Cerita Lawak : Jatuh Cinta Buat Pertama Kali Adalah Sesuatu Yang Terlalu Indah

on 22 March 2012

Assalamualaikum kepada semua. Yang masih tak henti-henti menaip dan mensearch blog aku ni. Alhamdulillah, disebabkan korang yang masih setia membaca ni lah aku masih punya semangat untuk terus menaip dan merapu as usual. Tanpa korang, aku ibarat seekor harimau belang rongak tak bertaring dan tak berkuku memburu mangsanya.

Baiklah, hari ni aku nak cerita tentang pengalaman aku jatuh cinta buat pertama kali waktu zaman sekolah menengah. Sekolah menengah baru aku faham apa tu maksudnya cinta. Biarlah aku namakan gadis tersebut sebagai cik H. Cik H adalah pengawas sekolah dan berlainan kelas dengan aku. Cik H ni bagi aku mempunyai ciri-ciri gadis yang sangat aku gilai. Sopan, lenggok badan yang lembut waktu berjalan, malu untuk bertentangan mata, manis, dan taff.Erkk.




Masa dulu aku ni pemalu. Ni true story. Aku memang seorang yang sangat pemalu dengan golongan-golongan perempuan. Bukan setakat bertentang mata, nak kentut depan dorang pun aku kepit tak bagi bunyi. Tapi dalam masa yang sama, aku betul-betul sukakan cik H. 


Honestly, bila aku nampak cik H, jantung aku berdegup kencang. Sangat-sangat kencang. Masa tu aku tak faham lagi apa maksudnya. Dah baligh ni baru aku faham apa maksudnya. Jadi, disebabkan aku langsung terkelu bila tiba masa nak tegur, aku membuat keputusan untuk berkomunikasi melalui surat cinta dengan cik H. Berpucuk-pucuk surat cinta aku utus kat cik H. Namun satu pun tak berbalas. Tapi, dari segi body language , jelingan mata, dan senyuman cik H, aku dapat rasakan dia memiliki rasa dan perasaan yang sama kat aku yang kacak ni. Dulu muka aku macam David Beckham masa muda. Entah macam mana sekarang boleh tertukar macam Shahrizal Jaszle plak.  


15 MAC 1997


Pada tarikh yang bersejarah ini, aku membuat keputusan untuk bertentangan mata dan menegur cik H. Aku betul-betul nekad. Biar pun dibaling dengan taik sekalipun, aku akan terus menggagahkan diri untuk menawan hati cik H. Bagi aku, jikalau aku tak mengambil peluang yang ada ni, cik H akan melepas ke dalam tangan orang lain. Lagi-lagi ramai budak yang dah usyar cik H ni. Kalau aku lambat, silap-silap aku kempunan. 




9 APRIL 1997


Setibanya hari yang dah aku nekadkan, aku menunggu cik H masuk kelas. Memang aku dah agak yang cik H akan ditugaskan menjaga kelas apabila cikgu tak masuk. Kalau tak silap aku, minggu tu memang cikgu tak masuk kelas tapi aku tak ingat apa sebabnya. Mogok gaji agaknya. Jadi, bila aku nampak je kelibat cik H melangkah dalam kelas buruk aku, aku terus berdiri tegap. Aku berjalan terus menuju ke arah cik H yang berada di hadapan kelas.  Langkahan kaki diperkemaskan seolah-olah aku sedang berkawad sambil mulut aku bising menjerit, 'Kiri kanan kiri kanan!'.


Setibanya lebih kurang 10 meter dari cik H.


" Awak yang comel, cantik, manis, dan natural beauty tu! Saya yang kacak ni amat sangat sukakan awak tu! Tolonglah kapel dengan saya. Kalau awak kapel dengan saya, saya akan jemput awak pergi dan balik sekolah naik basikal tua saya! Saya jamin! Ini bukan janji tapi pasti!",teriak aku hinggakan kelas yang pada asalnya riuh tiba-tiba menjadi diam. Seketika kemudian, terdengar bunyi tepukan gemuruh oleh pelajar-pelajar yang lain dan diikuti pula dengan laungan mereka beramai-ramai yang menyebut, ' Terima lamaran itu! Terima lamaran itu! Terima lamaran itu!'.


Aku semakin bersemangat. Riak wajah aku serlahkan lagi dengan senyuman yang sangat manis dan berseri. Aku memandang cik H. Wajahnya terpamer satu senyuman. Aku pasti! Cik H memang jatuh cinta dengan aku! Dan dia pasti akan menyahut seruan cinta aku ini! 


Aku menjerit nama Khalijibin, rakan sekelas yang duduk bersebelahan aku. Dan tanpa banyak soal, Khalijibin terus melemparkan sejambak bunga dari sudut belakang kelas. Siap dengan pasu sekali. Dengan penuh bergaya, aku menangkap pasu tersebut menggunakan tangan kanan. Tapi sayangnya terlepas. Bersepai pasu tersebut kat muka aku. Berdarah hidung aku. Tapi aku tidak mempedulikan tragedi tersebut. Dengan tenangnya aku mencapai beberapa tangkai bunga yang terpacak di dalam mulut dan menghulurkan kepada cik H. Pergh! So sweet! 


Selepas itu, aku mengarahkan mata aku pula untuk memainkan peranan. Tanpa banyak soal juga, mata aku terus terkenyit-kenyit kepada cik H. Aku memandang lagi cik H yang kelihatan tersipu-sipu malu. Namun secara tiba-tiba cik H menoleh ke arah aku dengan satu senyuman yang positif. Dada aku semakin berombak kencang. Aku semakin berdebar. Dan secara tiba-tiba cik H mengambil bunga yang aku hulur dan menggenggam kemas tangan aku. Secara tiba-tiba pipi aku blushing tatkala cik H memandang aku dengan pandangan yang sangat indah. 


" Saya terima lamaran awak yang kacak ni. Mulai hari ni  kita akan kapel. Kita adalah pasangan kapel. Tolong catit di dalam diari awak ataupun buku biodata awak.Perhatian kepada semua pelajar! Hari ni bersaksikan korang semua, kitorang dengan rasminya adalah pasangan kekasih!",ujar cik H sebelum beliau membelai rambut belah tengah aku dan menyanyikan lagu memori daun pisang. Riuh kelas masa tu dengan sorakan daripada kawan-kawan yang lain. Beberapa ucapan tahniah juga aku terima daripada mereka semua.


Secara tiba-tiba...


Kelepek! Kelepek! Kelepek! Kelepek! Kelepek!


" Apa ni cikgu Zoragon??!! Kenapa tiba-tiba lempang saya?!",soal aku kebingungan selepas dilempang laju-laju oleh cikgu kelas.


Tiba-tiba pulak aku rasa nak sambung entri ni. Heh heh. Aku sambung yer.. Nak  tau apa terjadi, jangan lupa terjah episod ke dua kisah cinta aku ni. So Sweet habaq hang.

 bersambung....


Selamat Ulang Tahun Pertama Kepada Blogger Superb Sengal
 ---> AFZALSUKASUKI <---  Yang Jatuh Pada 16 MAC 2012. Semoga kau akan terus sukses dengan karya-karya Superb Sengal kau tu. Aku sentiasa support kau. 

Bonus For Today. Jom terjah blogger dibawah.


Klik --> CIK SHIEZUKA <-- 
Sebelum ni, beliau mempunyai blog dan boleh dikatakan blog beliau amat berjaya. Tapi secara tiba-tiba semua tu hilang secara tiba-tiba. Aku sangat-sangat bersimpati dengan nasib yang menimpanya.  Berhari-hari beliau menangis disebabkan kehilangan sesuatu yang disayanginya. Termasuklah Facebook beliau. Aku sangat memahami apa yang dirasakan itu. Sangat sedih apabila kita kehilangan sesuatu yang amat kita sayangi. Yang dah kita abadikan ke dalam diri kita. Dan sekarang beliau terpaksa bermula lagi sekali dengan blog yang baru. Bermula dari zero. Jadi, jikalau boleh, aku harap korang dapat membantu beliau mempromosikan blog baru beliau ini. Tak salah kita membantu seseorang yang dalam kesusahan kan? Siapa tau, satu hari nanti mungkin kita juga akan ditimpa musibah seperti ni. Siapa lagi yang akan bantu kita kalau bukan kawan-kawan blogger sendiri.


Ranking: 5

{ 65 comments... read them below or add one }

Reply Comment SuparMan SuaRez said...

Alololo...sweetnya Korang!! Jelez..hehehe

Cikgu Zoragon??? Cam Nama Akien Jak Tue Bro..Kuikuikui...


March 22, 2012 at 9:02 PM
Reply Comment Liselle MonCherie said...

Hoho dahsyat Mr Boni ni,hehe cepat sambung entri!!!


March 22, 2012 at 9:09 PM
Reply Comment Hany Rara said...

1997 saya baru 7 taon..hehe~
sambung cepat sikit ta sabaq ta sabaq..haha

ckgu Zoragon? hamboi kerlas=="


March 22, 2012 at 9:34 PM
Reply Comment Amirah Adnan said...

kompem mimpi neh.. kannnnnnnn? hehe


March 22, 2012 at 9:55 PM
Reply Comment ~diAhOntHeblOg~ said...

sedar pn rongak! H?? Hantu??
alamak..kelepek lak boboi ni..mane aci main sambung2 lak..dah syok layan memori daun pisang da td..adeh..

kesian cik shiezuka..huhu..simpati gak kt die..sape yg buat die tu..ampeh!


March 22, 2012 at 10:18 PM
Reply Comment LidiaSuraya said...

Wawawawa indahnya detik melamar tp kn.. Mesti jeng jeng jeng... Hahaha x sbr nk tunggu sambungan ni..


March 22, 2012 at 10:51 PM
Reply Comment m!3yr4h_LolLy said...

macam dah boleh agak jep ape next entry nanti. hehehehe. sweet gile la. auuuwwww


March 22, 2012 at 11:14 PM
Reply Comment m!3yr4h_LolLy said...

macam dah boleh agak jep ape next entry nanti. hehehehe. sweet gile la. auuuwwww


March 22, 2012 at 11:15 PM
Reply Comment FIFIEY LYCHEE MARATION said...

amboi, msa sekolah pun dh pandai bercinta ehh.. haha. sweet lah sangat kalau bagi bunga dengan pasu2 sekali.


March 22, 2012 at 11:16 PM
Reply Comment Miziey said...

Oh, hampir saja gua klimaks didepan laptop. Malu gua bila laptop gua melihat dan merakamkan aksi2 gua ketika membaca entri lu. Peh! malu2!!


March 22, 2012 at 11:22 PM
Reply Comment anamizu kaito said...

perhhhh stylo nama cikgu tuh! hahaha
baik hang smbung cepat boni!
guwa punya kisah chenta pon ada gak
part..nak masuk part three dah..haha




luv,
cik ana


March 22, 2012 at 11:37 PM
Reply Comment H.S said...

hahahaha :D

selalu je buat orang gelak!

oh cepatlah ye sambung!

nak bagi bunga tu bunga je lah,pasu nak buat benda.hahaha :D


March 22, 2012 at 11:56 PM
Reply Comment msredcheesecake said...

Nyampahla drama bersiri ni... Len kali kalau nak wat drama bersiri buat satu episod je.... Nak kena tunggu bagai... Tak sabar dah nak tunggu ni....


March 23, 2012 at 12:01 AM
Reply Comment محمد شهريل القنيطري said...

nanti ada jgk yg nak kena lempang..hehe,sejak bila ko pandai wat cita smbung ni...ni berdasarkn diari ko ape??hahaha


March 23, 2012 at 12:53 AM
Reply Comment Ezad Skytech said...

haha...aq baru darjah 1 kot 1997 tu....tak kenal lagi apa tu cinta...haha...

> perghh...bunga siap pakej dgn pasu sekali tu...kah3~

> apesal pelik sgt nama cikgu tu...haha..CIkgu Zoragon..mcm nama alien dlm cerita Senario XX..haha...

> haa...cepat la sambung...menarik jugak ni..hee~


March 23, 2012 at 4:44 AM
Reply Comment yana halim said...

cepat sambung wehhhh.... tak sabo nak baca nie...hehe


March 23, 2012 at 9:07 AM
Reply Comment Nurul Akmal said...

Boni: tak tau nak cakap ape.. nak nages pun ade.. time kasih banyak2.. terima kasih.. x sangka sangat2, Time kasih tolong nurul..time kasih Boni.. ;)


March 23, 2012 at 9:28 AM
Reply Comment Nurul Akmal said...

Mesti H tu cantik kan.. hehehehe..

nak sambungan dia.. ;)


March 23, 2012 at 9:31 AM
Reply Comment Lea Isnawi said...

w0w...gile berani teriak mcm tu

kagum2


March 23, 2012 at 11:00 AM
Reply Comment umie mia said...

hehe mcm baca cerpen dalam majalah ujang..


March 23, 2012 at 11:12 AM
Reply Comment shafiq said...

hahaha , ada bakat nak jadi penulis novel super sweet . kah2 ..


March 23, 2012 at 11:34 AM
Reply Comment ceklala said...

alaa...menci la dok buat sambungan2 ni sume :( cecepat skit yek smbg! tp mcm da bole agak ape ending hehe


March 23, 2012 at 11:55 AM
Reply Comment NOOR FATIN said...

lor, berdebar2 pulakk. hahah cepat2 la sambungg, xsabar nak tauu!


March 23, 2012 at 4:24 PM
Reply Comment ^_^ Zaza Nur Iman said...

waahhhh...romantik jugak eh..haha


March 23, 2012 at 4:24 PM
Reply Comment ^_^ Zaza Nur Iman said...

waahhhh...romantik jugak eh..haha


March 23, 2012 at 4:24 PM
Reply Comment cik Kartun said...

knp cik H..?? bukan Cik K..?? hehehe


March 23, 2012 at 7:25 PM
Reply Comment MaYa MustWany said...

baling dgn pasu2 skli..hahahah..xagak2..


tamparan padu tuh..xsbar mnanti smbungan..


March 24, 2012 at 12:31 AM
Reply Comment suzie rahman said...

salam...hahaha mcm david bekam n shahrizal erkk..tahu2 smbungan nya,mst tgh mimpi dlm kls.hahah


March 24, 2012 at 2:02 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@SuparMan SuaRez

nama penuh cikgu tu ialah... Cikgu Zoragon Mat Jali.. hahahaha


March 24, 2012 at 6:16 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Liselle MonCherie

wohkey!! On The Way!! Just wait n see..hehehe


March 24, 2012 at 6:17 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Hany Rara

wah..nampaknya umur kita beza 30 tahun..


March 24, 2012 at 6:17 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@eila

hahahaha..ingat nanti nak buat jgak.hehehe


March 24, 2012 at 6:18 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Zakaria's daughter

tolonglah percaya padaku..hahahahaha


March 24, 2012 at 6:19 AM
Reply Comment blog-tips-kurus said...

patutnya cikgu tu simbah segayung air dulu. pastu baru lempang dgn ganasnya. hoho!


March 24, 2012 at 6:19 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@~diAhOntHeblOg~

hahaha..buat2 tak sedar diri ni..hakhakhakhak..tu lah..memang kesian sangat kat dia..cuba kita bayangkan apa akan jadi kat kita kalau kita alami nasib yang sama macam dia..pergh..sedih ooo


March 24, 2012 at 6:20 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@LidiaSuraya

hahahahaha..jeng jeng jeng apa tu??hahahaha


March 24, 2012 at 6:21 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Miziey

antara banyak2 komen, komen ko la yang paling jujur..macam hampeh.hakhakhakhakhak


March 24, 2012 at 6:22 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@anamizu kaito

wah..dia pun ada gak kisah cinta??hehehe..nanti nak try terjah ler


March 24, 2012 at 6:23 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@H.S

ntahnya..jom kita pakat ramai2 marah si Khalijibin tu..


March 24, 2012 at 6:23 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@محمد شهريل القنيطري

hahahahahaha..jangan la lompang den..sakit le pipi gebu den ni haa.hahahaha..kisah benar yang ditokok tambah sebenarnya..hahahaha


March 24, 2012 at 6:24 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Ezad Skytech

ternyata jurang umur kita sangat jauh..lebih kurang 50 tahun..hahahaha


March 24, 2012 at 6:25 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Nurul Akmal

it's sokay..kita kan kawan2..sapa lagi yang nak tolong kita kalau bukan kawan2 kan?? dah2..jangan sedih2 lagi k..chill!

hurm..sedap mata saya memandang..tak terlampau cantik tak terlampau hodoh..yang sedang2 saja..hehehe


March 24, 2012 at 6:27 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Lea Isnawi

hahahaha..sebab terkejut..hehehe


March 24, 2012 at 6:27 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@umie mia

hahaha..ada gak ke baca cerpen kat majalah ujang??hehehe


March 24, 2012 at 6:28 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@shafiq

takut novel tu tak laku je..hehehehe


March 24, 2012 at 6:28 AM
Reply Comment wasabi onee-san said...

ngeh ngeh ngeh.. pertama kali aku jatuh cinta.. yeahhhh...


March 24, 2012 at 6:29 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@ceklala

hahahahaha.da boleh agak gak??hehehehe


March 24, 2012 at 6:29 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@NOOR FATIN

janganlah berdebar..kalau awak berdebar, saya lagi lah berdebar2..hahaha


March 24, 2012 at 6:29 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@^_^ Zaza Nur Iman

hehehehe..kadang2 datang gak gile nak romantik tu..hahahaha


March 24, 2012 at 6:30 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@cik Kartun

sebab masa tu tak kenal cik K lagi..hehehee


March 24, 2012 at 6:30 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@MaYa MustWany

jangan tak sabar..sikit je lagi..ehehehe


March 24, 2012 at 6:31 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@suzie rahman

waalakumsalam..hehehe..da agak gak?hahaaha.pasni nak kena carik idea lain la..hahahaha


March 24, 2012 at 6:31 AM
Reply Comment Juliet_iRa~" said...

nama xtahan..entah2 nama benar khalijah tak?kekekeke ;p


March 24, 2012 at 9:59 AM
Reply Comment Boni JLL3 said...

@Juliet_iRa~"

hehehe..macam mana H boleh jadi Khalihah tu ? awk ni lah.hahaha


March 24, 2012 at 8:16 PM
Reply Comment MawardiYunus said...

xpernah faham maksud cinta sebenarnya


March 25, 2012 at 3:59 AM
Reply Comment Nurrul said...

1997 ? ? ?
Umur Nurru baru 2 tahun.. haha


May 21, 2012 at 4:59 PM





 
© BONI KACAK All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Design By kozumi_ro.
Service Tempahan Design