Review Novel Diari Mat Despatch - Naluri Ayah

on 11 January 2013

Review Novel Diari Mat Despatch - Naluri Ayah | Hari ni aku akan review satu novel sempoi yang bertajuk 'Diari Mat Despatch - Naluri Ayah'. Apa jadahnya aku membaca novel ni? Mesti korang pelikkan? Sebenarnya aku agak tertarik dengan novel Diari Mat Despatch ni sebab gaya penulisan yang agak sempoi apatah lagi ia dekat dengan diri aku memandangkan aku ni juga seorang Mat Despatch tersohor di Kuala Lumpur yang agak kacak, sopan santun dan segan silu. 
sinopsis novel diari mat despatch naluri ayah
Haa. Kan? Aku dah cakap dah. Kacak , sopan santun dan segan silu. 
Review Diari Mat Despatch - Naluri Ayah

Ibu sentiasa dikatakan mempunyai naluri yang mempunyai kuasa luar biasa berkaitan anak-anak. Bagaimanapun Bahruddin Bekri membuka satu ruang baru dalam menyelami naluri seorang ayah yang kadangkala kita sering terlupa ia sentiasa wujud dalam hubungan kekeluargaan. Hasil nukilannya tidak pernah mengecewakan dalam menyampaikan nasihat yang serius dengan cara yang mencuit hati. Diari Mat Despatch keempat, Naluri Ayah kali ini menyambung kisah hidup Rayyan, Mat Despatch berkelulusan ijazah Ekonomi dari UPM yang pemalu kepada wanita namun belajar erti cinta daripada ayahnya yang selalu dianggap naif kerana berasal dari kampung. Kedatangan ayahnye ke Kuala Lumpur bukan sahaja memberi pengaruh besar ke atas dirinya, malah kepada orang-orang di sekeliling hidup Rayyan. Anda pasti tidak berhenti tersengih seorang diri apabila membaca diari ini.
sinopsis novel diari mat despatch naluri ayah
Harga RM 9.90
Aku suka gaya penulisan penulis ini. Sempoi. Dalam sempoi tu juga, ada adegan-adegan mencuit hati dan menyedihkan. Aku sukar sedih bila baca novel, tapi untuk novel ni, aku rasa sebak sangat. Ada part yang buat aku sebak sangat bila membabitkan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Thumbs up kepada penulis. Nasihat aku kepada diri sendiri dan orang lain, jangan melihat luaran  sahaja. Walaupun luaran novel ni macam buruk dan kelakar, tapi isi dalaman dia bombastik.

Bagaimana untuk korang dapatkan novel ini? Anda boleh dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran anda ataupun boleh juga beli online di :-

Diedarkan Oleh

PTS Media Group Sdn. Bhd.
No 12, Jalan DBP

Dolomite Business Park
68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia
Website: www.pts.com.my

Online Bookstore: www.bookcafe.com.my




Info tambahan:

Penulis prolifik ini juga menghasilkan pelbagai karya termasuk Diari Mat Despatch, Diari Mat Despatch: Hati Emak , Diari Mat Despatch: Patah Hati, Si Gadis-Gadis...3 Rasa, Lelaki Berkasut Merah, Di Mana Terangnya Bulan, Detektif Bertudung Hitam: Penyiasat Masjid.  Selain itu, novel Doa Untuk Aku sudah diterbitkan menjadi drama bersiri di stesen TV Al-Hijrah pada 2012.


Ranking: 5

{ 87 comments... read them below or add one }

Reply Comment MaMa Rey said...

betu tu jangan menilai dari luaran..nak juga buku ni..mcm best la..tq info ini BoniKacak..


January 11, 2013 at 2:37 PM
Reply Comment Edy Fee said...

lain dr yang lain..takde la jiwang jew....


January 11, 2013 at 2:43 PM
Reply Comment MizzTina said...

dh lama xbaca novel dia ni.. tulisan sgt sempoi, tp penuh makna tersirat..


January 11, 2013 at 2:46 PM
Reply Comment krole said...

wuahhh terbaik bro! siap kena buat drama g pergh! mesti best ni? kalau ko yg da kacak ni mnt mesti jalan ceritanya best..so pilihan ku muktamad! aku akan beli novel ini!


January 11, 2013 at 2:47 PM
Reply Comment Sheila Salim said...

Assalamualaikum. sheila baca juga novel mat rempit ni! hahaha. kelakar gila. banyak juga novel yang penulis ni dah buatkan. kerlas sungguh!


January 11, 2013 at 2:47 PM
Reply Comment Len Inouie said...

makin kacak en kacak bila baca novel. :D

Jiwa kertas hati kuntum gitu.


January 11, 2013 at 2:49 PM
Reply Comment Fiza Rahman said...

Wah...org lelaki pon layan novel juga yer ☺☺


January 11, 2013 at 2:52 PM
Reply Comment afifudinsohaini said...

bertambah kacakla bro baca novel..
baru awek melekat..haha


January 11, 2013 at 2:53 PM
Reply Comment ✿A I N A A✿ said...

walawee!! boni pun layan novel?? ena ni tak minat sgt bce novel.. mang tak gemar pun, novel2 omputeh je layan serta komik.. XD


January 11, 2013 at 2:56 PM
Reply Comment hazwan hairy said...

mcm mnrik ja novel ni...klo xtebal sgt blh la klo tebal nnti kja apa xleh buat..haha


January 11, 2013 at 3:01 PM
Reply Comment Kakcik Nur said...

Menarik ni. Boleh cari nanti. :)


January 11, 2013 at 3:05 PM
Reply Comment Cik Nur said...

sempoilah...awak pun baca novel.. :)
heeee..

nanti nak try usah dekat kedai la..hihi


January 11, 2013 at 3:08 PM
Reply Comment Sue-Rya Qistina said...

kdg2 suka jugak baca novel yg sempoi camni. release skit tensi. hehehe


January 11, 2013 at 3:09 PM
Reply Comment Noor Ikmal said...

Assalam, kalau nak baca mesti nak beli kan? hehhehe koe sponsor aku Boni?! hahaha


January 11, 2013 at 3:22 PM
Reply Comment Aqu Mad said...

kat mana nak beli novel tu bro


January 11, 2013 at 3:25 PM
Reply Comment aTieYusof Family said...

Betul tu BOni..jgn menilai dr luaran shj.. tapi kdg2 first impression tu amat penting..hehe..
mcm best je novel ni:)


January 11, 2013 at 3:25 PM
Reply Comment ::EIDA:: said...

Takde masa nak baca novel... biahahhaaa


January 11, 2013 at 3:44 PM
Reply Comment fairus said...

MESTI PENULISNYA PERNAH MENJADI MAT DESPATCH.. BRO.. DULU SEBELUM SAMBUNG MASUK 'U' AKU PERNAH JUGAK JADI MAT DESPATCH DI LAWYER FIRM.. :)


January 11, 2013 at 3:45 PM
Reply Comment QasehnyaRania said...

AS-SALAM..
ya betul tu en boni ;D


January 11, 2013 at 3:45 PM
Reply Comment ||Sis aLeaSaRa|| said...

owh sy dh pernah nmpk novel ni.tp x tfikir nk beli ms tu.

sy dh snap pic buku ni dlm handphone,dan senarai buku2 yg dikuarkn penulis yg sama tu,nnt sng ms g bookstore.x sbr nk jdkan koleksi ^^


January 11, 2013 at 3:50 PM
Reply Comment Warna Warni Kehidupan said...

oh ada rupanya novel ini di pasaran.. tak tau pulak.. kalau tajuknya berbunyi 'cinta seorang mat despatch' atau 'memburu rindu si despatch' mungkin novel ni akan lebih meleTOP dikalangan budak2 sekolah menengah.. hehe pape pun jom terjah MPH haha


January 11, 2013 at 4:01 PM
Reply Comment 4feet8 said...

uik? mcm tak percaya je layan novel.. hehe


January 11, 2013 at 4:08 PM
Reply Comment Kakzakie said...

Anak kakak ada buku ini beli di pesta buku November lepas di Danga City Mall. Buku Mat Despatch banyak siri sebenarnya. Banyak pengajaran buat anak-anak.


January 11, 2013 at 4:10 PM
Reply Comment Mira Adzlia said...

mcm menarik je nih..sy jnis yg agk susah nk bce novel..sbb tiap kali bce, lena..haha...jwbnya, komik je yg dpt amik ati sy nih..hihi


January 11, 2013 at 4:14 PM
Reply Comment Mas Zull said...

assalamualaaikum boni...best2 n suka...:)


January 11, 2013 at 4:26 PM
Reply Comment zila manaf said...

ni utk golongan bape thun? 4-10 tahun ke? *larikkkk


January 11, 2013 at 4:28 PM
Reply Comment HUDAJMAL said...

tak pernah baca novel cenggini. Selalu baca novel cinta je. haha


January 11, 2013 at 4:45 PM
Reply Comment Yan Ty said...

Im so agree w u! jgn nilai org sesuka hati. kadang2 org yg kita rasa kita kenal sebanarnya kita xtahu sangat siapa dia .


January 11, 2013 at 4:59 PM
Reply Comment si kiut lavender said...

betullah boni...

1st impression tgk cover novel ni mcam kelakarlah...heheh =D
tapi yelah kan..
pengisiannya lebih penting berbanding kulit...:)


January 11, 2013 at 5:15 PM
Reply Comment zafira othman said...

kenapa macam novel budak sekolah? haha


January 11, 2013 at 5:20 PM
Reply Comment izfanora said...

mcm best je.. susah ni nk cari laki lyn novel.. hihi.. siap wat review plak tu..


January 11, 2013 at 5:23 PM
Reply Comment Papa Mifz said...

den tak pernah pun baca novel...hehe


January 11, 2013 at 5:30 PM
Reply Comment Nakusan Bali Technology said...

pasti bagus sekali ceritanya ya kawan. btw, itu image diatas seperti pembalap..hehehehe

salam sehat kawan..


January 11, 2013 at 5:33 PM
Reply Comment Faridzuan said...

Saya pernah baca Diari Mat Despatch siri pertama, lepas tu saya dah tak ikut siri-siri seterusnya. Tapi serius, karya Bahruddin Bekri yang lain-lain, yang lebih tebal saya baca semua. Cuma, untuk novela Si Gadis-gadis dia guna nama Elisha kot. Hehe. ;)


January 11, 2013 at 6:06 PM
Reply Comment deq noor said...

wahh! banyak gak novel karya beliau ye... boleh cari ni


January 11, 2013 at 6:36 PM
Reply Comment hafiz hafizol said...

Boni pun baca novel ? haha.. aku kalau baca novel nie pesen selalu x habis.. baca separuh dah stop. hahaha....


January 11, 2013 at 6:57 PM
Reply Comment Cheq Kaq said...

Betol cheqkaq tak caye boni bace novel..tp..info best &kena bace gak novel ni..tq..


January 11, 2013 at 8:35 PM
Reply Comment KY said...

betul tu, kadang2 ayah lebih memahami anak2nya..


January 11, 2013 at 8:36 PM
Reply Comment baby comel said...

Murah je bukunya.. Nk cri jgk ni sbb xcited nk baca.. I kn peminat novel


January 11, 2013 at 9:15 PM
Reply Comment -meeSUPERGIRL- said...

jarang lelak baca novel .. :) bagus ...


January 11, 2013 at 9:26 PM
Reply Comment Iffah Afeefah said...

xsangke ko pon minat bace novel

hee

tapi cm bes je nvel ni


January 11, 2013 at 10:36 PM
Reply Comment Nastyna said...

pos sebijik sini. cover dia ala "diary of wimpy kid" tu, mesti best.


January 12, 2013 at 12:09 AM
Reply Comment fifie said...

Tu macam buku budak budak je boni, maksud fie novel for teen kan? kuikui. Takpe awet muda baca novel remaja. Auuuu


January 12, 2013 at 1:03 AM
Reply Comment siti fatima Arifin said...

best lar..baca rvw yg boni buat pun dah tertarik

http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html


January 12, 2013 at 1:18 AM
Reply Comment munir ardi said...

novel atau buku seperti selalu menarik untuk dibaca tapi saya sudah lama nggak pernah baca buku atau novel lebih suka baca blog he he


January 12, 2013 at 3:00 AM
Reply Comment iima ❥ said...

tuh mcm bukan novel jer mcm buku cerita budak2?? hihi


January 12, 2013 at 10:33 AM
Reply Comment nazray said...

dia ada buku yang sebelumnya, diari mat despatch je... betul cara dia menulis bersahaja, dan tak bosan bace buku ni.


January 12, 2013 at 10:43 AM
Reply Comment ohcikgu said...

selalu gak baca buku macam ni. hehe


January 12, 2013 at 10:52 AM
Reply Comment saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...


January 12, 2013 at 11:13 AM
Reply Comment Dkna Abza said...

boni kacak yang jiwang berkarat hahahaaa...


January 12, 2013 at 11:26 AM
Reply Comment Nory Zoulkefle said...

minta bace novel jgak yer....nory tak banyak koleksi novel, ade pon novel biasa2 je...hehe


January 12, 2013 at 12:34 PM
Reply Comment Niesa said...

cantik pe cover dia..haha..simple tp kemas..ingtkan novel ciptaan boni kot2 gmb tu jd cover..hihi


January 12, 2013 at 12:42 PM
Reply Comment Lyeen De Syifa said...

sweet jer cover dia..lama dah tak baca novel..:'(


January 12, 2013 at 2:11 PM
Reply Comment Remy hazza said...

kalau bro dah kata menarik...remy nak kena pi beli ler.....


January 12, 2013 at 3:26 PM
Reply Comment .::: Princess MOMOY :::. said...

cute kot cover novel tu
hey boni super kacak, kulit muka nampak mcm dah licin lah


January 12, 2013 at 3:31 PM
Reply Comment ALS said...

Da satu tp lain tajuk. Tajuk sya punye, lelaki baik.


January 12, 2013 at 4:01 PM
Reply Comment Aku Penghibur said...

wahhh cm best... nk cri jgk lh


January 12, 2013 at 4:30 PM
Reply Comment Mat Som said...

Minat sdra Boni membaca novel menambah keterujaan sya, bagaimana sdra Boni kita ni mengurus masa secara maksimum dan optimum.


January 12, 2013 at 4:33 PM
Reply Comment nik ros said...

mcm menarik jea novel ni. nnt boleh la beli


January 12, 2013 at 4:36 PM
Reply Comment Princess Nusy said...

dah xsempat baca novel skrang ni..huhu..xsempat masa.. ^^


January 12, 2013 at 4:55 PM
Reply Comment cweet pinky said...

CP dah kurang minat bace novel tapi em , memg nampak la , nampak klaka cover dye ~


January 12, 2013 at 6:11 PM
Reply Comment Farah Zahid said...

macam best.. ni boleh masuk list buku yg bakal dibeli.. :D


January 12, 2013 at 6:37 PM
Reply Comment Cik Fie said...

dah lama gila xbaca novel ni . serious best n sempoi je cerita novel tu :)


January 12, 2013 at 6:56 PM
Reply Comment zool said...

ni membuatkan hati nak baca ni


January 12, 2013 at 7:19 PM
Reply Comment Deqla manjew said...

Mcm best...ke mmg best bro?? hurmm..kena baca nih..pinjam buleh?? hihi


January 12, 2013 at 7:34 PM
Reply Comment Cik Ain said...

comel pulak ain tgk abg boni nih hahaha eh..


January 12, 2013 at 7:38 PM
Reply Comment Si Matatajam said...

Dah lama x baca novel sejak berbelog ni


January 12, 2013 at 8:18 PM
Reply Comment hana hadi said...

segak aih.. hana nampak beg putih kat belakang awak tu.beg ek?. mcm comel.


January 12, 2013 at 8:20 PM
Reply Comment Ezad Skytech said...

fuyoo...layan novel...tp mcm best je ni..hee~


January 12, 2013 at 8:38 PM
Reply Comment Etuza Ezawarna said...

dalam usia etuza, hal2 agama lebih menarik perhatian...kita sebenarnya belajar sepanjang hayat. kan membaca jambatan ilmu..dalam novel ada ilmu..


January 12, 2013 at 11:04 PM
Reply Comment Cinta Misteri said...

Tak sangka boni pown lyn novel. Tp kannnn....novel ni mmg boleh mmbentuk minda kita. Tergantung pd genre yg ditampilkn.

Bykkn baca novel, skang tulis blog, tk lama lagi manatau boni plak kluar karya novel


January 13, 2013 at 11:11 AM
Reply Comment dya bunga said...

wah..mcm best je ni..mcm nk g cri je novel ni..lama xbaca novel ni..


January 13, 2013 at 5:44 PM
Reply Comment Jna marcello said...

perhhh Boni layan NOVEL~!!
high5!


January 13, 2013 at 5:52 PM
Reply Comment daddydee said...

membaca memang tak pernah rugi.

Novel ni boni ke tulis??


January 13, 2013 at 11:08 PM
Reply Comment Sayidah Nafisah Ruslan said...

sekarang ni hampir semua drama diadaptasi dari novel.. :)


January 14, 2013 at 10:28 AM
Reply Comment Nurrul said...

PTS publisher , memang best2 bukunya... tak terlalu tebal...
seronok ajee..

8Pinjam novel tuh cik Boni ! :)


January 14, 2013 at 11:28 AM
Reply Comment Che Rosliza Che Mat said...

lainlah...design depan pun lain...akak dah lama tak baca novel..


January 15, 2013 at 9:09 AM
Reply Comment Cik Syida said...

samalaa, kte suka jugak baca novel mat dispatch ni, best.. :D


January 15, 2013 at 12:21 PM
Reply Comment Miss Zahirah said...

Mat despatch pun ade novel jgk yer.... cm best jer... cover pn cantik....


January 15, 2013 at 2:29 PM
Reply Comment Ena's Palace said...

Layan novel skali2 bes gak...lagi2 novel sempoi camni...


January 19, 2013 at 12:18 PM
Reply Comment Gillette Flores said...

Thanks for sharing :)
Cerita yang baik adalah cerita yang punya mesejnya sendiri dan memberi kesan yang positif pada pembaca :)

Maaf lama tak ke sini ya Boni.
Agak sibuk lewat kebelakangan ini :)


January 20, 2013 at 8:56 AM





 
© BONI KACAK All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template Design By kozumi_ro.
Service Tempahan Design