Cerita Lawak : Di Sebuah Perhentian Bas

     Di sebuah perhentian bas, terselit dua pemuda berusia 20an sedang menunggu bas...   

cerita lawak
gambar sekadar hiasan. sumber --> http://stanza-alam.blogspot.com

     " Sesuci di hening subuh sunyi, sesuci terdengar nurani!! Sesuci salam untuk  Ilahi, bagaikan memanggil insafi pada diri!!! Lebaran terasa kesayuan..."

     " Woi Samdol!!!! Puasa pun baru hari keempat, kau dah menyanyi lagu raya sambil berjoget-joget!! Harom jadeh betul kau ni lah!!",teriak Habibol Lonjong  kepada Samdol Lakau. Terkejut Samdol Lakau. Terpercik cebisan cili dari dalam mulut Samdol Lakau. Kantoi tak puasa.

     " Kau ni bro! Nasib baik aku tak ada penyakit jantung. Kalau tak, dah lama aku got to go tau tak! Bagilah aku berjimba sejenak. Potong stim lah kau ni. Nyampah mak!",teriak Samdol Lakau sambil menumbuk-numbuk manja bahu Habibol Lonjong. Sebelah kakinya pula terjongket ke atas.

     Sedang khayal mereka menunggu bas, secara tiba-tiba datang seorang nenek dan menegur mereka.

     " Assalamualaikum cu..",terdengar sayup-sayup suara nenek tersebut. Habibol Lonjong dan Samdol Lakau berpandangan sesama sendiri. Riak wajah mereka berdua berubah seolah-olah meluat dengan kehadiran nenek tersebut. Lantas, Habibol Lonjong bersuara.

     " Huh!! Waalaikumsalam nenek tua!!"

     Terperanjat nenek tersebut. Riak wajahnya bertukar menjadi merah. Beliau benar-benar geram. Rasa nak dikokak-kokak kepala pemuda di di depannya itu. Tidak lama kemudian, datang pula seorang gadis. 

cerita lawak
gambar sekadar hiasan. tapi kan.. comel jugak awek ni. sumber gambar -->  http://penpatah.blogspot.com/

     " Kenapa ni Opah? Kenapa macam marah je ni?",gadis tersebut mencelah.

     " Kenapa panggil nenek tua ni Opah? Siapakah beliau yang sebenarnya?",soal Habibol Lonjong kepada gadis tersebut.

     Tak semena-mena dua tapak kaki melekat tepat di wajah Habibol Lonjong yang sememangnya buruk dan jijik itu. Akibat daripada impact tendangan maut nenek dan gadis tersebut, terperosok ke dalam sedikit gigi beliau yang agak jongang dan maju ke hadapan itu. Dan akibat terlalu panik dengan situasi tersebut, Samdol Lakau pula pengsan dan gering secara tiba-tiba.

     " Kurang ajar punya cucu!! Nenek sendiri pun tak kenal. Apo nak jadi ni dongan abang ekau ni Jijah Satria oi??!!",soal nenek tersebut sambil terus melenyek-lenyek wajah Habibol Lonjong. Jijah Satria juga terus membenam-benam tapak kakinya yang bersopak itu ke wajah abangnya. Benar-benar geram mereka dengan Habibol Lonjong.

cerita lawak
Gambar sekadar hiasan. Pergh! Koyak muka kalau kena tapak macam ni. Sumber gambar -->  http://www.fscclub.com/

p/s : Entri ni aku akan benamkan untuk segmen Konspirasi Blogger Kreatif | Selendang Merah dan Ain Dzaya. Aku telah ditag dengan kejamnya oleh mamat ni. Pada asalnya, aku nak buat satu cerpen, tapi masalahnya kekangan masa tak mengijinkan aku. Terpaksalah aku shortkan cerita ni. Lagipun, otak aku berkarat lah bila tak dapat sedut asap. Hahahaha.

klik --> SINI <-- untuk mengetahui tentang segmen ini.

 Idea asal iklan tv3 namun 90% telah di 'PARODY' kan oleh aku. Jadi, tak wujud lah soal copypaste kan? Hehehe. Jadi, dengan ini, secara rasminya aku akan tag :-

{ 71 comments.. read them below or add one }

NAL NAL 24 July, 2012
Terbaik la bro...
yana halim yana halim 24 July, 2012
padan muka si habibol Lonjong. hahaha
Phat Phat 24 July, 2012
terbaik bro aku je x de idea lagi nak join segmen ni
Waalid5035 ™ Waalid5035 ™ 24 July, 2012
haha...bertuah penye cucu...hah..tu makan dia...huhuhu
tirahzairi tirahzairi 24 July, 2012
smpai situ je? mohon bersmbung kt tv3 yer...carekarama taw...

#gdlak#
Crafty Nieya Crafty Nieya 24 July, 2012
cehhh.boni pun masuk jugak !
alamat menanglah boni.tiada harapanku..hahah.good luck boni ! kite tengok sape menang !heheheh :D
Crafty Nieya Crafty Nieya 24 July, 2012
kelakarlaa boni nie.name pelik gilee
Adylia Qarissa Adylia Qarissa 24 July, 2012
hammmbboooiiii...bukan main lawa lagi nenek ooiit ;p
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 24 July, 2012
bgi boni memang je la weii :P
syiela syiela 24 July, 2012
gud luck.. hamboi ye nenek pun tak kenal kan dah kena
putryteya putryteya 24 July, 2012
Cehh .. cerita tergantung ! heahahha . :D

selamat bersegmen
maszull maszull 24 July, 2012
assalamualaikum Boni...memang best la cite ni padan ngan muka cucu nenek tu kan dah kena setepek hehehehe...:)
afzalsukasuki afzalsukasuki 24 July, 2012
silake yang ko tag aku balik pehal?kahkahkah ni aku nak kena buat balik ke?tunggu ea aku tag ko balik.kita main tag-mengetag sampai mampos kahkahkah
Niesa Niesa 24 July, 2012
boleh tahan jugak ye jijah satria tu..haha..
Lyaa Suriany Lyaa Suriany 24 July, 2012
HADOOOOI
jijah satria tu
Juliet_iRa~" Juliet_iRa~" 24 July, 2012
alaa boni sila smbg lagi..haha..

tu blm habis mengarut la :P

psss : tak update sbb banyak kerja la..huhuhu..ni br ada ms skit2..
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM 24 July, 2012
Hamboiii!nenek sendiri ko tak kenal yer..?nak kene simbah nie..ekekeke...btw, a'ah la, comel awek tuh..:)
Afasz Afasz 24 July, 2012
slmr bersegmen boni.
KorN KorN 24 July, 2012
awek tu.. ade spotlight.. mcm citcibo dah aaku tgk.. kah kah.. seb baek cunnn...
Faizul Osman Faizul Osman 24 July, 2012
power giler!!! siap tendang sampai ke longkang...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/visit-to-taiping-taman-tasik-taiping.html
Cik Rongoks Cik Rongoks 24 July, 2012
habibol habibol..cmne la boleh xkenal nenek sndiri. hahaha
lejen wariner lejen wariner 24 July, 2012
gua tau iklan ni bro.torbaikkk.
LaLa mhdnor LaLa mhdnor 24 July, 2012
nama watak2 dalam tu xleh blah betul, hahaha
Hidayah Bach Hidayah Bach 24 July, 2012
boni mmg ada bakat... :D
Hany Rara Hany Rara 24 July, 2012
menyanyi lagu siti nurhaliza tu yg xtahan sgt tu..haha..habibol lonjong,hahahahhah nama yg sgt unik
Cik Nur Cik Nur 24 July, 2012
terbaik...oklah ni..!
kalau nur lagilah xpandai nk buat cerita bagai ni..
apapun semoga berjaya.!
anis anis 24 July, 2012
terbaik. orag kreatif jerk ble buat kot
wantie wantie 24 July, 2012
ha.. memang kreatif & kelakor kelakor kelakor!!!!!

good luck!
~Sweet Honesty~ ~Sweet Honesty~ 24 July, 2012
tak aciiii..men cilok2 ne mana acii...penyertaan anda terbatal yea..hohohoho
ahsfantasy24 ahsfantasy24 24 July, 2012
macam pernah masuk je pen patah ni,
heheee Salam ramadan, selamat berpuasa (:
Rozalia Binti Alik Rozalia Binti Alik 24 July, 2012
lama dah tak gelak bila baca blog boni , hahahah :D
alyn adnan alyn adnan 24 July, 2012
best... :) blog wajah baru.. :) dah lame xdtg sini
etuza etuza 24 July, 2012
mula2 lagu raya tu. Terbaik lah Boni. Memang bijak ..terjah blog Boni ..selamat berbuka puasa ya
nashina rika nashina rika 24 July, 2012
singgahhh cini & follow.

tinggalkan jejak ;)

http://hellonashina.blogspot.com/
shida'R shida'R 24 July, 2012
perghh boni skg bermain dgn gadis2 cun jerhhh ^_^
Iffah Afeefah Iffah Afeefah 24 July, 2012
yeah nak y comel je

#slmt xdtag
Juliet_iRa~" Juliet_iRa~" 24 July, 2012
bro boni..:p

segmen ni ada pemenang ke tak?kalau ada smoga menang dgn karya y lawak ni okay..:)

pss : okay ira nak email bro sekarang juga utk kad raya!
bai baizura bai baizura 24 July, 2012
gudluck. cucu oh cucu
babycomel babycomel 24 July, 2012
hahaha, memang samdol sungguh ;)
semoga boleh menang ye abg boni, kelakar kelakar huhu
Zul De Alexis Zul De Alexis 24 July, 2012
hahaha..cun cte nie gua suka.
Nadot Nadot 24 July, 2012
hahahha..kerepek gile..ape lagi..cerpenkan la plak..hoho
Arina Shamsul Arina Shamsul 25 July, 2012
Hahahaahaha..badigol punya cucu..nah! Rasain loh..

Eh?tetiba juga aku ngomong endon kok pak.hahaha.

Ayok nama i adalah..tengkiu boni :)
PotiaCasaDelarossa PotiaCasaDelarossa 25 July, 2012
ekekekek... baca intro pon aku dah pecah perut.. ekekek lawok la ko ni...
Atiqah Wadiah Atiqah Wadiah 25 July, 2012
haha~cucu x kenal nenek..apa daaa!!!
Mat Som Mat Som 25 July, 2012
Pabila daku melihat wajah yg cun-melecun ni
Tiba2 sahaja daku terasa kembali muda.

Selamat bepuasa untuk hari yang ke 5 Boni
Moga2 Boni dapat Bonu...s.
Aku Mad Aku Mad 25 July, 2012
macam kenal je samdol tu , tapi dimana yaa ?? O.o ??
are_lin@yu are_lin@yu 25 July, 2012
kuat benor nenek tu ya..hehe,,salam 5 ramadhan boni ;-)
[PCL] [PCL] 25 July, 2012
cantik cucu nenek tuh..

p/s ; .....tgh hari ni @Banting kedai mamak. (siap ushar van mayat dulu).
hairy hairy 25 July, 2012
hahaha..terbaiklah weh! tergugat plak nk join..haha..
Nurul Akmal Nurul Akmal 25 July, 2012
Hahaha lawak..

Good luck Boni..
SP (spudinpunya) SP (spudinpunya) 25 July, 2012
terbaik..hahahhaa....! ko selitkan cerita lawak gini..aku pun rasa macam, tergelak..haha..kering bibir aku ..
Aien Alien Aien Alien 25 July, 2012
cucu derhaka..nenek sendiri pun tak kenal, padan muka kena..haha. lawak la boni.
deq noor deq noor 25 July, 2012
punya lh khusyuk DN baca.. tetiba. lerrr.... memang samdol lah...
Ikmal Ikmal 25 July, 2012
Assalam, khakahakahakah.. lawak.. kan dah kena tapak kaki.. nenk sendiri pun tak ingat kah..
Hanie Dew Hanie Dew 25 July, 2012
#blur..
ada sambungan ke ape ni.=p
fairus fairus 25 July, 2012
ZAMAN SEKARANG SEDARA TAK KENAL SEDARA..
Masha Meisters Masha Meisters 25 July, 2012
hahahahha....gempakla! selamat bersegmen mr boni kacak :)
Nurlyla Nurlyla 25 July, 2012
sy mau join sekaki lh ikut cntest ni.
ccicute ccicute 25 July, 2012
hencem sungguh nama2 dorang tu ek.. hahha...pdn muko da kene makan kaki nenek tu...
dhiashahida dhiashahida 25 July, 2012
lama x jenguk boni...nasib bek pas berbuka lau x kering air liur golak..hak3
miss Fyqa miss Fyqa 25 July, 2012
jadi lah cucu yg baik.. haha
Cendol Cendol 25 July, 2012
haha kuang hajo betul ckp wslm nenek tua"
best of luck boni :)
Lea Isnawi Lea Isnawi 26 July, 2012
hahahaha. lea suka tgk iklan ni, bam joni
Nurrul Nurrul 28 July, 2012
Ciss ! mungkin kerana dek masa yg lama memisahkan mereka sehingga tidak mengenali nenek sendiri...
lalalala
AnonymousAnonymous 01 August, 2012
Apa punya bangang punya citer......
si kiut lavender si kiut lavender 08 August, 2012
Hahaha..Habibol Lonjong..
selalu ja bgi nama watak yg xbleh blah....hihihi