Ilmu Penting Dikutip Semasa Seminar Buat Duit Dengan Blog SBDdB13

Ilmu Penting Dikutip Semasa Seminar Buat Duit Dengan Blog SBDdB13 | Ahad baru-baru ni telah berlangsung satu seminar buat duit dengan blog anjuran Denaihati Network. Memang seminar ni aku dah daftar awal-awal lagi sebab aku memang nak belajar lagi selok belok berblog dan menjana pendapatan ni. 

buat duit dengan blog
Ucapan daripada penganjur majlis. Tuan Denaihati a.k.a Tuan Ilham a.k.a Tuan Amir. Banyak nama beliau.
Baiklah, Straight To The Pointing! Memang bermanfaat ilmu yang aku dapat dalam seminar tersebut. Aku akui, walaupun aku ni terlalu kacak di mata gadis-gadis tapi sebenarnya ilmu berblog aku amat kurang. Antara faktor aku join seminar ni juga adalah sebab aku nak selaraskan ilmu blog dan kekacakan aku ni. Biar dua-dua tu berjalan seiring. Tak guna berwajah kacak tapi ilmu Out Of Service.

buat duit dengan blog
Antara barisan panel yang bagi aku semuanya hebat-hebat. Paling hebat adalah objek berwarna pink dan juga objek yang sedang tidur tu. Dari kiri;- Tekong , Nisa Kay, Abang Ensem, Encik Ebook, Encik Titan.
Apa yang aku nak kongsikan hari ni, adalah ilmu penting yang aku dapati pada seminar tersebut. 

buat duit dengan blog
Aku pun tak berapa faham. Masa ni aku tengah mendeklamasikan syair sedih buat hadirin dan hadirat tapi hadirin hadirat semuanya ketawa. Mungkin kadar kekacakan aku tak memungkinkan aku untuk menjadi seorang yang penyedih.
1. Branding blog
   - Branding ni sangat penting. Aku pun pernah utarakan tentang ni sebelum ni. Untuk memudahkan orang untuk mengenali korang. Lebih catchy lebih bagus. Jangan terlalu panjang. Biar dekat dengan korang. 

2. Niche blog
   - Ini kedua penting selepas branding blog. Kena cari niche tertentu yang selalu orang cari. Contohnya hiburan(kalau nak blog cepat naik), berita, sukan, parenting. Cari niche yang orang suka. Sebab setiap niche ada pengikutnya tersendiri. Niche personal okay, just nice tapi tak berapa kuat.

buat duit dengan blog
Salah satu objek yang berjaya di dalam blog. Rayyan Haries. Hanya fokus pada satu niche sahaja iaitu Travel. Terus meletup dan banyak dapat peluang apatah lagi Income di dalam bidang tersebut.
3. Affiliate
   - Kena rajin search program Affiliate yang bagus untuk korang. Kena pastikan program Affiliate tersebut bagus dan tiada masalah. Yang ini terpenting. Takut korang tersalah join program Affiliate yang bermasalah. Silap-silap tak berbayar kerja korang.

Contoh program Affiliate terbaik adalah :-

  • e-qurban.com
  • jobdirumah.com
  • jomniaga.com
  • Banyak lagi. Cari post En. Titan kat group Denaihati Network dah tak jumpa. Hahaha.

4. Buat sekurang-kurangnya 5 artikel berkenaan sesuatu affiliate / produk.
   - Kalau korang buat artikel berkenaan review affiliate ataupun produk, korang kena buat lebih daripada lima artikel. Lebih banyak lebih bagus. Dan, lebih bagus dan terbaik kalau korang buat blog lain untuk affiliate atau produk tersebut.

5. SEO Merah Jambu.
buat duit dengan blog
Klik untuk tumbesaran sempurna.
6. Jual Produk Digital Seperti E-BOOK
   - Untung besar
   - Kos rendah
   - Tidak perlu stok

7. Join Drobship
   - Tak perlu modal
   - Tidak perlu stok
   - Tidak perlu keluar menghantar barangan ke pejabat pos.

8. Jual produk sendiri
   - Kalau korang ada kekuatan dari segi modal, apa salahnya melabur pada sesuatu bisnes. Dan kemudian boleh pasarkan di facebook, twitter, blog dan juga forum. Contohnya produk-produk kecantikan, karipap mini ataupun sambal kentang. Biar bisnes kecilan asalkan ada untung daripada bisnes besar tapi menanggung kerugian bak kata Tuan Denaihati kita.

buat duit dengan blog
Antara contoh bisnes di facebook. 
buat duit dengan blog
Antara contoh bisnes yang dipasarkan di alam maya. 
Bagi aku, seminar kali ni berjaya. Cuma mungkin bagi yang tidak tahu tentang blog dan alam maya, ada sedikit masalah untuk mereka Catch Up apa yang diterangkan pada seminar itu. Mungkin boleh ditambah-baik untuk seminar akan datang. 

Begitu juga tentang saham. Bagi yang sudah tau basic mungkin tiada masalah. Bagi yang Zero Knowledge, memang tak faham segala teknikal yang diajar pada hari tersebut. 

Jutaan tahniah pada Denaihati Network dan ke semua team Denaihati yang bertungkus lumus menganjurkan seminar yang penuh dengan ilmu ini. Sangat berbaloi ke sana. 

{ 58 comments.. read them below or add one }

Ezad Skytech Ezad Skytech 22 May, 2013
bab lain aq boleh paham...cuma bab saham je mmg aq kurang paham...huhu~
Ikhmal Malique Ikhmal Malique 22 May, 2013
tips seo merah jambu titan tu yang menarik tu. teknik last sekali kena makan cendol selalu. hahaha.. nice bro. terima kasih kerana berkongi. sekarang kena aplikasikan pulak ilmu.
Ezad Skytech Ezad Skytech 22 May, 2013
karipap mini tu serius sedap...lepas ni semua peserta #SBDdB13 mesti akan cari...confirm..:D
Ezad Skytech Ezad Skytech 22 May, 2013
poin2 Titan kadang2 bila aq baca agak mengarut...tapi betul jugak apa yg dia mengarut tu kan...kena makan cendol selalu tu terbaik...haha~
Datin Tyka Datin Tyka 22 May, 2013
bagus boni.. rajin bertanya
Alin Marlini Alin Marlini 22 May, 2013
setuju ngan ezad..saham memey tak faham
Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid 22 May, 2013
thumbs up kerana kesudian berkongsi... ingat hari tu nak join jugak...tapi ada hal yang x dapat dielakkan...ada gak borak2 dengan Nurul dan Deq Noor hari tu pasal ni...
Sheila Salim Sheila Salim 22 May, 2013
Assalamualaikum boni, rugi sheila tak ikut haritu.. hahaha takpelah cedok sikit ilmu yang boni dah sedut kat sana. mohon diizinkan ye :)
Kucing Hitam Kucing Hitam 22 May, 2013
haha lawak la tips merah jambu tu
rajin makan cendol huah3
http://long-cham.blogspot.com/2013/05/tips-jangan-susahkan-apa-yang-senang.html
Fiza Rahman Fiza Rahman 22 May, 2013
Thanks for the tips boni.
hana hadi hana hadi 22 May, 2013
hana boleh ambik perkara ni sekadar pengetahuan tapi kalau nak aplikasikan tu tak kot. tapi mungkin suatu hari nanti berguna :)
Myra Jay Myra Jay 22 May, 2013
Hehee,s etuju pasal ilmu yang dikongsi..
Bab saham MJ pun zero knowledge, boleh dengar tapi nak catch up lambat sket... :)
Carlos Santiago Carlos Santiago 22 May, 2013
wohohoho... bila aku nk pergi sekali.
aQu Mad aQu Mad 22 May, 2013
tersengih sorang sorang aku baca entri boni haha..
krole krole 22 May, 2013
wuah~ menarik tol la boni...bule pla dorang gelak time ko smpaikn syair sedih tu hahaha~
Rosmiza Ali Rosmiza Ali 22 May, 2013
Terima kasih Boni Kacak kerana telah berkongsi maklumat2 yang bermanfaat ni dengan kitorang yang tak dapat attend seminar tempohari.. Lepas ni kena create satu blog dengan niche yang lebih menarik.. Insha Allah..
Azlan Strider Azlan Strider 22 May, 2013
wah..menarik entry nie..banyak gak manfaatyang aku dpat walaupun hanya membaca..moga banyak lagi seminar2 macam nie dijalankan..heheh

Regards,
-Strider-
Rozuan Ismail Rozuan Ismail 22 May, 2013
banyak gila bro belajar. bagus2. yg merah jambu tu ,kenapa kena makan cendol selalu?huhu
wantie wantie 22 May, 2013
orang kacak ilmu kena kacak jugak. hehehe...

kacak luar kacak dalam..( sila nyanyi k)
wandisini wandisini 22 May, 2013
perkongsian yang baik. semua point yang sangat berguna. cuma macam mana nak bagi hadam je
Muhammad Saiazuan Norhalik Muhammad Saiazuan Norhalik 22 May, 2013
ak paling berminat bab saham tu je.. hahahaha boleh ke gitu
LelakiSemalam LelakiSemalam 22 May, 2013
aku faham cuma aku x ready to go for it.
eyriqazz eyriqazz 22 May, 2013
Masa untuk praktikkan bro...eden suka part yang shuth suruh duduk tu....terus awal2 eden duduk...kan ada orang income tax dlm dewan tu, jenuh nak menjawab...
muja muja 22 May, 2013
moga poket abang boni makin tebal,, hehe
Isabel Diaz Isabel Diaz 22 May, 2013
Bestnya.. Teringin tapi malu.. Hehe
Isabel Diaz Isabel Diaz 22 May, 2013
Bestnya.. Teringin tapi malu.. Hehe
✿AINAA ROSEBERRY✿ ✿AINAA ROSEBERRY✿ 22 May, 2013
wow! memang mantop la seminar ni.. wahhhhh
Hairul Azni Hairul Azni 22 May, 2013
Saya setuju dengan dua point Boni :

"Bagi yang tidak tahu tentang blog dan alam maya, ada sedikit masalah untuk mereka Catch Up"..

"Berkenaan saham, bagi yang sudah tau basic mungkin tiada masalah. Bagi yang Zero Knowledge, memang tak faham segala teknikal yang diajar"

Perlu diberi perhatian oleh pihak penganjur untuk sessi SBDdB yang seterusnya nanti..

Sekian terima kasih..
Mizz Aiza Mizz Aiza 22 May, 2013
ruginya tak dapat join hari tu.. thanks sebab boni sudi berkongsi ilmu penting ni..
Kucing Hitam Kucing Hitam 23 May, 2013
lepas nie leh la belanja hehehe
http://long-cham.blogspot.com/
Noor Ikmal Noor Ikmal 23 May, 2013
Assalam, terima kasih Boni sebab kongsikan seikit info masa seminar tu... hahhha.. Ilmu nie... sapa tak nak... betul tak... Apa2 pu semoga koe berjaya kelak... ^_^
fairus fairus 23 May, 2013
KADANG-KADANG BACA MEMANG SYOK BONI, TAPI NAK MELAKSANAKAN TU YANG SUSAH..MEMANG PERLU ADA USAHA.. BARU BOLEH BERJAYA..
deno deno 23 May, 2013
terima kasih boni sbb berkongsi :)
Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa 23 May, 2013
bestnya..bila la lyeen nak menuntut mcm ni...em..nk jual cupcakes..
munir ardi munir ardi 23 May, 2013
tahniah sudah beroleh banyak tambahan ilmu berguna saya yakin rakan Boni akan semakin berjaya dalam dunia blog
xila dot xila dot 23 May, 2013
kalo ko buat seminar kawen aku gi...huahuahua
Puan Bui Junaidi Puan Bui Junaidi 23 May, 2013
LEN KALI BUAT DI SARAWAK,LEH KAK BUI JOIN
Puan Bui Junaidi Puan Bui Junaidi 23 May, 2013
LEN KALI BUAT DI SARAWAK,LEH KAK BUI JOIN
Mieza Jhaa K Mieza Jhaa K 23 May, 2013
wahhh entry Abang Boni ni pun byk ilmu dan idea sy dpt.. terima kasih berkongsi..
hazwan hairy hazwan hairy 23 May, 2013
sedikit sbyak ak dpt ilmu weh..terim a kasih..tp knp ak xtau pasal ni?nmpk sgt ak dh jauh menggalkan blog..haha..
PinKy MoMMa PinKy MoMMa 23 May, 2013
branding memang penting sangatkan..utk org lebih kenal kita..mcm nama boni..kalau boni sajer mungkin org tak kenal..kalau boni kacak lah sangat tu hahaha..memang org kenal ;p
hafizmd hafizmd 23 May, 2013
dapat juga ambe singgah sini dan baca sendiri 'sajak' bro boni super kacak =)

pe2hal pun, thanks bro berkongsi
edi - aura ide edi - aura ide 23 May, 2013
Trims telah berbagi, sangat membantu saya untung mengembangkan blog kami! Salam Sukses untuk semuanya!
依之汉 依之汉 23 May, 2013
Nampaknya jauh lagi saya untuk mencari niche berblog ni. Sudahla saya ni sungguh malas blogwalking apatah lagi 'I follow you, U follow me meh?'

Uhuks.
Donny Ien Donny Ien 23 May, 2013
tq bro perkongsian ini.. memang x rugi ikut seminar ni
QasehnyaRania QasehnyaRania 23 May, 2013
thanks sbb berkongsi dengan kami..
yang tak pergi ni
Amanina Mads Amanina Mads 24 May, 2013
banyak benda yg dapat dipelajari..memang tak rugi join
nik ros nik ros 24 May, 2013
mesti byk ilmu dapat masa seminar tu kan. moga blog makin hebat/
cik tom cik tom 24 May, 2013
ms bab saham ciktom interested jgk tp cara yg disampaikan mcm utk dah advanced level je..ke perasaan ciktom je??hehe...

adzairdawati makdara adzairdawati makdara 24 May, 2013
nak kena cari niche yg sesuai utk blog mak dara ni scpt mungkin :)
Cinta Misteri Cinta Misteri 24 May, 2013
wahhh boni baca syair masa seminar...perghhh terkesima giler seyyyyy.....msti syair lawak.
nnti dh dpt byk duit, blanja laaa kwn2 blogger.hikhikhik...
anys nadhilah anys nadhilah 24 May, 2013
ok boni . what is mean by niche ?
soalan ni naik dalam final examination for foundation in medic at KMKN . end up dengan jawapan kosong coz i dont know what does it mean. ;)
tenku butang tenku butang 24 May, 2013
kenapalah boni ni buat teman rasa berkobar2 nk gi jugak seminar ni haaa.. ?? hu2.. thanx entri ni menarik sgt.. =)
Cik Yaya Cik Yaya 27 May, 2013
untung dpt p....ummm
ProfHariz ProfHariz 28 May, 2013
SEO merah jambu tu yang mahai.
Nurrul Nurrul 30 May, 2013
Perkongsian ilmu yg sangat baik !! jEMPOL GTUH !! hehe..
Seo Merah jambu ?