Cerita Lawak : Balik Kampung

cerita lawak balik kampung
Gambar sekadar hiasan. Sumber gambar --> http://skuna.blogspot.com
    
     Kelihatan sebuah kereta Myvi berwarna hitam laju membelah jalanan. Di dalam perut kereta tersebut terisi seorang pemuda sedang memandu. Pemuda yang berumur sekitar 20an. Terukir senyuman di bibirnya. Perasaan gembira membuak-buak tatkala menuju ke kampung halaman tercinta yang terletak di Tanjung Malim. Bermacam-macam yang difikirkannya ketika itu. Bermacam-macam agenda juga dirancangnya bila tiba nanti. Al-maklumlah, nak balik ke kampung halaman. Lantas dicapainya telefon bimbit yang berada di dalam beg. Nombor Datin Saleha Solero dicari.

     " Helo mak. Kurshdoi dah on the way balik dah ni. Kurshdoi nak mak ajak orang-orang kampung datang rumah kita malam ni ye. Ajak sekali orang-orang surau. Kurshdoi ingat nak buat jamuan sikit kat rumah kita mak. Yelah, nak meraikan kepulangan Kurshdoi ni. Jangan lupa ajak sekali kawan-kawan Kurshdoi tu. Ekspeceli si Jemah Tukiman tu. Kurshdoi rindu sangat kat dia.",ujar Kurshdoi kepada Datin Saleha Solero. 

     " Kurshdoi anak mak... Balik dulu ye. Nanti dah sampai sini, ada sesuatu yang mak nak bincangkan..",jawab Datin Saleha Solero lantas mematikan talian. 

     Setelah mendapat jawapan sedemikian, hati Kurshdoi gelisah tiba-tiba. Perasaan risau bermain-main di dalam mindanya ketika itu. Entah apa lah yang berlaku di kampung. Entah apalah perkara penting seperti yang dikatakan Datin Saleha Solero tersebut. Takkan si Jemah Tukiman sudah dipinang orang? Atau adakah sesuatu yang buruk terjadi kepada keluarganya? Jantung Kurshdoi berdegup kencang. Ditekannya pedal minyak lebih dalam. Semakin laju kereta Myvi tersebut membelah jalanan.


cerita lawak balik kampung
Sumber gambar --> http://paultan.org
Setengah jam kemudian..

     " Assalamualaikum. Mak! Oh mak! Buka pintu ni. Kurshdoi dah sampai dah ni.",teriak Kurshdoi sambil mengetuk pintu rumah.

     Salam dijawab. Pintu rumah terkuak dan terjojol wajah Datin Saleha Solero. Kelihatan riak wajah Datin Saleha Solero agak serius. Belum sempat Kurshdoi bersalaman dengan Datin Saleha Solero, secara tiba-tiba hinggap pelempang Datin Saleha Solero ke pipi gebu Kurshdoi. Tergamam Kurshdoi. 

     " Gurauan kasar berbentuk apakah ni mak?"

     " Kau tu yang dah kenapa?!! Pergi KL tak sampai 5 jam, dah macam-macam kau request kat mak kan?! Dah macam orang tak balik kampung 5 tahun!! Dah! Bawa masuk semua barang-barang yang beli tadi. And then, pergi siapkan serunding kita tu!!",teriak Datin Saleha Solero memerintah Kurshdoi.


cerita lawak balik kampung
Gambar serunding ini adalah hiasan semata-mata. Sumber gambar --> http://asiyahhasan04.blogspot.com
     " Oh, lain ye? Ingatkan sama situasinya macam orang tak balik kampung bertahun-tahun tu. Heh heh."


p/s : Pergh! Baru dapat nak update blog ni. Mak aih. Nasib baiklah otak tak berkarat lagi. 
     

{ 58 comments.. read them below or add one }

Iffah Afeefah Iffah Afeefah 09 August, 2012
ehh mesti pemuda tu nama lainnya boni kan?

die mmg hahaha =P
Ezad Skytech Ezad Skytech 09 August, 2012
haha...cerita rekaan ke cerita rekaan ni boni..ke ada kisah disebalik cerita ni..heee~
anamizu kaito anamizu kaito 09 August, 2012
la duduk Tanjung Malim ke Boni??
Kampong Boni kat Tnjung malim ke?
dekat je la kalo camtu!!!
cik ana dok Besout! hehe
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- 09 August, 2012
mcm kisah benar je .. kikiki ! hahahahhaha
SuparMan SuaRez SuparMan SuaRez 09 August, 2012
Hahahaha..LOOLL!! Terbaiik la bro..suspen aku..haha
Crafty Nieya Crafty Nieya 09 August, 2012
ahahahaha.kurshdoi !sedap lah jugak..haha..terbaikk :)
Cendol Cendol 09 August, 2012
buruknye name dan perangai pun pelik.haha baiknye mak dia bagi pelempang je.awat tak bagi kaki??kahkahkah
fairus fairus 10 August, 2012
HAHA.. ORANG TAKDE KAMPUNG NAK RASA SANGAT BALIK KAMPUNG LE TU.. :)
cci cci 10 August, 2012
hahaha... hambik kau... err... cam kisah tuan punya blog jer..
KiD KiD 10 August, 2012
kurshdoi... hahahahaa... suka nama beliau
zera eira zera eira 10 August, 2012
adakah ni kisah tuan blog? kuikuikui. :)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 10 August, 2012
tak sedar diri nye budak..nasib je dpt pelempang,,kalau mak dia xngaku anak kang....naya~.hehehee


XD
Cik Rongoks Cik Rongoks 10 August, 2012
hahaha..kemain lagi kurshdoi tu. hahahah
babycomel babycomel 10 August, 2012
hahaha, suspen je. ingatkan datin aiskerim solero tu kawin lain ke, ;)
rupanya si dol tu mau balik kampung.. terbaiklah bro ;)
Nurrul Nurrul 10 August, 2012
HAHAHAHA , apa lah , ada2 saja...
ingatkan baru balik oversea kaa siap nak panggil org2 kampung semua... hmm, :P
yana halim yana halim 10 August, 2012
i like nama datin tu. kikiki..
Dkna Abza Dkna Abza 10 August, 2012
dah tak ada nama lain ke nak pakai..berbelit lidah nie nak menyebutnya :)
Niesa Niesa 10 August, 2012
nama datin tu mcm nama eskrem la pulak..haha..ni kpg org2 namanya unik ka apa?hahaha
Myra Jay Myra Jay 10 August, 2012
Sedap nama Kurshdoi tu...

Sesedap kena pelempang dengan emaknya..hehee ;)
MAY MAY 10 August, 2012
WAHAHAHA...GANAS BETUL MAK DATIN TU...

EH..INGTKAN BONI KACAK MERAJUK TAK DTG BUAT SITE VISIT KAT BLOG SY SBB SY TAK DTG SINI...SORI LAME TAK DTG MELAWAT...SBB SEKARANG NI HANYE SMPT ONLINE PKI HENPON JE...BILE PKI HENPON TU,BLOG AWK NI TAK BOLEH NK TGL KOMEN..KENE BUKAK KOMPUTER KAT PEJ JUGAK BR BLH TGL JEJAK...KEJE SEKARANG BYK PULOKS...HEHE
maszull maszull 10 August, 2012
assalamualaikum Boni...alamak kesian nyer balik2 je dah kena penampar apa nak buat sabo jer la...:)
AdiaLuze AdiaLuze 10 August, 2012
Assalammualaikum ,

>________< .. lol btol laaa !!! Baru 5 jam dah poyo giler .. Wakakakakkakakakaaaaaa
ceklala ceklala 10 August, 2012
kihkihkihkih..amboi lamenye menghilang! selamat hari raya..jangan ponteng2 puasa okeh!hahaha
KorN KorN 10 August, 2012
Main kasar ye mak... namapon balik kampung.. tetiba aku terbayangkan watak Mael dengan Esah kat cter atas ni.. hahaha
Mira Adzlia Mira Adzlia 10 August, 2012
hahahaha...sengal btol...
syiela syiela 10 August, 2012
hahaha ni mestiko kan boni

psssst kupon tu kalu nak klik je kat gambar tu dan akan di bawa ke link lain untuk di print silakan la ye :)
Phat Phat 10 August, 2012
sia sia dapat pelempang puasa puasa ni hahahah
Nurmujahidah Ismail Nurmujahidah Ismail 10 August, 2012
alamak,, npe tak bagi je jemah yang lempang,, haha
wantie wantie 10 August, 2012
tu kira ok lagi la pergi KL 5 jam. buatnya pergi bazar ramadhan then request mcm mcm. lagio la pengsan si datin tu.

BTW memang best baca
Lyaa Suriany Lyaa Suriany 10 August, 2012
hahahaha
semangat baca dari atsassss
Sayidah Nafisah Ruslan Sayidah Nafisah Ruslan 10 August, 2012
hahahahahahahahhah.. gile sengal!!! :D
Arina Shamsul Arina Shamsul 10 August, 2012
Hahahahaha...terbaik la kushdoi..

Terpercik percik liur saya ketawa tau.kalau kena kat ayam liur tu,mmg garenti terhasil satu ayam percik..hihihi.
Hitam Keris Emas Hitam Keris Emas 10 August, 2012
haha...ko nih mmg giler lah..!
O'gosh O'gosh 10 August, 2012
Adoi....ingatkan serious apanya td....haha
Masz Sidek Masz Sidek 10 August, 2012
hahaha... memang patut kena pelempang mak dia... ;p
Aien Alien Aien Alien 10 August, 2012
hahaha. macam bertahun-tahun tak baliknya. kelakar la boni.
legendary wariner legendary wariner 10 August, 2012
Homesick rupenye.memang sah2 dah nak kene lempang.
inche hlovate inche hlovate 10 August, 2012
okay tipah tertipu huahua..nasib baik bukn 5 minit taw
zaxx zaxx 10 August, 2012
kurshdoi anak mak..meh sini nk bg duit ray..cium pipi mak dulu..:) heheh
Nurul Akmal Nurul Akmal 10 August, 2012
Hahhaa bulan puasa pun kena lempang.. siannya..
Nurulee Nurulee 10 August, 2012
Hahaha. Excited sgt lah tu, dah kena lempang =D
Zaza Ridzlan Zaza Ridzlan 10 August, 2012
hahaha...ok stop nak gelak :P
Mat Som Mat Som 10 August, 2012
Di Tanjung Malim pun ada nama Tukiman ya Boni? Ingatkan di BATU PAHAT saja mereka berkumpul.

Tahniah, mesti dah beli laptop baru ni!
Hany Rara Hany Rara 11 August, 2012
hahahah adeh..kurshdoi betoi..berjanggut tggu en boni hapdet..hehe
Ikmal Ikmal 11 August, 2012
Assalam, kuakauakuaka... memang lawak... baru 5 jam rupanya... kuang aja betui lah... memang terbaik koe Boni....
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM 11 August, 2012
Kurshdoi?mcm anak beranak kardashian ker, boni...hahaha!
Isabel Diaz Isabel Diaz 11 August, 2012
hahah, lawak btl nama watak2 cite nie. Tak pe lh. At least dye balik kampung gak :)
Shahril Nasir Shahril Nasir 12 August, 2012
jadi lah tu dari x blik teroz..hehe
si kiut lavender si kiut lavender 12 August, 2012
unik ja nama yg selalu tampilkan ni ea...hihi


eheks...bukan apa tuh..nak rasa jgak macam anak perantau belik ke kg...:))
AnonymousAnonymous 10 March, 2013
I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's
a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
Great work!

Feel free to surf to my webpage; acheter followers twitter
ss 20 March, 2013
hahaha..taklawak