Bagi Kucing Makan Ubat

Bagi kucing makan ubat

Baru-baru ni kucing kesayangan aku tiba-tiba murung. Asyik tidur kat tempat-tempat tersorok. Paling tragik bila dia mula tidur kat tingkat atas. Tak pernah-pernah dia buat macam tu. Aku dah mula syak macam-macam. Aku syak beliau putus cinta.
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,
Bila si comel murung macam ni, pasti kita rasa cuak kan? 
Tapi bila aku dakap kucing aku, aku mula rasa lain macam. Bila mata kitorang saling bertentang, aku nampak seolah-olah ada something tak kena. Mata kuyu seolah-olah meminta simpati daripada aku. Inilah kuasa bicara hati ke hati. Akhirnya aku dapat jawapan yang kucing aku tengah sakit teruk. Terus aku pecut pergi ke VET yang berdekatan.

Sampai kat sana, lepas kucing aku diperiksa oleh doktor haiwan, baru aku tau yang kucing aku demam panas. Suhu 105 darjah celcius. Mak aih. Panas betul. Lepas kena suntik, doktor tanya aku.
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,
Sumber - http://www.petsadviser.com
"Nak ubat air atau ubat pil?", tanya doktor haiwan tu sambil pandang aku.

Pandai doktor ni bergurau. Aku dah tergelak manja dah masa tu. Kucing pun ada ubat pil??  Aku nak tumbuk-tumbuk manja dada doktor tu. Ingatkan dia bergurau. Tapi bila tengok muka doktor tu serius pandang aku, terus aku ketatkan balik muka aku. 
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,
Sumber - http://www.utusan.com.my
Lepas tu doktor sarankan aku ambil ubat pil sebab senang nak bagi kucing makan. Lepas diajar cara untuk beri kucing makan ubat pil tu, aku pun balik rumah. Masih kelakar dan masih tak dapat terima kenyataan. Kucing pun ada ubat pil. Hahaha. Kelakar kelakar.

Esoknya aku terus mulakan jenayah. Aku bagi kucing makan ubat. Berjaya dengan jayanya. Apa lagi dengan kerelaan kucing aku sendiri untuk makan ubat pil tu. Lega hati aku. Lepas beberapa hari, dia dah kembali sihat. Dan kembali kacak macam tuan dia ni. Jadi, jom aku tunjukkan cara-cara bagi kucing makan ubat.

Cara-cara bagi makan ubat berbentuk pil pada kucing
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,

  • Sediakan alat-alat yang diperlukan seperti Pill Piller. Alat ini amat diperlukan untuk sumbat pil dalam mulut kucing.
  • Kepit pil di hujung mulut Pill Piller.
  • Buka mulut kucing.
  • Masukkan bahagian hujung Pill Piller yang mempunyai pil tersebut ke dalam mulut kucing. Lagi dalam lagi bagus. Biar sampai ke kerongkong kucing
  • Tembak terus pil tersebut tanpa rasa simpati.

Senang je kan. Apa lagi kucing korang memang jinak dan senang untuk buat apa-apa je macam kucing aku ni.
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,
Aku panggil sekali je terus datang. Aku cakap nak suapkan dia ubat.
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,
Terus duduk depan aku. Lepas tu aku terus suruh buka mulut.
cara-cara bagi kucing makan ubat pil, cara-cara bagi ubat berbentuk pil pada kucing, cara-cara bagi kucing makan ubat, kucing makan ubat, kucing demam, ubat untuk kucing yang demam,gambar kucing, gambar kucing cantik, gambar kucing comel,
Nampak? Senang betul bagi arahan kat Putih. Aku tinggal tembak pil tu dalam mulut dia je. Tak guna Pill Piller pun takpe. Aku jentik pil tu dalam mulut dia je.
Kucing ni haiwan kesayangan Nabi, jadi kita pun kena sayangi dorang.

{ 96 comments.. read them below or add one }

SentiasaPanas SentiasaPanas 29 July, 2013
Kucing saya 5 ekor mati doktor haiwan suntik dengan ubat ntah apa..
krole krole 29 July, 2013
wah...krole pon baru tau ada pla ubat pil utk haiwan ni ye...baiknya hati boni...msti kucing tu syg sngat ngan boni...ingat haiwan pun reti berdoa~
Wadi AR Wadi AR 29 July, 2013
macam muke engko boni
Rosmiza Ali Rosmiza Ali 29 July, 2013
Yes! Kita geng! Sayangilah kucing..! Tak tau pulak ada alat utk tembak ubat bentuk pil ke mulut kucing.. Selalu cairkan dulu pil tu dalam air masak sikit. Pastu amik syringe tembak! Hehe.. Adakah teknik hamba itu salah dan tak bagus? Mohon penjelasa.. Gugugu~~
Nao Mei Nao Mei 29 July, 2013
wah tak sangka pula kan...hihi...ingatkan tak perlu makan ubat...tengok bekas pil kucing tu pon cam bekas pil untuk manusia...huhu...kalau tersilap makan karang...huhu
ArELeEz ArELeEz 29 July, 2013
aah. baguslah putih nih. m'dengor kata.
Ara Afiq Ara Afiq 29 July, 2013
perghh canggih benar skrg. xpnh bwk kucing p klinik haiwan so xtaw pasal ni. good info.
najihahfara najihahfara 29 July, 2013
hebat teknologi sekarang.
waiman takwa waiman takwa 29 July, 2013
Cerita kucing paling best pernah saya baca.. Betul-betul terbaik :) comel lah kucing putih tu :)
Cik Nur™ Cik Nur™ 29 July, 2013
tomeinya kucing boni..tapi kenapa tak sikat bulu dia bagi kemas..?grr...

laa..ingatkan boni tahu pasal kucing pun ada pil....kucing nur hari tu seminggu kena mkn antibiotik..nur bagi mkn dgn tgn je,..xde alat2..senang...

bagi nurkan, antara pil dgn ubat cair..better pil lagi..hehe
azstory311 azstory311 29 July, 2013
hahahahaha.. time die buka mulut tu jentik je pil tu masuk.. mudah dan senang..
Faizal Fredley Faizal Fredley 29 July, 2013
ahhaha..tu dia menguap bukan dia buka mulut..ahahah
Bahrain Ramlan Bahrain Ramlan 30 July, 2013
macam menguap je..hahaha, comel kucingnya..
fairus fairus 30 July, 2013
DULU MASA AKU KECIK2 ADA JUGA PELIHARA KUCING SIAM.. TAPI SAYANGNYA DIA MATI DIBAHAM ANJING.. SAMPAI SEKRANG MASIH BELUM MEMBELA KUCING LAGI.. MAYBE NEXT TIME.
Bin Muhammad Bin Muhammad 30 July, 2013
Dulu2 kat kampung mana ada doktor hewan ni... Nampak kucing ni dah xaktif dan panas badannya, sumbatkan panadol aje. Alhamdulilah...sehari dua OK...
Tapi jgn pula bg sebijik, 1/4 ajer...nanti kojol pula hehe
yanuar catur yanuar catur 30 July, 2013
heheehe, ada pilnya juga yah si kucing.

Semoga cepat sembuh yah kucingnya
syuk shusuke syuk shusuke 30 July, 2013
pandai bro boni karang cite. HAHA
Zaza Zaza 30 July, 2013
wah....hensemnya kucing dia..hihi..dlu kucing zaza sakit, zaza bg dia telan madu..hehe...sihat..
Aku Penghibur Aku Penghibur 30 July, 2013
alamak same gn kucing aku bro..dia demam jgk :) thanks bagitahu caranya :)
Kucing Hitam Kucing Hitam 30 July, 2013
hadoi la kucing tu lawak mcm tuan dia gak hahah
Hairul Hafiz Hairul Hafiz 30 July, 2013
Nasib baik cepat boni, dulu kucing aku demam siap kena enjet baru baik...
Amanina Mads Amanina Mads 30 July, 2013
hahaha..comelnya. kalau rumah dekat dh kena culik kucing ni.
Rozuan Ismail Rozuan Ismail 30 July, 2013
comel je bila part nama dkt ubat tu tulis putih.huhu
Nizam Ijam Nizam Ijam 30 July, 2013
ko dah la kongsi shampoo dengan dia..hahaha

saya dah update jom terjah!
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat 30 July, 2013
dah kacak macam tuannnya...
ejulz ejulz 30 July, 2013
jangan bagi ubat selsema pulak bro.. naya kucing tu.. haha
illy ariffin illy ariffin 30 July, 2013
comel nyer kucing.. kesian pulak die tak sihat :) harap cepat sembuh..

n yes ubat tu kucing suka sebab first layer tu die letak sugar coating :)
encikarman encikarman 30 July, 2013
achungg...achung... bersin plak bro tgk bulu kucing bro yg comel nih.
Yan Ty Yan Ty 30 July, 2013
Loving jugak erk Bro Boni ni.
Rindu pada arwah kucing2 Ty.
=(
Ija Rased Ija Rased 30 July, 2013
ija ada citer pasal kucing. masa ngandung 7 bulan, makan kat kedai, sekali kucing lalu bawah meja, punya la terkezut tahap gaban.then bila zara lahir sampailah sekarang dia paling takut kat kucing. kalau tgk kucing konpem meraung.hihihi.
hafizmd hafizmd 30 July, 2013
Patutpun ko kacak...ada bela kucing rupanya...

aku ingat kucing tu pakai pill piller tu sendiri...dah p dekat ngn benda tu...hahaha
munir ardi munir ardi 30 July, 2013
kesian kucingnya semoga lekas sembuh Rakan Boni
Terbelog Terbelog 30 July, 2013
Mmc manusia yer
Tp btl
Kena syg dia mcm Nabi buat

Entry Terkini : Laut Terbelah Dua di Korea
Sop Sop 30 July, 2013
blom pernah bg kucing makan ubat sbb blom ada kucing.. hehehe
Mia Liana Mia Liana 30 July, 2013
senangnya nak kasi dia ubat....
Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy 30 July, 2013
takut dengan kucing...oh tidak..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 30 July, 2013
kt stu geng la syg kucing..

cian dia..moga cpt sihat ye si comel..

tuan dh bg ubt tu =)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 30 July, 2013
KA bab2 kucing ni mmg fail lah !
Mila Ahmad Mila Ahmad 30 July, 2013
kucing demam aku bagi makan panadol terus baik wey
Melastik Bintang Melastik Bintang 30 July, 2013
haha citer kucing pulak ko ye boni..
fasha fasha 30 July, 2013
kucing pon ade perangainya time saket kan..huuu..macam manusia jugak =D
wantie wantie 30 July, 2013
ni kucing parsi kan.. adoi..kucing spesis ni memang manja giller ko. Bapak akak ada sekor, siap nak tidur kat bilik air la.. nak bersejuk sejuk le.. panas sikit tak boleh la.. adoi..manja bebenor..

putih ko ni ada batuk batuk tak? Funny pulak bila dengar kucing batuk. mcm org tua batuk bunyinya ..

sempat lagi ko snap time putih bukak mulut yer BK. adei..
Cik Itah@Rama Rama Pendek Cik Itah@Rama Rama Pendek 30 July, 2013
eh eh...apesal muka kucing tu iras muka Boni ye? haha just kidding
btw : tak sangka pula kucing pun ada pil..baru tahu ni ..
azwan azwan 30 July, 2013
macam Dr.Pol kat animal planet lah bro ni..hehe..
fyna fyna 30 July, 2013
kes sama dengan kucing fyna. kucing fyna nak telan air liur sendiri pun tak larat. sampai ada hitam2 kat bibir dia. bila bau badan dia pun, macam bau something. asik tidur je. dah tak lasak.

tapi fyna bagi air kelapa je. alhamdulillah. lepas tue mula bertambah sihat.
Cik Yaya Cik Yaya 30 July, 2013
haha adoi..
wee bgusnyer ade kucin yg dgr ckp cmtu..^,^ pgi tips sket cmne nk ajo kucin ??
Noor Ikmal Noor Ikmal 30 July, 2013
Assalam, alolo... comelnya...
Raudzah Z Raudzah Z 30 July, 2013
"kacak" nya kucing...macam tuan dia ya..nway take care of him/her ya..kucing ni sensitif kan..
✿AINAA ROSEBERRY✿ ✿AINAA ROSEBERRY✿ 30 July, 2013
hoiiii, gebunyaaaa kucing boni... hahahaha...

ena pun baru first time tau ada ubat pil untuk kucing.. selama ni bg ubat air
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN 30 July, 2013
bunda pernah bela kucing sekali tu dia hilang tak balik2..masuk hari ketiga dia balik , monyok jer..berbuih mulut dia..tak sempat nak berubat, petang tu mati..
Nurul Nadiah+Khairil Syazwan Nurul Nadiah+Khairil Syazwan 30 July, 2013
Kenapa eh saya makin nak lari dari kucing, lagi kucing suka pada saya.

Suka tengok orang berkasih sayang pada kucing.

Semoga bertemu lailatul qadar :)
hana hadi hana hadi 30 July, 2013
hana siap bagi pil perancang lagi kat kucing. huhu

hana kena belajar gak la cara2 nak bagi kucing makan ubat. sebelum ni hana bagi makan ubat pil siap paksa2 lagi suruh kucing buka mulut. takut agaknya dengan pil perancang tu..hehe
Lynn Munir Lynn Munir 30 July, 2013
Lepas sihat ni bolehla main kejar-kejar balik dengan snowbell.
Hafizul Hafizul 30 July, 2013
Wahhh tak sangka lelaki kacka ni pelihara kucing gak..emm lain kali sila cakna akan kesihatan mereka yer..hahaha
fairus fairus 30 July, 2013
BRO.. TOLONG EMAILKAN NAMA PENUH DAN ALAMAT KE fairusmamat@yahoo.co.uk
diana diana 30 July, 2013
adik akak punye kucing kalau dia tak sihat mesti mulut dia busuk..

comel nye kucing kamu..kenapa tuan dia tak comel pulak.?pelik..
Ema Johari Ema Johari 30 July, 2013
baguslah jaga kucing dgn baik...kami sekeluarga tak suka kucing...tak suka pun kalau kucing dtg tak adalah sepak terajang halaunya...
Mieza Jhaa K Mieza Jhaa K 30 July, 2013
Hahahaahahahahhahahaa..lawak giler..ketawa je baca entry ni..
Mieza Jhaa K Mieza Jhaa K 30 July, 2013
Paling lawak kucing pandai buka mulut tu.. adoii...mcm2 abg boni ni...
Cik Ain Cik Ain 30 July, 2013
comel nye kucing abg boni wuwuwu..
Mizz Aiza Mizz Aiza 30 July, 2013
hihi.. boleh pula dia buka mulut bila boni suruh..
Eiqa Almond Eiqa Almond 30 July, 2013
Kacak macam tuan dia.??
okaayy okayy..
hahaa
Comel ajee kucingg nyee :D

Nie pun first time dengar kucing ada ubat mcm kita. Hahhaa Tak cayo eden ehhh..
ainil fazieda ainil fazieda 30 July, 2013
tipu tipu , kucing awak menguap kannn ? hiks :D

Kucing Ainil pnah patah kaki , doktor cucuk atas kulit dy , pas tuh kasi ubat air kna bg mkn dua hari sekali . Dan kena warded selama dua bulan . sedih angattt :'( Tapi sekarang dah kacak mcm boni , siap ngorat awek lgiiii :P
tenku butang tenku butang 30 July, 2013
Huhuhu.. boni usah lea nk tifu kata kucen nganfa mukutvseniri masa nk mkn ubt.. tu gambo photoshop tuh.. heeeee.. dia nguap kannn... hik3

Teman fobia anto kucen ke doktor dh.. sbb kbykn nya mati lps jumpa doc.. xrau pasai apa..
Pembunuh Tanpa Bayang : Pembunuh Tanpa Bayang : 30 July, 2013
kucing biasanya akan lebih manja dan mahukan perhatian bila jatuh sakit.dan selalunya akan tidur di tempat yang agak tersorok.

aku biasa pelihara kucing...dan pernah beberapa kali lihat dia jatuh sakit.aku memilih diberikan ubat jenis cecair.mudah aku suntik terus guna picagari.

jaga kucing kamu baik baik ya.
kimi jamai kimi jamai 30 July, 2013
Kucing pun bleh makan ubat pil rupanya.. Haha.. aku pun baru tau..
4feet8 4feet8 30 July, 2013
tumbuk-tumbuk manja..? err..VET tu perempuan ke lelaki..? kekeke..
Juliet_iRa~" Juliet_iRa~" 30 July, 2013
hee kelakar jg sbb xpnh tau pn ada ubat pil utk kucing hihihi

comel kucing:)
aReLaN aReLaN 30 July, 2013
aku pun tak pernah tau ada pil untuk kucing. hahaha
Fizi Zaidi Fizi Zaidi 31 July, 2013
hahaha..lawak tol baca entri bro..tamabh kelakar bg kucing mkan pil..haha..tapi..tgk pd kucing boleh kenal tuanya cam mana..hahha.:D
baby comel baby comel 31 July, 2013
wah senangnya bg comel ni makan ubat.. tapi saya takut kucing :(
Pykaa Pdott Pykaa Pdott 31 July, 2013
Kucing pyka pnah lumpuh dulu . Sama la doktor bg ubat pil jugak . Tapi doktor suruh hancurkan pil tuh dgn air .tapi kucing tuh dah tade dah . Dia skit trok :( wah kucing pon kcak ea . Haha :p
zulhilmi tempoyak zulhilmi tempoyak 31 July, 2013
kucing aku ad gak masalah dulu.. tp aku bg kasih syg ja... sihat teruih... ;p
ANNA MARIANA ANNA MARIANA 31 July, 2013
waaaa, comey nya kucing!!!
anna suka sangat kucing..
tapi apa kan daya, mak anna alah ngan kucing..huhuhuh
Niesa Niesa 31 July, 2013
comelnye kucing!dh boleh jd doktor kucing boni nih..hehe
S.K.A S.K.A 31 July, 2013
ha3..terbaik la =) ternyata bro boni ni pnyayang..siap beli kucing dn jga elok2 lagi 2..dlu ada juga bela kucing n bwa p vet, last hilang cmtu je..
Nadia Johari Nadia Johari 31 July, 2013
memng kucing ada pil la boni..haha..amboii kucing dia xyah sush2 paksa buka mulut
Puan Bui Junaidi Puan Bui Junaidi 31 July, 2013
KELAKAR BETULLA BONI NI..HAHAHA

TP TAK DINAFIKAN KUCING BONI NI MMG SEKACAK TUANNYA..AMBOIIII..^_^
Phat Phat 31 July, 2013
power la lu bro mesti ada pakai ayat apa2 ni
Lady Lady 31 July, 2013
comel.. dengar kata betul kucing nie.. bagus2
aTieYusof Family aTieYusof Family 31 July, 2013
Akhirnya sang kucing sihat & kacak semula spt BONI KACAK...hahaha
kt opis akak ni, ramai pencinta kucing so tau serba sedikit ttg kucing..:)
afzalsukasuki afzalsukasuki 31 July, 2013
aku rasa dia panas sebab duduk sebelah kedai orang bakar lemang la

cuba ko mintak dia duduk sebelah kedai cool blog plak.mana tau demam dia boleh kebah
Ikhmal Malique Ikhmal Malique 31 July, 2013
geli keronkong kucin tu.
Amanda Suria Amanda Suria 31 July, 2013
Abah SA ckp kucing if demam bg minum air kelapa muda...x tau la mujarab ke x...
siti ZAHARA siti ZAHARA 31 July, 2013
hri tu zara rendm ubat tu ngan air cikit pastu bila dia kembang sedut je dgn picagari(macam tu ke eja dia..hentam je lah)sumbat kt tepi bibir dia..mmng selalu klu kucing kt umh ni sakit zara bt cm2 je..klu jentik masuk seketul..alamatnya..tercekikla kucing tu...huhuhu..=)
Alyn Adnan Alyn Adnan 31 July, 2013
Comelnyaaa !!alyn suka sgt kucing ..dulu pon kucing alyn cm tu ,, 3 hari dia tidur je xnk makan sampai kena paksa dye mkn then tidur tempat tinggi2, atas almari , rupanya dye demam .. siann :(
kakiblog kakiblog 31 July, 2013
ternyata bro seorang yang penyayang...dengan kucing

Jom baca entri terbaru saya :Memburu Top Komentar Blogger 2013
Zuan Zuan 01 August, 2013
gua pun ada bela kucing sekarang ni. haha addict post gambar kucing kat instagram sampai ada orng sound asyik post gambar kucing je..hahahaha
Aida Ismail Aida Ismail 01 August, 2013
Alalaa~ comel gilaa. Bertindak mengikut arahan ye Putih ^^
Ainim Suju Ainim Suju 01 August, 2013
105 darjah Celsius? gile panas tu..kalau manusia tu mau dah mati kot
Norfanil Norfanil 01 August, 2013
oit.. kucing demam pun tak dapat detect ke? mesti hang jarang peluk kucingkan? sian kucing hang.. hahaha
deno deno 02 August, 2013
olo siannya kucing boni.. kucing deno demam je, mesti dapat detect, badan panas dan tak larat.. mcm manusia jgk
Cik Fie Cik Fie 24 August, 2013
cutenya kucing hehe :)
KittyKitty 05 June, 2014
Pergi vet mana? Kucing saya dah 2 mati sebab disuntik dokter konon ubat untuk baik dari sakit. Fobia dah. Tapi ada satu lagi kucing ni selsema tak sembuh walau dah bawa ke vet 2 kali. Kesian tengok dia, sampai saya yg susah hati.
shiromie shiromie 15 March, 2016
Td p klinik.dia xbg inject sbb tkut kucing xtahan n bole kiokk.Dr bg ubat pil ja suruh bnyk minum air.