Si Kecil Yayan Yang Mempunyai Masalah Jantung Memerlukan Bantuan Kita Semua

Ini adalah sticky post. Sila scroll ke bawah untuk entri terbaru.


Assalamualaikum. Sebenarnya, dalam ramai-ramai sahabat blogger aku, terselit beberapa blogger yang mempunyai masalah tersendiri. Mungkin ada segelintir daripada korang yang mengenali si kecil bernama Yayan. Si kecil yang mempunyai masalah jantung. Suatu ketika dulu, kisah si kecil ini pernah keluar di surat khabar tempatan. Jadi, untuk hari ni, aku cuba kongsikan dilema seorang ibu yang sememangnya memerlukan bantuan daripada kita semua. Aku sebelum ni pernah mengajukan beberapa soalan kepada beliau dalam usaha untuk membantu beliau dan anaknya dalam mengharungi permasalahan ini. Soalan yang diajukan itu akhirnya telah dibalas oleh beliau.



Boni,

Thanks a lot, Bro for your sincere concern.Really. Kami sangat-sangat hargai.

Pembedahan Yayan, insyaallah paling cepat pun masa umur dia masuk 4 tahun, insyaallah. Means, YM masih lagi ada masa lebih kurang 2 tahun untuk guna tulang 4 kerat YM untuk terus berkerja keras untuk mengumpul dana Jantung Yayan.Same goes to YD. YM sangat-sangat positif, Allah akan sentiasa bersama kami, insyaallah.



Jumlah duit terkumpul? erm...soalan yg agak menakutkan bagi YM buat masa ni.Kalau YM tempek kat sini account untuk Dana Jantung Yayan, korang semua pasti terkejut. :( YM memang tak dapat saving banyak untuk Yayan lagi sebab baru je August last year Yayan  buat pembedahan.Jumlah tuh, belum pun mencecah 1/4 drpd kos pembedahahan 
which is RM47 000.

Yes, New Straits Times Charity Fund ada bagi dana, tapi masih ada kos-kos lain yang perlu kami langsaikan juga. Ada kawan-kawan yang sangat baik hati meminjamkan sejumlah wang untuk menampung here and there dan lepas pembedahan Yayan, YM berusaha untuk melangsaikan semua dengan mereka pula. 

Honestly speaking, sekarang ni, baru la YM lega. YM baru je mula bertatih-tatih untuk buat simpanan untuk pembedahan Yayan. Tapi, dalam masa yang sama YM juga punya tanggungjawab yang sangat-sangat besar untuk keluarga YM di Sabah selepas ketiadaan Abah YM. YM anak sulung, so tanggungjawab YM pada family memang sangat-sangat berat. Amanah tetap amanah, walau apapun kan? YM selalu ingatkan diri YM, kalau YM tolong keluarga YM dengan ikhlas, insyaallah Allah akan membuka lebih banyak pintu rezeki untuk YM, insyaallah. Tapi, YM perlu berusaha lebih keras.YM tahu itu.

Ibu akan berusaha sebaik mungkin utk Yayan!insyaallah!
So, duit gaji semata-mata memang takkan cukup untuk menampung semuanya. Disebabkan itulah YM kene berfikir alternatif lain untuk maximize kan income YM. Salah satu caranya ialah melalui menjana pendapatan halal melalui blog.Bukan nama yang YM kejar, tapi untuk Yayan semata-mata. Yes, for him.

YM share cerita pasal dana Jantung Yayan kat entry-entry YM sebelum ini semata-mata kerana mahukan kalian terus support blog YM.Itu je. Kalau ada di antara kalian sudi kenalkan blog YM ni kat kawan-kawan yang lain, YM sangat-sangat bersyukur. YM cuma mahu naikan trafik blog YM, supaya insyaallah ada rezeki lain menyusul.insyaallah...

Buat masa ini, cukuplah sekadar kawan-kawan kenal blog ini, baca blog ini dan klik Tabung Jantung Yayan. Itu dah cukup untuk membantu Yayan. Selebihnya, YM akan berusaha. Berusaha lebih keras tanpa mengenal apa itu erti lelah, penat & jemu.Doakan YM ya!

Pada sesiapa yang baru nak kenal-kenal Yayan, kalian boleh klik kat Tab - Info Penyakit Yayan. YM dah cuba masukkan semuanya kat situ. 

Sesungguhnya, keprihatinan kalian semua sangat-sangat menaikkan semangat YM untuk terus dan terus berusaha untuk penuhkan Tabung Jantung Yayan. Really.Really. 
pembedahan pertama yayan ketika berumur 2 hari
pembedahan ke dua ketika berumur 6 bulan
pembedahan ke tiga ketika berumur 18 bulan
 Inilah serba sedikit tentang si kecil yang bernama Yayan ini. Sesungguhnya beliau memang memerlukan bantuan kita semua. Jadi, pada hari ini, aku ingin menyeru dan meminta bantuan rakan-rakan blogger yang lain untuk MENULIS SATU ENTRI KHAS untuk si kecil ini dalam membantu mengumpulkan sedikit dana untuk pembedahan beliau bila sudah berumur 4 tahun nanti. Dan kepada yang tidak mempunyai blog pula, anda boleh KONGSIKAN ENTRI ini di facebook dan juga twitter masing-masing dengan menekan butang SHARE/LIKE. Sebar dan sebarkan tentang si kecil ini ke seluruh Malaysia. Dan kepada sesiapa yang ingin bertanyakan lebih soalan secara terperinci, bolehlah terus hubungi ibu kepada si kecil ini di facebook beliau. Klik --> Siti Ayu Zuati Jafri.

Jadi, kepada semua readers dan sahabat-sahabat aku semua, marilah kita semua sepakat untuk menyediakan satu entri khas untuk si kecil Yayan ini. Marilah sama-sama kita membantu untuk memperkenalkan blog ibu Yayan ini kepada semua. Bantulah untuk nyawa seorang kanak-kanak agar beliau dapat membesar dengan sempurna seperti kanak-kanak lain
KLIK --> www.yayansmum.com untuk ke blog ibu Yayan dan rajin-rajinkan jari untuk mengelik tabung jantung Yayan.
 

{ 54 comments.. read them below or add one }

★ aIsyaH ★ ★ aIsyaH ★ 20 May, 2012
kesian kat yayan ni..semoga Allah menyembuhkan beliau..kecik2 dah diuji.means Allah sayangkan beliau..:)

semoga keluarganya tabah menghadapi segala ujian ni..Amin.~
Aien Alien Aien Alien 20 May, 2012
kecik lagi yayan ni dah diduga sakit sebegini, moga ibu yayan terus tabah menghadapi segala dugaan. kita cuba bantu apa yang termampu kan boni...
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM 20 May, 2012
Boni, akak appreciate sangat apa yang Boni buat untuk tolong akak. Tak tahu nak cakap camner. Semoga Boni juga dimurahkan rezeki, insyaallah!amin.
Juga, terima kasih atas keprihatinan semua, semua sekali.
nur_za nur_za 20 May, 2012
yeke..kecik lagi dia...kecian ye...
nti nur post juga...
tenet nur low sekarang..gambar dia pun xkeluar
Cik Yatt Cik Yatt 20 May, 2012
siannye..kcik lagi...
mie mie 20 May, 2012
kecik2 dah buat pembedahan..
jom sama2 membantu..
hehehehe
NAL NAL 20 May, 2012
ayuh sama-sama membantu :)
faiz fakhirin faiz fakhirin 20 May, 2012
Good Job Bro. Semoga dipermudahkan rezeki untuk Yayans.
Hany Rara Hany Rara 20 May, 2012
Ya Allah kesiannya dia :'(
semoga Allah panjangkan umo beby yayan n pulihkan dia.. amin dia comey sgt :')
Hany Rara Hany Rara 20 May, 2012
Ya Allah kesiannya dia :'(
semoga Allah panjangkan umo beby yayan n pulihkan dia.. amin dia comey sgt :')
msredcheesecake msredcheesecake 20 May, 2012
Muga mama yayan tabah jaga yayan, muga dimudahkan segala urusan.... Diharap yayan cepat sembuh, tak tahan tengok dia cam tu...
nasir hamzah nasir hamzah 20 May, 2012
semoga ALLAH sembuhkan kesihatannya, semoga Yayan tabah yer..
محمد شهريل القنيطري محمد شهريل القنيطري 20 May, 2012
Ya Allah keciannya...semoga ALLAH menyembuhknnya dan memudahkn keluarganya dan juga merahmati org yg menyebar risalah ini...ameen
AdiaLuze AdiaLuze 20 May, 2012
Assalammualaikum ..

Subhanallah .. Sungguh2 berat penderitaan si kecil ni kan. Hmmm .. Insyallah, akan cuba membantu apa yang termampu ... =___="
Khairul Rahman Khairul Rahman 20 May, 2012
Semoga adik yayan selamat dan sihat belaka. Amin

Jom kunjungi Entri Terbaru saya Mari belajar berenang
Zakaria's daughter Zakaria's daughter 20 May, 2012
hurm , kenapa rasa macam ketinggalan banyak menda nehh ? T______T
doakan yang terbaek untuk adek yayan.
yayan's mum banyak2 b'sabau yaww.
ujian itu tandanya Allah sayang pada hambaNya :')
Lawrence Lawrence 20 May, 2012
A very heart-warming act on your part.....
aimaniman aimaniman 20 May, 2012
kesiannya,.. akak tahu macam mana rasa ibu dan ayah yayan, sedangkan anak luka sedikit di jari pun akak dah sedey lagikan lihat anak kecil ditebuk dan berjahit dadanya macam tu..

semoga yayan sihat dan membesar seperti kanak2 lain, insy..
[PCL] [PCL] 20 May, 2012
thnks..keperihatinan mu harus dicontohi Boni..insyaAllah.
si kiut lavender si kiut lavender 21 May, 2012
ya allah..kecik2 dah terima dugaan sebegini..T___T
Ryu on ahsfantasy24.com Ryu on ahsfantasy24.com 21 May, 2012
comel yayan..
semoga segala usaha kita dapat
membantu dia yang memerlu..
aRa ❤ aFiq™ aRa ❤ aFiq™ 21 May, 2012
Ya Allah , kesian nye baby ni.. kecik2 da dpt ujian mcm ni..
Mat Som Mat Som 21 May, 2012
Usaha-usaha murni Boni sudah sewajarnya menerima sokongan drp kita semua. Semoga adik Yayan akan segera dibantu.
syafiqakarim syafiqakarim 21 May, 2012
harap,ada golongan tertentu bantu
dia..time2 ni la sgt di perlukan.


doa kan.
Myra Jay Myra Jay 21 May, 2012
Semoga Yayan kuat hadapi dugaan untuknya..
Si kecil yang belum mengerti diberi ujuan yang besar untuknya..

Semoga usaha untuk mengumpul tabungan berjaya, insyaAllah..
Phat Phat 21 May, 2012
semoga adik ini sembuh amin
CIK MAY CIK MAY 21 May, 2012
semoge adik ni cepat sembuh..siannye kecik2 da kene operate..
onlajer onlajer 21 May, 2012
Semoga diberi kesehatan yang terbaikuntuk anak ini
Nurrul Nurrul 21 May, 2012
Nurrul tak dpt nak sumbangkan wang sebab Nurrul masih sekolah... apa yg nurrul Boleh buat hanya berdoa dan memohon smoga Yayan sembuh.. :)

*berat sungguh ujian yg dialami kanak2 ini.. :(*
Gadis Kampung Gadis Kampung 21 May, 2012
semoga yayn cepat sembuh...amin..GK sedih tengok gambar baby macam nie...nak nangis je...
NOOR FATIN NOOR FATIN 21 May, 2012
kecik lagi.. sedihnya.. semoga Allah permudahkan urusan mereka. aminnn..
are_lin@yu are_lin@yu 21 May, 2012
ciannya yayan..kecik lg..moga Allah permudahkan segala urusan ..
Sharidawati Shahrudin Sharidawati Shahrudin 21 May, 2012
Ya Allah kesiannya kat beliau... InsyaAllah kak sha akan bantu mana yg termampu... tq Boni 4 de info
hidayah hidayah 21 May, 2012
Insya Allah. Saya sokong usaha murni awak nih. Saya akan buat entry dan klik tabung yayan setiap hari.
Denaihati Denaihati 21 May, 2012
semoga ibu adik yayan banyak bersabar dan samalah kita berdosa supaya adik dapat sihat sepenuhnya. insyAllah tolong sedikit sebanyak mana yg mampu.
PELABUR EMAS PERAK PELABUR EMAS PERAK 21 May, 2012
asalam .. salam kenal ... dah follow blog ... sudilah follow blog saya ...tq.
ஜ miss klanika ஜ ஜ miss klanika ஜ 21 May, 2012
bagus usaha bro nie. semoga sedikit sbyk dpt membantu dak yayan nie
MawardiYunus MawardiYunus 21 May, 2012
supaya ALLAH pelihara si kecil ini amin
Nurul Akmal Nurul Akmal 22 May, 2012
Sedih Baca... X sanggup tgk gambar YayaN yg penuh ngan wayar2 bagai..

Semoga Yayan cepat sembuh...Amin..
Afasz Afasz 22 May, 2012
sedih nye bc...tgk gambar baby tu jd rasa nak nangis :(

smoga Yayan cpt sembuh ....
Edy Zaidi Edy Zaidi 23 May, 2012
kesiannya...semoga yayan cepat sembuh
Izzuddin Fauzi Izzuddin Fauzi 23 May, 2012
:'( Kesian bayi tu... Semoga Allah permudahkan kamu...
mamavogue mamavogue 23 May, 2012
Salam dik..
cane nak buat sticky post camni ekk? nak share pasal Yayan gak..
mamavogue mamavogue 23 May, 2012
Salam dik..
cane nak buat sticky post camni ekk? nak share pasal Yayan gak..
madammondoq madammondoq 23 May, 2012
ya allah! sebak tengok kecik-kecik dah kena oprate.. huhu..
Miss Purple Ungu Miss Purple Ungu 23 May, 2012
semoga yayan cepat sembuh...
O CIKTEDDY O CIKTEDDY 23 May, 2012
ya Allah..besarnya dugaan buat si kecil ni..moga Allah permudahkan segalanya..amin!
eLLa n aLia eLLa n aLia 23 May, 2012
Saya teringat pasal cerita 'story of starfish', walaupun dah berusaha, kita mungkin tidak dapat mengubah keseluruhan hidup seseorang, tapi usaha yang kecil tetap memberi perubahan besar kepada sesuatu..

insyaAllah lepas ni saya buat entri khas untuk Yayan ni.. ni lah pasal, saya nak jadi doktor.. n bantu orang2 sekeliling.. :)
c'axoera ヅ c'axoera ヅ 24 May, 2012
hanya Allah saja yang mengerti akan setiap kejadian..
Riena Haiqal Riena Haiqal 25 May, 2012
Boni, tolong share juga kisah Adik Ahmad Sufi yang betul2 memerlukan bantuan juga....
http://rienahaiqal.blogspot.com/2012/05/jom-bantu-tabung-ahmad-sufi.html
suzie rahman suzie rahman 27 May, 2012
kesian bby..hope dpt smbuh