ditaip tapi sebenarnya ia amat meletihkan dan memenatkan apabila otak diperah sehabis2nya untuk menghasilkan entri yang terbaik. Tolong prihatin. Dan tolong hormat karya orang lain. Jangan semudah2nya merembat hasil titik peluh orang lain dan mendapat nama dan pujian dengan hasil tu. PLease RESPECT EACH OTHER. 
Ranking: 5

{ 78 comments... read them below or add one }

Reply Comment Ain GreenChubby said...

TERBAEKKKK!!!!maen bnga api dgn kite jew eh??bnga raya pon bleh..hehe..titew xpnh lgi kna kjar dgn tutttttt.... >_<


March 19, 2012 at 12:25 AM
Reply Comment LidiaSuraya said...

Uishhhh marah benar ni.. Tp mmg x oatut pun chilok2 ni kn? Tp derang x tau ke derang bisa terkantoi ek?? Ermmm pelik pelik..


March 19, 2012 at 12:26 AM
Reply Comment nur salwani said...

titew tergelaK baca entry ni =D hahha


March 19, 2012 at 12:54 AM
Reply Comment CekbOlat-bOlat said...

harharhar XD
lawak laa madam besar!

dh 24? mudaa lagi XD

wow, anda hebat XD ade org copy :D

RETISSS


March 19, 2012 at 12:59 AM
Reply Comment Hany Rara said...

wakakak alahai comelnye titew 24 taon maen bnga api lagi =.= haha


March 19, 2012 at 1:51 AM
Reply Comment msredcheesecake said...

Saya walau oun dah tua masih main bunga api... Salah ke? Cr ajak madam main sekali, mesti dia tak marah... Hhee...


March 19, 2012 at 9:59 AM
Reply Comment chemay said...

alaaa.
chemay dah 20 pon relax je main bunga api + mercun lagi tauu.
hahaha


March 19, 2012 at 10:50 AM
Reply Comment ^_^ Zaza Nur Iman said...

eh2..titew sekali dua je main bunga api...last dlu titew main 3-4 thun lepas..hehe.. ;)


March 19, 2012 at 10:58 AM
Reply Comment SuparMan SuaRez said...

Titew Pun Suka Main Bunga Api..Huahauahua..

Most welcome Bro...Huhu


March 19, 2012 at 12:16 PM
Reply Comment ~CAHAYA~ said...

amboi da 24thn tp lebih over dr bebudak kecik...

berjimba tu ape ek??


March 19, 2012 at 1:30 PM
Reply Comment umie mia said...

kehkehkeh titew tak boleh main bunga api nanti titew kena asma


March 19, 2012 at 1:36 PM
Reply Comment Miziey said...

Peh! awalnya lu cerita pasal raya. Semangat ek? hihi.


March 19, 2012 at 2:52 PM
Reply Comment Ezad Skytech said...

haha...ingatkan time kecik..rupanya da besar2 pun guna Titew lagi...semangat main bunga api tu...kah3~


March 19, 2012 at 3:21 PM
Reply Comment miss Fyqa said...

haha.. eh..kite nak sket bunga api leh tak? :D


March 19, 2012 at 3:50 PM
Reply Comment ~diAhOntHeblOg~ said...

raye ape pulak ni...ish2..
nape lak xleh tgk..org len tgk ok je..


March 19, 2012 at 4:32 PM
Reply Comment Arina Shamsul said...

titew ..suke..titew suke baca entevi ini..titew senyum2 tau bace entevi ini.hakhakhak.ngengade pulak aku..haha.


emmm,entri2 yang best camni memang jadi kegemaran kaki2 copy paste tu..hihi.takpe halal kan je la ye..ihik.


March 19, 2012 at 5:19 PM
Reply Comment cik ika said...

hahahahhaha..lawak2..ika pun men je bungapi..


March 19, 2012 at 5:24 PM
Reply Comment Ct Mawa said...

haha..titew muda beberapa tahun dr awok..boleh x main bunga api agak2??hahahahahahahha


March 19, 2012 at 6:06 PM
Reply Comment Jue said...

waktu memula baca, aku ingat ni slh satu pgalaman waktu kecik ko
hupe2nye pgalaman waktu dah bsar ni ha! hahaha eh msh 24 ke thn ni? kalau ye, muda 3 thn dr aku ngan Hanie hahaha

#a'ah tu la SaL Ijou yg peramah kat luar =)
#a'ah lg skali, aku ngan Hanie share blog. Hanie bahasakan diri dia saya, aku... pastu aku guna wa..spy readers x confuse =) yg dah folo lama dah tau rentak hihi


March 19, 2012 at 6:51 PM
Reply Comment NAL said...

tu dia...hahha..penat gelak baca entri ni =)


March 19, 2012 at 7:09 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Ain GreenChubby

hahahaha..best gak sesekali kena kejar dengan tutt tu tau..hahahaa


March 19, 2012 at 7:11 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@LidiaSuraya

2 la pasalnyer..dunia sebenar pun kecik je,pusing2 jumpa gak orang tu orang ni..apa lagi dunia maya ni kan.


March 19, 2012 at 7:12 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@nur salwani

wah..happy titew dengar wani tergelak..hahahaha


March 19, 2012 at 7:12 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@CekbOlat-bOlat

Iskh..24 tu SUATU KETIKA DAHULU.Hahahahaa..sekarang ni dah Tua da.hahahaha..ngade..tak ada maknanya retis ye..jentik laju2 kang..hahaha


March 19, 2012 at 7:13 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION

nanti saya email bunga api tu kat awak k..hahahaha


March 19, 2012 at 7:14 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Hany Rara

hahahaha..titew comel kan??hahahaha


March 19, 2012 at 7:14 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@msredcheesecake

tu la.agaknya madam besar marah sebab tak ajak dia sekali tu..hehehehe


March 19, 2012 at 7:15 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@chemay

warghh..nanti titew main sama2 k..hahaha


March 19, 2012 at 7:15 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@SuparMan SuaRez

hahahahaha..nyampah haku..nampak gedik do..hakhakhakhakhak..

P/S :- apa2 pun, thanks once again bro :)


March 19, 2012 at 7:17 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@~CAHAYA~

Berjimba tu berseronok ataupun bersuka ria..hehehe


March 19, 2012 at 7:18 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@umie mia

hahahahahaha..lagi dasyat..hehehehe


March 19, 2012 at 7:18 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Miziey

2 lah..aku tak sabar dowh nak raya..hakhakhakhakhak


March 19, 2012 at 7:19 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Ezad Skytech

masa ni tiba2 jadi tak sedar diri..terasa diri tu macam budak2 je bila pegang bunga api..hahahahaha


March 19, 2012 at 7:19 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Arina Shamsul

wow!! terserlah kecomelan awk..hahahaha..

itulah..terpaksa lah bersabar


March 19, 2012 at 7:21 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@cik ika

yeke??nanti malam raya kita main sama2 k..titew bawak stok manyak2..bestt..hahahaha


March 19, 2012 at 7:21 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Ct Mawa

boleh jer..hehehe..tak ada masalah..nanti kita berjimba sama2 k..hahahaha


March 19, 2012 at 7:22 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Jue

hahahaaha..ni cerita 3 tahun lepas..bermakna, sekarang ni kita sebaya..hehehe.

owh..aku try tangkap Jue dengan Hanie punya rentak..harap2 pasni tak keliru lagi.hehehehe


March 19, 2012 at 7:25 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@NAL

hahahahaha..pergi minum air cepat..nanti terus tak larat kang..hahaha


March 19, 2012 at 7:29 PM
Reply Comment Hanie Dew said...

Bahaahahahaha..kalau 27 bole je men bunga api kan.kan.titew nak jugokk..ko ni bole tahan kesengalan dlm bercerita.baguss..bole kawan ngan jue.hahaha

Jue dah explain kan kitrg share blog
Jue cute lagi dari aku.fakta.

kem slm kat ank anak mak jemah k,


March 19, 2012 at 8:58 PM
Reply Comment H.S said...

hahahaha

mula-mula baca ingatkan kenangan masa kecil.rupa-rupanya tak.lol

sengal!

saya tak suka main bunga api.saya penakut T.T


March 19, 2012 at 9:13 PM
Reply Comment ~SaL IjOu~ said...

haha..penah gak da besau panjang tapi buat2 lupa ingatan n join bebudak main2 kat padang~ ;p

suke suki je org tu nak copy paste blog org lain kan..sgt x patut~


March 19, 2012 at 9:59 PM
Reply Comment si kiut lavender said...

hesyh..ingatkan memori dya tecik2 dlu..kiikiki


rupanya dah tua gayung.....ececeyh

dok bca entry nih rsa cam dok ada dlam situasi rya plak..:D


March 19, 2012 at 9:59 PM
Reply Comment acheeqa farhana said...

hahaha..titew nak join awak main munge api...conok errr...hahaha

best kan zaman budak2 dulu...rindunyee...tapi kne sedar diri dah tua..haha


March 19, 2012 at 10:13 PM
Reply Comment MaYa MustWany said...

hahah kalau 24 thn mmg ptut dipiat2 tlinga tuh

hahah asma..ye xye gak kan..

mybe dak2 bru tuh ingat entry abg klakar yg leh copy2..tgur n myb mreka xthu.


March 19, 2012 at 10:55 PM
Reply Comment anamizu kaito said...

laaa "titew" tu dah umo 24 ropenye..guwa idop2 la ingt die umo 4,5 tahun mase ayat tu dikeluarkan dr molot die..hahaha


perhh kopy pasta entry?? mmg rase nak rembat je muke pengkopi tegar tuh.. guwa pnh kene rembat header.. sebijik die amek pastu tepek kemain baik lg buat header blog die.. da la header blog guwa "diary kecilku".. blog dia plak xde kne mngena lgsung nama diary tetibe bleh plak tempek cantek je buat header die..dah la tu,bile guwa tegur,mintak maaf pon tak.. mcm haremmmm je..huh~



*arini guwa offday.. pulun jejalan bwk mak guwa sopping.. tu yg guwa x jenguk blog lgsung..kehkehkeh







luv,
cik ana


March 19, 2012 at 11:13 PM
Reply Comment c'axoera ヅ said...

hahahah ingatkan salah pandang tarikh tadi rupanyer raya dalam kenangan hehehehhe


March 19, 2012 at 11:51 PM
Reply Comment Sam Banjamin said...

titew ye... kalau kawen dah 8 anak tau.... titew la sangat... hahahaha


March 20, 2012 at 12:22 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Hanie Dew

hahahahaha...boleh je nak main..hahaha.. pergh..siap dengan fakta tu..ok, salam perkenalan dari saya


March 20, 2012 at 1:26 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@H.S

bunge api je la..bukan mercun pun..hahaha


March 20, 2012 at 1:26 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@~SaL IjOu~

kan?? buat2 terlupa da besar panjang..hahahah..benda tu selalu terjadi..

hmm..biarkan je lah..yang penting sekarang, dah kena ambil langkah berjaga2 dah


March 20, 2012 at 1:27 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@acheeqa farhana

eh..jom jom..jangan lambat..nanti habis stok..hahahaha


March 20, 2012 at 1:28 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@MaYa MustWany

hahahaha..haboih..sampai nak dipiat2 tinger ek??hahaha


March 20, 2012 at 1:29 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@anamizu kaito

kan??da tegur dia siap delete lagi..apa punya manusia da


March 20, 2012 at 1:30 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@c'axoera ヅ

hahaha..salah pandang tarikh??ahaha..adoi


March 20, 2012 at 1:30 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Sam Banjamin

hahahahaahahahaha..sampai 8 anak??hahaha..tak tergamak aku nak jaga ramai2 tu..hahaha


March 20, 2012 at 1:31 AM
Reply Comment m!3yr4h_LolLy said...

rindu nak beraya la. adoi. tak sabar nak kutip duit raya. hehehe


March 20, 2012 at 1:57 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@m!3yr4h_LolLy

wah...bestnyer..masih dapat duit raya lagi??haha


March 20, 2012 at 2:19 AM
Reply Comment محمد شهريل القنيطري said...

ala cita ko hebat sangat tu yg depa cilok..hhihihi

mercun + meriam buloh = raya paling bahgia..


March 20, 2012 at 5:35 AM
Reply Comment CIK MAY said...

ape ni..ape ni..cite pasal raya plak..raye lmbt g tau...

p/s:oo..yg tampal2 nama kat kad tu sbb tulisan tak cantik..hehe....


March 20, 2012 at 8:47 AM
Reply Comment ★ aIsyaH ★ said...

egt citer main bunga api wk2 masih kanak2..rupenye ..... hmm .. memg patut pun kena marah madam besar tu.. hee

lame xmain bunga api.. rindu saat tu.. :)


March 20, 2012 at 10:25 AM
Reply Comment yana halim said...

Tittew x kire... nak main bunga api jugak. Bak sikit! ---> hoh! tak menahan punya gedik. LOL..


March 20, 2012 at 11:27 AM
Reply Comment MaYa MustWany said...

abg,dh update,roger2 ek.thanks


March 20, 2012 at 2:10 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@محمد شهريل القنيطري

hahaha..seb baik aku tak berani main mercun buluh..hahaha..kalau tak, memang aku lah muka yang paling gigih main..hehehe


March 20, 2012 at 3:58 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@CIK MAY

hahahaha..amik mood awal2..hehehe


March 20, 2012 at 3:59 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@★ aIsyaH ★

hahahaha..bukan waktu kanak2..tapi wktu dah tua kutuk..hehehe


March 20, 2012 at 4:00 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@yana halim

tu bukan gedik k..tu manja..hakhakhakhak


March 20, 2012 at 4:00 PM
Reply Comment Nurul Akmal said...

Hahaha lawak betul... ingatkan masa kecik.. ;)


March 20, 2012 at 8:17 PM
Reply Comment fae jamal said...

hahahah..takpe..tade masalah..skrg ni yg tua pon main bunga api jugak..nak tengok anak2 katanyaaa...padahal nak main jugak...hhehhe


March 22, 2012 at 5:22 PM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@fae jamal

hahahahaha..kan?alasan je tu.hehehehe


March 22, 2012 at 7:47 PM
Reply Comment Hidayah Bach said...

entry bulan march..

rasanya akak belum kenal boni lagi bulan march nih..

tapi entry nih mmg buat akak gelak tahap nak runtuh banggunan sebelah opis akak nih ha..

akak gelak sekuat hati dengan rasa sakit hati..!

ingat kan pengalaman masa belum cukup umur! rupanya ...dah boleh nak jadik bapak budak punya umur..

ekekekeke..

segan nak cakap tapi kebanyakan entry boni mmg terbaiiikkk la..

mana la akak tak "menyampah"

:P


July 3, 2012 at 10:40 AM
Reply Comment Nurrul said...

itew tergelak baca entry nie lohh... hehe.. rasa mcm nak cubit2 aje kamu nie.. haha..

*tapi tak salah pon law kami nak main.. hahaha.. :P


July 21, 2012 at 8:31 AM
Reply Comment Nurmujahidah Ismail said...

di copy paste mesti sbb dye rasa entry abang boni best tu,,, huhu,, you should be proud tau :D


August 20, 2012 at 8:55 AM
Reply Comment Cendol said...

hishhhh!!!!!!!!!!!1sape yg sng2 je mngcopy paste entry kamu tu??menyampahnye!ape ke jenis nye tu?meh sini bg tau titew,titew nak tumbok mata dia.hahahakkk
selamat hari raya titew ucapkn =)


August 23, 2012 at 10:08 PM





 
© BONI KACAK All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Design By kozumi_ro.
Service Tempahan Design