Kad Raya Dah Tak Relevan?

     Relevan? Pergh. Dah pandai bermain dengan kata-kata abstrak a.k.a bahasa-bahasa surat khabar dah. Hahaha. Nasib baik aku tak tulis, 'kad raya melaungkan amaran!". Hahaha. Ok, entri kali ni aku nak memutarkan kembali kenangan-kenangan yang kini dah tak dipraktikkan lagi. Kad raya. Sinonim dengan raya. Tak mungkin sinonim dengan mesyuarat PIBG pula. 


     Entah kenapa semakin moden, semakin dilupakan tradisi yang sememangnya sangat-sangat best. Berbanding hanya sms, email, e-card raya, aku rasa kad raya yang dipos lebih meninggalkan sentimental value kepada kita. Perkataan tak relevan sebenarnya tak wujud pun bagi kad raya yang dipos ini, cuma kita sendiri yang membuatkan ia semakin dilupakan. Kenapa? Sebab wujudnya teknologi-teknologi moden. Pergh! Kadang-kadang rasa nak hantar santau kat teknologi-teknologi moden ni. Disebabkan teknologi ni lah, banyak perkara-perkara yang ada sentimental value hilang begitu sahaja.


kad raya
kad raya. sumber gambar --> wanwma.com
     Baiklah. Aku rasa dah masanya untuk kita kembalikan nostalgia-nostalgia lama tersebut. Cuma kita sendiri kena rajin mempraktikkan. Untuk entri kali ini, ada sesuatu yang istimewa untuk aku persembahkan kepada korang semua. Kepada sesiapa yang inginkan kad raya, boleh lah email aku nama, nama blog, alamat blog dan alamat rumah. Alamat rumah tu pastikan tulis betul-betul. Nanti tak pasal-pasal terhantar ke rumah jiran. Bayangkan kalau jiran korang tu India, tak pasal-pasal kena strok sebab terkejut dapat kad raya aidilfitri. Terhad untuk 50 orang sahaja.


     Hantarkan ke email aku --> putra.z.boni@gmail.com



{ 84 comments.. read them below or add one }

Miziey Miziey 22 July, 2012
Nak kad raya jgak! :D
sweetkurma sweetkurma 22 July, 2012
bestnya kalau masih ada yang sudi anta kad raya...terus menunggu
bai baizura bai baizura 22 July, 2012
mohon hantar kad raya kt umah sy jgk. nk yg besar punyer beserta lampiran duit raye boleh? ahahahaha:))=))
Cinta Misteri Cinta Misteri 22 July, 2012
Boni, this year GSF nak tukar2 kad raya...pasti hiasan raya yg paling mendpt tumpuan adalah kad raya....jom pos kad raya
KiD KiD 22 July, 2012
abang boni kacak yang kacak... saya tak dapat kad raya pun takpe.. nak duit raye je.. hehehehee
kakcik kakcik 22 July, 2012
Harga setem untuk hantar kad pun dah mahal sekarang.. :(

Hantarlah ke rumah kakcik satu, boleh? ;-)
hawiz hawiz 22 July, 2012
nak3...na kad raya gak!..hihi
Miss Fifi Miss Fifi 22 July, 2012
nak jgk kad raya!
nak yang ada lagu2 tu..hahahahaa..
AmyZana AmyZana 22 July, 2012
nak kad raya yg diselitkan duit sekali boleh tak?

*lols*
Waalid5035 ™ Waalid5035 ™ 22 July, 2012
bang boni...area luar negara sudi send kad raya x?huhu..=P
Arina Shamsul Arina Shamsul 22 July, 2012
alhamdulillah...murahnya hati dia...:)

salam ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa boni..:)
hairy hairy 22 July, 2012
wahhhh nanak...dgn segera ak emailkn..hahaha....
putryteya putryteya 22 July, 2012
Teringin nak dapat kad raya lagi . wuuuu ..

alamat tak bagi nak suruh pos . muehehhe
•♥ Myra ♥• •♥ Myra ♥• 22 July, 2012
uishhh...sapa2 pun slalunya hepi tau dapat kad raya..sapa kata tak relevan tuh? meh nak baling ngan lesung :D
HUDAJMAL HUDAJMAL 22 July, 2012
hahaha. dulu kecik-2 selalu lah hantar kad raya. pastu letak duit 10 sen. duit raya lah kononya.... hahaha
Mat Som Mat Som 22 July, 2012
Teringat kawan2 kad raya, SMS dan Facebook kurang bererti kerna dgn sekali DELETE makan lenyaplah ia umpama angin yg berlalu.

Dah bertahun tak dapat kad raya, kalau Boni hantar, memang pecah rekodlah.

Nanti kalau sempat, saya emelkan , tp bukan janji ok
miss Fyqa miss Fyqa 22 July, 2012
relevan apa.. klasik.. haha..
nak jugak! ehee
Adylia Qarissa Adylia Qarissa 22 July, 2012
dkna nak!!!! nak!! nak!! nak duit raya boleh :)
Cik Rongoks Cik Rongoks 22 July, 2012
yeah ! ika akan hantar 50 keping kad raya kat blogger bertuah yg dh pon dipilih. hahahahaa

nak jugak kad raya ! hikhik
[PCL] [PCL] 22 July, 2012
bagus idea hg Boni, bg posman ada keja ..erk tambah keja yg sedia ada...aku pon nak jgk kad sepesel dr Mr Boni, sign besaq2 ok.
KorN KorN 22 July, 2012
Aku nak.. Tak kira aku nak gak... * sambil hentak2 kaki.. Nnti ak bg kat pesbuk detail
Aku Mad Aku Mad 22 July, 2012
boni sememangnya kacak ..
Ameerul Ashraf Ameerul Ashraf 22 July, 2012
En. Boni.. nak jugak nih *(mengharap).. :D
ada lagi x? hehe

selamat berpuasa :)
Iffah Afeefah Iffah Afeefah 22 July, 2012
nakkk

tapi malas nk emel

cmne tu?

hahaha
cik yuyu cik yuyu 22 July, 2012
boni nak kad raya jugak..
done send email.. check yahh..
~Sweet Honesty~ ~Sweet Honesty~ 22 July, 2012
nak nakk nakkk kad rayaaaa... wahh!!! kad raya berbalas la ne yeaa..hihi
Edy Fee Edy Fee 22 July, 2012
sapa kata ak releven....knangan..syok pe umpul byk2
fairus fairus 22 July, 2012
MEMANG MUNGKIN KAD RAYA SUDAH TIDAK BERMAKNA BUAT SESETENGAH ORANG, NAMUN IANYA TETAP AKAN MENIMBULKAN NOLSTALGIA BERBANDING KAD RAYA ELEKTRONIK..
Cendol Cendol 22 July, 2012
aah kan skrg jarang dah org wish gune kad raye..
duit raye ade boni?haha
NAL NAL 22 July, 2012
memang dah tak relevan rasanya. NAL selalu sms je.
mira maisara mira maisara 22 July, 2012
sebenarnya die xmau susahkan posmen nk hantar surat la abg boni :D hee
Ikmal Ikmal 22 July, 2012
Assalam... walaupun mcm dah tak relevan tapi ada juga yg masih gunakannya...
Cik.blogger Cik.blogger 22 July, 2012
wiwit...heheh kad raya hehe
Cik.blogger Cik.blogger 22 July, 2012
wiwit...heheh kad raya hehe
Nadot Nadot 22 July, 2012
alaaa...dah terlambat...
kalau tak, leh wat press conference boni yg kacak bg kad raye..hehehe ;p
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 22 July, 2012
eh..sempat lagi tak?dgn segera aku send alamat ke email ko :D
hazman aka species1980 hazman aka species1980 22 July, 2012
Tapi DUIT RAYA senantiasa relevan sepanjang masa....
shida'R shida'R 22 July, 2012
kad raya bg shida smpai bila2 shida masih gune..tau..shida suke kad raya dr sms raya,email raya atau mms raya..kad raya blh simpan lama yg len2 xleh simpn lma..
SuparMan SuaRez SuparMan SuaRez 22 July, 2012
Masih Sempat Ke Nie Abam Boni?? Nak Jugak..
Area sabah...Biar menyelam dulu kad raya tue menyebrangi laut cina selatan..Hahahaha
Masha Meisters Masha Meisters 22 July, 2012
kad raya la best...dengar je old scool tapi memg cool :)

nak jugak :) hehe
Cik Nur Cik Nur 22 July, 2012
Nak jugakk..!
nak jugak...!
hihihih
O CIKTEDDY O CIKTEDDY 22 July, 2012
boni jgn lupe anta kad raya kat cik tau! ^^
Onitsuka_hana Onitsuka_hana 22 July, 2012
lagi best dapat kad raya dari sms raya or apa2 yang berkaitan.

nak gak kad raya..haha nnt hna emel ok :)
maszull maszull 22 July, 2012
assalamualaikum Boni...wah best ni mama pun nak satu la nanti mama emailkn address nyer...:)
Fakhruddin Fakhruddin 22 July, 2012
takpe..buat susah2 jee..
Nurrul Nurrul 22 July, 2012
Cik Boni yang kacak.. Nurrul nak juga boleh tak ? ? :)
hehe.. seronok juga kalau dapat nie *sambil buat muka kucin yg manja :)

// aduhh , tulisan blog nie buat mata Nurrul makin tambah terok rabun :/
Aida Omar Aida Omar 22 July, 2012
aida pun baru je nak open kat rakan2 blogger yang nak kad raya.. hehe.. nak jugak boleh? nak yang jenis muzik2 :P
zaxx zaxx 22 July, 2012
waa teringin..tp segan nak mntk kt abg boni yg feymes ni..huuhu
Nurlyla Nurlyla 22 July, 2012
macamana lah agaknya c boni punya kad raya ni.. nak jugaklah.. pastikan ada autograf besar2..

oh ya, ke sabah tau..
onie onie 22 July, 2012
saya tatau sempat ke tak,saya nak try jela anta :D
Nurlyla Nurlyla 22 July, 2012
abg boni.. hehe, ada bnda nak mntak tunjuk sikit.. hehe.. :)

begini, bila try copy pastu paste dari dalam blog abg boni, walaupun satu perkataan.
akan ada ayat macam ni di bawahnya "read more at http://..."

buat macamana ea?
balas jangan tak balas.
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM 22 July, 2012
Ahhh!sudahhhhh...ramai giler dah nie Boni?YM bleh lagi ke menyelit???
hahaha!
Sam Banjamin Sam Banjamin 22 July, 2012
abang boni ni sweet la... siap nak bagi kat raye lagi... hii

soor la.. gua sibuk gile la.. tak sempat nak selalu singgah mari sini deh... anyway... tq la selalu jengok aku di sana tu...
keli menari keli menari 23 July, 2012
Huish.Ada artis nak bagi kad raya la ! Alaa bagi saya yang ke-101 ok lah kan? :P
محمد شهريل القنيطري محمد شهريل القنيطري 23 July, 2012
gila punya lama aku tinggal dunia blog..blog bony dha bertukar wajah yg amat ketara....hahaha...cayalah bro...selamat berpuasa..awal gila kad raya ko.
Hany Rara Hany Rara 23 July, 2012
yala..dulu masa form1 and form2 selalu main hantar kad2 raya ni..bila dah makin besar makin berkurang dapat kad raya sampai la sekarang terus hilang ditelan zaman..hehe best klw dapat kat raya.:)
tirahzairi tirahzairi 23 July, 2012
perghhh...hot setuf nie...kompem ramai kasi alamat...mintak la num fon skaki...hehehee
Niesa Niesa 23 July, 2012
kad raya mmg ada sentimental value nya yg tersendiri..lagi2 kalau ada gmb katun2 skali dgn dialog..

nak jugak kad raya peeellliisss..hehe..tapi masih terbuka ke ruang tu..uhuk...
Nurul Akmal Nurul Akmal 23 July, 2012
Boni jangan lupa Nurul tau.. ;)
SP (spudinpunya) SP (spudinpunya) 23 July, 2012
kad raya bagi aku ada nilai tersendiri derr..tapi sekarang dah ada teknologi... memang xada da
Lyaa Suriany Lyaa Suriany 23 July, 2012
ala
sila update
dah banyak yg inbox kamu
yana halim yana halim 23 July, 2012
lebih seronok dapat kad raya. Zaman sekolah dulu, suka betul kalau balik dari kelas, tengok2 ada kad raya atas katil dalam dorm pemberian adik2 yg admire kat kakak kecoh sorang ni. hehehe...
afzalsukasuki afzalsukasuki 23 July, 2012
eh aku punya sempat lagi tak?
Hanie Dew Hanie Dew 23 July, 2012
tu la..teknologi ni ada pro & contra nya.terpulang pada kita la adaptasikan mcm mana. bahas aku pun dah mcm bahasa surat khabr.

kad raya ko mesti yg ada lgu lagu tu kan..
msredcheesecake msredcheesecake 23 July, 2012
Salam ramadhan...

Alaa... Mesti dah lebih 50 ni...tak dapatlah kad raya.... Tanak bagi sudah la....
Denaihati Denaihati 23 July, 2012
tahniah siapa yg akan dapat kad raya special ni.
onlajer onlajer 23 July, 2012
Aku kad raya tak nak , tapi duit raya aku nak!
onlajer onlajer 23 July, 2012
Aku kad raya tak nak , tapi duit raya aku nak!
anamizu kaito anamizu kaito 23 July, 2012
ehem~ Boni meh arrr kad raya sekeping dua! terhad 50org je?? arhhhh tak kire! nak jugak!!! dengan DUIT RAYA skali! rawrrrr ! =P





Luv,
cik ana
ஜ miss klanika ஜ ஜ miss klanika ஜ 23 July, 2012
kalo kat Itali cemana gamaknye bro nk post ea. kensel je la ceni nk kasi alamat. huehue
babycomel babycomel 23 July, 2012
abg boni.. adik nak jugak ;)
blog-tips-kurus blog-tips-kurus 23 July, 2012
saye mau! saye mau! (>.<)
Sharidawati Shahrudin Sharidawati Shahrudin 23 July, 2012
nak nak nak...

sharidawati shahrudin

http://sharidawati.blogspot.com

Q Partner Travel & Tours
LG 50 IKANO Power Centre
Mutiara Damansara, PJ
47810 Selangor

THANKS!!!
Hidayah Bach Hidayah Bach 23 July, 2012
wahhhh...mesti eksaited dapat kad raya...tapi kalau akak nak join mesti dah terlambat dah..
huhu..
tu lah..lambat baca lagi...
heheh..
lambat pun lambat lah kan..yg penting akak baca bebetul sambil menghayati penuh perasaan...
:P
Cinta Misteri Cinta Misteri 23 July, 2012
Leh celah2 lg kan? CiM anto email skang eh...hehehe...dah dpt br CiM bls eh
Bobo Bobo 23 July, 2012
alamak da 77 org komen.. mesti dah nak abis ni hehe
Zaza Zaza 23 July, 2012
Saya nak jugak.. hihihihi.. Saya dah email..
Zarul Umbrella Zarul Umbrella 24 July, 2012
fuyyo...menarik ni...bagus2
Juliet_iRa~" Juliet_iRa~" 24 July, 2012
blh lagi ke ni boni?mcm rmai je da..
Ezad Skytech Ezad Skytech 31 July, 2012
ada kekosongan lagi ke ni boni...nak jugak kad raya...haha~
pengumpul lirik lagu pengumpul lirik lagu 03 August, 2012
msti dh full kan?hmmm tringt plk zaman2 gune kad raye dulu..