Tutorial : Letak Donate Button Di Bawah Setiap Post

Tentu ramai yang tertanya-tanya apa tu Donate Button. Adakah ia sebuah kotak suis yang ada button on off. Ataupun button baju melayu. Untuk pengetahuan korang, Donate Button tu adalah button yang bila dipicit akan disambung terus ke iklan churp-churp korang ataupun iklan syampoo korang. Nak tau macam mana bentuk nya Donate Button ni? Cer tengok gambarajah yang berukur lilit 30cmx11cm di bawah ini.


Gambar Donate Button
Gambar Donate Button


Aku rasa dengan adanya button ni akan memudahkan orang lain untuk memicit iklan korang. Sebab aku sendiri pun bila nampak butang ni, secara automatik aku akan memicitnya. Sebab ia nampak menarik dan mesra pembaca. Tengah tidur pun aku boleh picit.

Jadi, entri kali ni aku akan ajarkan serba sikit tentang cara pemasangan button ni.



LANGKAH PERTAMA

Mulakan dengan Bismillah.



LANGKAH KEDUA

Pandang kiri dan kanan. Jika ada orang yang mengintip, sila lempang beliau laju-laju dan kuat-kuat.


LANGKAH KETIGA

On laptop/pc/mahupun Ultabook korang.



LANGKAH KEEMPAT

Keluarkan kahak korang dan ludah sejauh yang mungkin.



LANGKAH KELIMA

Gelek-gelekkan pinggul korang sambil meracau-racau menyebut BONI KACAK! BONI KACAK! BONI KACAK!



LANGKAH KEENAM

Doakan kesejahteraan seluruh umat Islam, anak yatim piatu, orang-orang tua yang dibuang anak-anak, dan yang paling penting, doakan agar kita dijauhkan daripada anasir-anasir yang boleh memesongkan akidah kita.



LANGKAH KETUJUH (PALING PENTING)

Klik -----> TUTORIAL LETAK DONATE BUTTON <-----



LANGKAH KELAPAN

Sila marah aku. Hahahahaha.



BONUS FOR TODAY

Korang pernah tak bersembang dengan kawan korang, tapi otak korang ke lain? Contohnya korang sembang dengan CIK TAPIR , dalam masa yang sama korang tak sedar yang korang sembang dengan CIK TAPIR. Komen berjela-jela dah. Bila dah habis baru korang perasan korang tengah bersembang dengan CIK TAPIR. Pernah tak? Pernah tak? Aku pernah kot. Baru-baru ni je. Tapi dalam kes aku ni, lagi dasyat sebab dua-dua otak ke lain agaknya. Tak percaya jom tengok conversation antara aku dengan kawan aku.


Jangan diketawakan apatah lagi dipersendakan arrow aku tu sebab tangan aku ni keras, tak reti nak buat arrow cantik-cantik. Tu yang sehabis baik aku lukis tu. Hahaha.

Nampak tak? Aku pun kadang-kadang tak paham dengan apa yang  terjadi ni. Yang best part tu, masa kenduri kawan aku hari tu, memang aku dah pass kad kahwin pak cik aku tepat kat tangan beliau.  Yang menambah lagi best tu, beliau pun mamai kot tak sedar  nama sendiri. Nak kata dia tak perasan tak mungkin sebab memang nama panggilan dia Apiz Talib sejak dari sekolah lagi. Aku tak tau nak cakap apa. Makin aku fikir pasal hal ni, makin berbuih-buih mulut aku. Makin parah sawan aku. Hadoi.. Dua-dua otak ke lain ni. Ok, da habis baca ni, jangan lupa picit Donate Button aku kat bawah tu ye. Heh heh. Sambil menyelam tercekik air.






{ 68 comments.. read them below or add one }

CIK MAY CIK MAY 26 March, 2012
hadoyai..lawak la boni ni..mereng beramai-ramai pulak tu..penyakit berjangkit..
yana halim yana halim 26 March, 2012
okeh....nak tepek jugak la donate button tu. comey je. :p

p/s: x reti dan x dan belajar nak edit video. Boleh buatkan tak? mana tau kot2 menang dpt rm5000 kita share bertiga la. Nak tak?
Chuu Muqhlis Chuu Muqhlis 26 March, 2012
haihh geram betol baca tuto yg diberi >.< btw nk try larh :D
NAL NAL 26 March, 2012
geram betoi baca entri ni..hahaha..thanks for sharing
yana halim yana halim 26 March, 2012
http://sayanakcerita.blogspot.com/2012/02/boleh-jadi-model-iklan-tak.html
kat atas tu link dia. Mmg terfikir nak pendekkan tapi x tau nak mintak tolong sape. huhu
Nurul Akmal Nurul Akmal 26 March, 2012
Hahahahaha... tergelak jer baca entry ni..
yana halim yana halim 26 March, 2012
lupa nak bgtau. pakai kamera.
MaYa MustWany MaYa MustWany 26 March, 2012
lgkh k2 n k4 rasa nk sekeh laju2..hihihi

yups2..doa sntiasa..hihih

cntik arrow..lalalal
Miziey Miziey 26 March, 2012
Eh, apa ni? gua tak paham ah? ouh, maybe otak gua ke lain agaknya. Mihmihmihmih. x)
Miss Purple Miss Purple 26 March, 2012
haha..kelaut

nice sharing yg butang churp churp, tq,
Aien Not Alien Aien Not Alien 26 March, 2012
dah picit dah donate button tu...apa lagi boni, belanja la donut...hihi..


*masing2 kelaut agaknya masa dok sembang2... :D
chemay chemay 26 March, 2012
chemay tak aktif churp2 laa.
duit ada la rm2 dari zaman tok kaduk dulu.
hehe
chemay chemay 26 March, 2012
ehh tertipu2.
engatkan step betul2 tadii.
cehhhhh!
hahahaha
anamizu kaito anamizu kaito 26 March, 2012
aku pon pening lalat bace korang sembang fesbuk tuh.. memule "psl beliau"..pstu tetibe psl geografi plak..pstu tetibe knduri plak..pstu tetibe psl saladin..hahahaha terer! =P








luv,
cik ana
She's Enon She's Enon 26 March, 2012
ee, nak buat langkah kelapan tu terus boleh x?! haha..

reply from a comment on my blog:
nak sy tulis pasal abang Boni ke? hee. boleh je. rajin2 la singgah n ikut p'kmbngn sy. tp ini blog ke2, singgah jgk la blog 1st. mana tahu kita boleh jd mcm kak Lyssa n abang Ben, bkrjasama naikkan blog traffic. *angan angan je kot*
AdiaLuze AdiaLuze 26 March, 2012
Assalammualaikum & salam perkenalan ..

Fes time tgk tutorial yang TERLEBIH detail camni. Ahakss .. Senario yg saya pernah jugak alami. Tapi, takdela kerap. Jarang, jarang .. Thehehee

P/S : TQ sudi follow. Sy pun follow cni gak ^^
Hany Rara Hany Rara 26 March, 2012
wakakaka yg lgkah kelima tu tamaw buat tamaw buat! hahah

penah jgk jd camtu..tapi masa tu tgh ckap kat fon smbl blas komen kat fb..tetiba komen tu g tulis pasal bnda yg tgh ckp ngn kwn kat fon..-__-" haha
Muhammad Saiazuan Norhalik Muhammad Saiazuan Norhalik 26 March, 2012
langakah 8 tu akan aku buat selepas langkah 1..hahaha
Juliet_iRa~" Juliet_iRa~" 26 March, 2012
weeii beria je bc 1-1..

hampehhhhhhh!
O CIKTEDDY O CIKTEDDY 26 March, 2012
oh BONI KACAK!haha amek la pujian skit ha..
adeh bace komen2 tu pon mcm pelik je...bnyk sngt die nk ckp.haha
Ezad Skytech Ezad Skytech 26 March, 2012
haha..aq nak buat langkah kelapan terus la..KAH3
naiemah_ramli naiemah_ramli 26 March, 2012
hahaha...langkah2 bnyak btoi..pdahal 1 ja yg btoi...hihihi :P
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ 26 March, 2012
Boboi kacak! Boboi kacak! ( sambil muntah ijo ;P)

Ooo bismillah xpenting ye!! Tampa lelaju..sbb ikot arahan boboi gak la..hurm pasai merapu meraban otak kt london tu da biase terjadi..sbb kena sawan cinta..mmg gitu..hahahaha
AnonymousAnonymous 26 March, 2012
Terima Kasih Awak Tutorial Ini..Lol...sioot,...Huhu
CekbOlat-bOlat CekbOlat-bOlat 27 March, 2012
kahkahkah, boni mereng ! boni mereng ! *smbil gelek2*
H.S H.S 27 March, 2012
daripada cakap 'boni kacak' baik cakap 'hana comel' . :p


sengal! lawak doh baca printscreen tu.masing-masing tak sedar.hahahaha.

donate button tu mungkin mesra pembaca tapi tak mesra pengklik :ppp
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@CIK MAY

hahahaha..2 la pasalnyer... :)
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@yana halim

comeykan?hehehe.. boleh je buatkan,tapi saya nak kena ada file video tu kat tangan..
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Chuu Muqhlis

hahahaha..jangan geram2..hehehehe
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Nurul Akmal

tergelak? napa ada ter? maknanya tak sengaja la tuh..hahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@MaYa MustWany

hahahahahahahahaha..sekeh je laju2..hahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Miziey

hakhakhakhakhak..ko pun ada masalah yang sama gak?hahahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Aien Not Alien

ok..nanti saya email donut tu k.hahahaha..

tu la masing ke laut agaknya..hahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@chemay

iskh..aktif2kan lah.. ok apa rm2 tu daripada tak ada apa2 langsung??tul tak?
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@anamizu kaito

kan.. dah cakap da..hahahahahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@She's Enon

hahahahaha.. InsyaAllah :)
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@AdiaLuze

salam perkenalan :)

TQ ye.. :)
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Hany Rara

tolonglah buat!! Please!! Hahahahaha..

Itu lah kan.. itu maknanya otak ke lain..hehehee
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Muhammad Saiazuan Norhalik

hahahahahahahaha..terus lompat ke 8 terus.hahahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Juliet_iRa~"

hehehehehehe..tapi yang ke 7 tu kan betul..hehehehehe
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@O CIKTEDDY

terima kacehh..hehehehe..

pelik kan? hahahhaaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Ezad Skytech

hahahahahaha..ramai yang request sebenarnya nak lompat terus ke 8..hahahahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@naiemah_ramli

hahahaahaha..jangan marah k..hehehehe..ni namanya bergurau manja..hehehehe
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@~diAhOntHeblOg~

hahahahahha..amboi..pakej lengkap gegerl bagi kat boboi ek?hehehhehe
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@CekbOlat-bOlat

hahahahahaha.. mereng terus dia bagi..hahahahaha
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@H.S

hahahahahaha..kan?? benda spontan tu selalunya jadi kelakar kan??heheheheheh

hehehe.tak mesra pengklik ke? hehehe.boleh lah.malas nak masukkan link setiap kali update entri sebenarnya...hahaha
Ezad Skytech Ezad Skytech 27 March, 2012
baik buat sampai langkah ke-20++..lagi sakit jiwa org baca...HAHA~

P.S - Evanescence masih ada...tak berpecah...dan hanya tinggal Amy Lee je ahli asal band Evanescence...skrg ni semua org baru...Evanescence da keluarkan album baru hujung tahun 2011...:D

> band We Are The Fallen ni ditubuhkan lepas 3 ahli band Evanescence yg lama Ben Moody, John LeCompt dan Rocky Gray keluar dari band Evanescence...yg dalam entri aq tu bukan Evanescence...tu band baru, We Are The Fallen...hee...

> Evanescence tetap dgn vokalis Amy Lee dari tahun 1995 sampai sekarang ni...dan vokalis band We Are The Fallen ni mmg mempunyai wajah seiras mcm Amy Lee kan..sbb tu ramai yg keliru...hee...
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Ezad Skytech

hahaha..baru buat 8 langkah orang da nak ketuk aku, kalau 20 langkah, ramai2 tekan flag kat aku.hahahahaha.tak pasal2 blog aku kene remove dengan google.hahahahaha..

suara pun seakan2 sama tapi tak sesedap amy lee..aku suka suara amy lee sebab unik
jena jena 27 March, 2012
time tido pon ble donate? haha.. ble try later.. :)
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@jena

hahahahaha..bleh jer..hehehehehe
madammondoq madammondoq 27 March, 2012
eh.. kreatif jugak button comel tu mintak org donate ek?? hehe..
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@madammondoq

kan?? comey kan?? hahahahaha
Ezad Skytech Ezad Skytech 27 March, 2012
HAHA...buat 8 pun da ramai rasa nak bakar je blog ko...HAHA...kalau 20 tak tahu la...

P.S - HAHA...panjang lebar aq komen kan awal pagi tadi..? mula2 je sama...lepas tu da lain da...tapi high note mmg tak dpt lawan amy lee la kan...hee...

New Album : Evanescence (2011)

1.What You Want - 1st single
2.Made of Stone
3.The Change
4.My Heart Is Broken - 2nd single
5.The Other Side
6.Erase This
7.Lost in Paradise
8.Sick
9.End of the Dream
10.Oceans
11.Never Go Back
12.Swimming Home
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Ezad Skytech

hehehe..tau pun ko..hahahahahaa

P/S : ok, Noted!!
O'gosh O'gosh 27 March, 2012
HAHAHA...LAWAK2....
disebabkan lawk yang menyunggingkan mulut...maka sya memfolo awak jugak,teruskan!
-SUPERGIRL- -SUPERGIRL- 27 March, 2012
hahahhahahahhahaha !!! kelakor betoii awk nihhh . follow awk !! nak amik link letak dekat belog sy :)
Aida Azryn Aida Azryn 27 March, 2012
cet! hampeh toi. hahaha. =___=
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@O'gosh

hahahaha..menyunggingkan mulut??pergh.. ni first time saya dengar ayat tu..hehehe
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@-SUPERGIRL-

hahahaha..kelakor yo??hahaha.. ok..tenkiu :)
Boni JLL3 Boni JLL3 27 March, 2012
@Aida Azryn

hahaha..kenapa tu? kenapa?? hakhakhak
NOOR FATIN NOOR FATIN 27 March, 2012
try buat tapi xleh.. xpela. huu
Nurrul Nurrul 21 May, 2012
selalu gak... tengok2 dah 200 lebih aje komen,,.

*nice sharing tuto :D