Tips Menulis Entri Mesra Pembaca

Tips Menulis Entri Mesra Pembaca. Hari ni aku nak kongsikan satu tips menulis entri mesra pembaca yang mana aku rasa agak berguna juga untuk blogger-blogger tegar. Dan tips menulis entri ini juga diajar oleh blogger handalan iaitu Cikgu Onizuka


Tips Menulis Entri Mesra Pembaca
Cikgu Onizuka.  3 dari kiri. Err, bro Denaihati pun ada? Haha. Sumber
Sebelum ni aku main belasah tulis entri.  Hinggalah aku ditegur oleh beliau. Katanya, entri jangan terlalu panjang hingga boleh menyebabkan pembaca bosan nak membaca. 


Tips Menulis Entri Mesra Pembaca
Gambar sekadar hiasan. Sumber
Bila aku fikirkan semula, ada betulnya. Entri aku sebelum-sebelum ni panjang berjela-jela. Dan hasilnya, aku selalu dapat komen yang tak selari dan tak ada kena mengena dengan entri. Masa tu aku fikir mungkin pengomen tu berfikir di luar kotak agaknya. Tapi lama kelamaan, aku rasa ada something got wrong wrongly. Jadi, aku mengambil terus inisiatif untuk menukar corak penulisan aku. Hanya kadang-kadang sahaja aku tulis entri yang panjang untuk kisah kenangan dan cerpen lawak. Alhamdulillah. Nampak perubahan ketara dari segi pembacaan pembaca. 

Jadi, inilah salah satu tips menulis entri mesra pembaca. Lagi-lagi untuk personal blog seperti aku ini. -Tips Menulis Entri Mesra Pembaca-

-NAK TAU BADAN ANDA SIHAT KE TAK? KLIK INI-

P/S : Jika hendak berjaya, kena belajar dari yang sudah berjaya. Pesanan untuk diri sendiri. 



{ 87 comments.. read them below or add one }

Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 08 October, 2012
kdg2 xperlu tulis pnjng..cukup letak gmbr dan caption.betul tak?
Mat Som Mat Som 08 October, 2012
Tkasih atas tip yg sangat berguna ini Boni
Tinta Lana Tinta Lana 08 October, 2012
Salam boni.

Yep, kalau blog personal, lebih baik tulis scra ringkas. Supaya msg mudah smpai.
Myra Jay Myra Jay 08 October, 2012
Betul tu, setengah orang tak sempat nak baca smpai abes, tu yg kekadang komen takdak kena mengena dengan entry :P


Lawak tul tengok gambaq tu :)
munir ardi munir ardi 08 October, 2012
rupanya tuan amir hasan pernah menang medali emas pun berdampingan dengan Lee Chong Wei. he he
cHeRyNa PiReS cHeRyNa PiReS 08 October, 2012
setiap manusia ada cara penulisan yg berbeza. saya menulis utk kawan2 yg nak baca...kalo ikutkan ada yg minta alih bahasa...tp saya masih dengan pendirian.

memang agak payah...nak memuaskan hati semua org tp yg penting objektif terlaksana.

dan objektif itu mungkin utk sekelumit yg sudi:)

tp...tips yg baik utk yang lain...thanks boni:)
Remy hazza Remy hazza 08 October, 2012
ah terasanya......
lepas nie kena potong entry ler.....hu3....
satu entry bahagi 3....... he3....
Neo89 Neo89 08 October, 2012
Nak tips yang lebih mesra, boleh tak? heheh. ;P
ceklala ceklala 08 October, 2012
good info! maseh boni! =)
aynora nur aynora nur 08 October, 2012
t/kasih dengan info ni, sangat berguna. Eh! en boni pandai buat cerpen ya? lawak pun lawak lar...
Iffah Afeefah Iffah Afeefah 08 October, 2012
okeyla gitu

aku belajar dr kau la

kau kan org dah berjaya
syiela syiela 08 October, 2012
janji sampai maksud yg nak di sampaikan
wantie wantie 08 October, 2012
betul. kalau dah tulisan pun kecik kecik je. then panjang lebar. memang malas org nak baca.

Saya pun pernah di tegur olehnya.
Nor Zilla Sensei Nor Zilla Sensei 08 October, 2012
betul tu..xsemestinye entry panjang org nak bace. yg ringkas dan padat pun dah bole menarik org bce..nak2 ade gambar lagi.lg la menarik
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ 08 October, 2012
saya pun kalo baca entry yg pnjg akn skip smpai perenggan last, tgok kesimpulan pastu komen..huahua... bis nak bw laju2, bnyk blog nak kena terja, kalo entry pnjag lebau bila la nak abis kan
yana halim yana halim 08 October, 2012
eehhhhh.....kalau entry best, panjang berjela pun org baca tau. Kalau entry pendek asik segmen tag, segmen tag....mmmg naik menyampah pun ada. tak gitu?
are_lin@yu are_lin@yu 08 October, 2012
setuju..klu ayu tgk mood jgk klu xbzy ska bca pnjg2 n entry brgmbar ;-)
Prince of Noob Prince of Noob 08 October, 2012
terima kasih atas tips yg diberikan - Noob
O'gosh Iskandar O'gosh Iskandar 08 October, 2012
alamak...entri saya sejak dua menjak ni memanjanggggg je panjang.....kene pendekkan la ni nampaknya....eh..bukan BONI eh...sejibik tu...
Ikmal Ikmal 08 October, 2012
Assalam, memang terbaik... bagi aku penulisan yg ringkas dan menarik memang disukai ramai... huahauhaua... Apa2 pun.. blog koe nie memang terbaiklah Boni... (^_^)
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- 08 October, 2012
hehe betul tu pakwe .. walaupun entri kte tu membincangkan topik menarik, 30/100 sahaja pengomen kita yg baca habis. yang lain baca tajuk je. dan komen ikot owg yg 1st komen. HAHAHAHAHA . sb tu komen pon mee dah xapprve 1 1.. mee apprve serentak nanti nak buat entri lain. sbb nak suro dorg bace . Kihkihkih!

Mee pon pernah buat entri bjela .. pngajaran utk kite bersama :)
Dkna Abza Dkna Abza 08 October, 2012
TQ boni...entry pendek..tapi dkna nak komen panjang panjang panjang panjang boleh kan?? :)
Mira Adzlia Mira Adzlia 08 October, 2012
tp ade jugak yg taip entri pjg2 tp still ade pmbaca setia...cthnye fatin liyana..mybe sbb aura blogger tkenal kn..hihi
Syaifuddin Alias Syaifuddin Alias 08 October, 2012
pengisian tu pentng Boni .. :]
BlogS of Hariyanto BlogS of Hariyanto 08 October, 2012
tulisan yang ringkas tapi jelas itu penting,
namun kalau tulisan ringkas belum bisa memberikan pemahaman, maka tak apalah tulisannya diperpanjang...asal jangan bertele-tele :)
Hanif Idrus Hanif Idrus 08 October, 2012
Aku lak target 250 patah perkataan satu entri ..kalau terlebih tu ..hemm aku tengah syok ler tu..hehehehe
dhiashahida dhiashahida 08 October, 2012
pjg sgt t org xminat baca...lau pendek sgt krg cm hapdet status kat fb pula kan..huhuhu...jd sesedap rasa kot..xpun yg sedang2 saja..;)
Cik Nur Cik Nur 08 October, 2012
entry nur dulu pun berjela2 jugalah..
sekarang ni amik mana penting je.. :)
shinji izac shinji izac 08 October, 2012
taw la entry aku tu panjang :P
inche hlovate inche hlovate 08 October, 2012
sya selalu tulis entry meraban-raban..so, betul la tu..kene buat entry pendek2 je pasni kan hihi
Fauzi Blues Fauzi Blues 08 October, 2012
Aku pun perasan tu bro..aku pun slalu gak bikin entri pjg2 ni..susah nak tune..tapi kena try gak..
hazman aka species1980 hazman aka species1980 08 October, 2012
Kalau buat karangan bergambar pun okey tau boni...sebab kita boleh tarik trafik dengan SEO GAMBAR tau....
Si Matatajam Si Matatajam 08 October, 2012
Nice tips Boni...entry yg panjang berjela pun kadang2 malas org nak baca..kan kan kan..
Cikgu Ma Cikgu Ma 08 October, 2012
ya...entry yg terlalu panjang agak membosankan... saya sendiri tak suka nak panjang2 kan entry...buat isi entry padat dan difahami..itu yg saya cuba praktikkan..tp tak leh la pendek sangat mcm status fb kan..hehe...apa2 pun tahniah, setakat ni memang saya suka baca entry2 awak...^_^
hazwan hairy hazwan hairy 08 October, 2012
sgt berguna..tp ak dah mls menulis..hahah
Faizal Pejay Faizal Pejay 08 October, 2012
Betul tu nak lagi bagus letak gambar
CekbOlat-bOlat CekbOlat-bOlat 08 October, 2012
tapikan ade je entry panjang tapi menarik . bergantung gaya penulisan
✿Lady Ainaa✿ ✿Lady Ainaa✿ 08 October, 2012
sebab tu ena lebih suka letak gambar gedabak besar... strategi nak dapat viewer kan kan kan.. hehehhe dlu ena pun suka sangat tulis pjg2, tapi now ceput ceput ja
LidiaSuraya LidiaSuraya 08 October, 2012
tapi i memang kuat membebel... huwawawawawa
Cik blogger Cik blogger 08 October, 2012
wah...incik boni bg tips..hihihi
C.M.A @ CikMoonAdnan C.M.A @ CikMoonAdnan 08 October, 2012
btol tu...xleh terlalu panjang..sbb org akan malas baca.. silap2 baca tajuk dan kesimpualan je kot.. pastu komen.. muahaha~
Syarih Syarih 08 October, 2012
kena kerap update blog baru ramai orang leh suka...panjang pendek artikel tak kisah...
aimaniman aimaniman 08 October, 2012
blog tempat akak nak luah perasaan, jadi perlu panjang kot,.. sebab akak x kisah pun org suka ke tak yg penting hati puas.. tp entri panjang pun x da le berjela2,.. siapa nak baca novel kat blog kann...

entri panjang x pa lagi tp tulisan kena mudah baca,...penting untuk yg cermin mata tebal cam akak..
Suara Hati Suara Hati 08 October, 2012
tau pun ehehe ..take time la kalau entry panjang berjela ..tak ramai orang suka nak baca panjang2
LelakiSemalam LelakiSemalam 08 October, 2012
betul...tulis pendek tetapi berisi...sebabnya blog seperti ini sekurang2nya perlu ada 3 post satu hari itu kira paling malas la!



Lain la blog aku...hehe!
Nurmujahidah Ismail Nurmujahidah Ismail 08 October, 2012
salam abang boni,, kengkadang ramai je blogger yang suka entry panjan,,, contohnya,, entry panjang2 yang abang boni tulis tu muja suka,, fatin liyana pun suka tulis panjng jela2,, tapi still best, lagipun entry panjang lebih detail,, hehe, ni pendapat muja je,,, depends on the specific blogger actually, :D
Denaihati Denaihati 08 October, 2012
memang terbaik kalau dapat bergambar dgn Datuk L C Wei mcm ni....heee
nampak dah banyak perubahan blog bro.
keep it up..
KiD KiD 08 October, 2012
canggih bro!! aku lupa ape nak cakap laaa.. eh, lupa lirik!
baby comel baby comel 08 October, 2012
terima kasih my big brother atas ilmu ni. hehe, saya la tu yg selama ni syok sendiri =) insyaAllah pasni saya akan cut off sikit entri jgn sampai meleret-leret takut org bosan nk baca. anyways thanks, sgt berguna ilmu ni
zila manaf zila manaf 08 October, 2012
taip je pape jnjikan bahagia ye
Eyriqazz Eyriqazz 08 October, 2012
tahniah bro..dah nampak banyak perubahan positif di blog bonikacak ni..kalau dulu, baru je baca beberapa saat dah rasa nak click X, now..rasa nak lepak lama2 skit..

Keep it up...
hazanis hazanis 08 October, 2012
owh baru tahu..huhu macih! :)
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM 08 October, 2012
hihi...komen YM sebelum ni, agak2nya selari ke tak ngan isi kandungan entry Boni erk...mintak2 la selari..tak keluar tajuk...kuikuikui
Ena's Palace Ena's Palace 08 October, 2012
tip2 yg menarik...
tq sbb sharing kat sini...
missSenget missSenget 08 October, 2012
tapi aku selalu je jeles org boleh tulis entry pjg2..

sebab aku tak mampu.. T__T
Shasha Yacob Shasha Yacob 08 October, 2012
tips yang menarik, tapi xboring juga kalau entri panjang tapi menarik kan? hehe
fairus fairus 08 October, 2012
BONI, TIDAK KIRA ENTRI PNJANG ATAU PENDEK.. KALAU DIPERMULAANNYA SEDAP DIBACA, PASTINYA IA AKAN DIBACA SEHINGGA HABIS..
Izzah Norlizah Izzah Norlizah 09 October, 2012
jd tips nya 1 jelah???jgn tls entri pnjg2.ok,got it,,,
najihahfara najihahfara 09 October, 2012
entry panjang tapi pengisian best pon ok kot..
faktor blog pun salah 1 nye. ade blog tu terlalu kretif sampai terganggu nk baca
cci cci 09 October, 2012
sekang ni ramai yg x ske membaca kot.. tu yg dpt komen yg x selari tu.. ehhe.. ^_^
♥ Nana BamBam ♥ ♥ Nana BamBam ♥ 09 October, 2012
hebakkkk ...tips dari retisss nihhh....kompos ikut nyerrr...huhuhu


http://farhanazin87.blogspot.com/2012/10/selamat-pengantin-baru.html


jemput la baca..kekekke
shidaR shidaR 09 October, 2012
30 mnit?? errr..xmampu den huhuhu..
Khalilah MNor Khalilah MNor 09 October, 2012
Sy pun awal2 entry panjang macam buat cerpen... kan diary...*konon* lepas tu bila saya nak baca balik entry yg lepas-lepas, sy sendiri tak larat nk baca. Hehe~! sekarang masih cuba meringkas dan memadatkan isi. Walaupun sebenarnya banyak perkataan yg nak dicurah-curah dari otak ni... :)
lepakk.com lepakk.com 09 October, 2012
Wow entri yg kemas dan menarik
Terbakor Terbakor 09 October, 2012
tapi kalau tulisan panjang baru dapat pembaca yang target xD
KorN KorN 09 October, 2012
eh, aku rase mula2 aku knal ko pon entry ko memang dah panjang berjela.. aku gagah kan diri bace jugak.. sebab cerita kau best.. sebenarnya, kalo kita dah foloow blog tu, kalo entry tu menarik untuk di baca, panjang berjela mcm mane pon xpe.. sedangkan novel beribu muka surat pon lagi kan org baca... tapi aku x baca novel... (walopon penah bace satu buku. eh dua)
fiza fiza 09 October, 2012
Thanks for the tips.
Edy Fee Edy Fee 09 October, 2012
walau dpt komen cmtu pon...komen ttp byk.hehe
.::: Princess MOMOY :::. .::: Princess MOMOY :::. 09 October, 2012
tengkiu tips dari boni super kacak
tapi momoy tetap nak taip panjang2
mungkin jodoh dengan keyboard. mungkin. siapa tahu? kan?
hafizrahim hafizrahim 09 October, 2012
betul..kadang2 ade jugak terbaca entri yang panjang2..tapi kalau dah panjang sangat sampai half, tibe2 tangan terklik kotak pangkah..hehehe

Entri terbaru Majlis Aqiqah: Selesai Sudah
Nurul Akmal Nurul Akmal 09 October, 2012
Good info.. tq Boni.. Blog boni skrang dah makin best.. :)
shraqs shraqs 09 October, 2012
Post yang ringkas dan padat memang memudahkan pembaca. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada jenis post. IMO
si kiut lavender si kiut lavender 09 October, 2012
thanks atas tip yg mesra berguna nih


tapi,,,panjang2 entry boni yg sebelum2 nih kita enjoy ja baca,,xbosan..
semuanya terpulang pada pembaca masing2lah kan..:)
Erna Ziana Lamsera Erna Ziana Lamsera 09 October, 2012
nana selalu tak kesah entri panjang atau pendek, nana layan je hehhehe
Sayidah Nafisah Ruslan Sayidah Nafisah Ruslan 09 October, 2012
saya pun kurang minat taip panjang2.. tapi kalau kena dengan jalan cerita yang best. panjang macam mana phun, tetap saya baca sampai habis :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat 09 October, 2012
betul tue...sis tak suka type panjang2 malas kikiki...lagipun nak ke dorang baca..
Myvitrd Myvitrd 09 October, 2012
setuju sgt tu bro.. nak berguru.. kena berguru dgn org yg dah berjaya.. kalau hang berguru dengan aku lagi lingkuplah blog hang ni.. hehehe
irsah irsah 09 October, 2012
Tuh dia nak komen kena scroll sampai bawah tu bro.. terbaikk... apa pun perubahan telah nampak lebih positif, tetapi jika bro ingin lepas geram dengan artkel panjang, dapat pesan bahagan awalnya nanti, mengkin ada pembaca yang tidak kisah untuk membaca. Ataupun bro asingkan untuk segmen tertentu heeee mana lar tahu sekali sekala bro ingin melepas geram...
hnahdy hnahdy 10 October, 2012
entry panjang sebab kusyuk menaip :P
Zarul Umbrella Zarul Umbrella 10 October, 2012
ini macam kalu gua kasi sponsor lagi setahun la heehehe
Syaifuddin Alias Syaifuddin Alias 10 October, 2012
insyaALlah bro kalau ada usaha mesti ada jalan untuk kita berjaya... :D
TiranaAduka TiranaAduka 11 October, 2012
terima kasih atas tips tu..
maszull maszull 11 October, 2012
assalamualaikum Boni...perkongsian yg baik buat semua ni...:)
Crafty Nieya Crafty Nieya 13 October, 2012
boni !!!!!!!!!!!
sorry.baru ade mase nak komen blog boni.rindu gilee meyh entry boni.semua terbaik.blog boni dah bertukar.cantik.lebih profesional !done follow boni ! :D