Jadi Guard Tapi Macam Hamba

Baru-baru ni kecoh pasal seorang Guard kena Sound dengan sorang perempuan. Hal tu lantaklah. Aku tak nak masuk campur. Kalau ikutkan hati, memang aku nak peram bontot aku seminggu tak basuh, lepas tu libas-libas bontot aku kat perempuan tu. Baru dia tau langit tu tinggi ke rendah. Ganas kan aku ni.

Hari ni aku nak mengecam manusia-manusia yang suka bikin Guard ni macam hamba. Bukan apa, bapak aku sendiri adalah seorang Guard kat sebuah hospital. Selalunya orang akan melawan, memaki hamun dan kadang-kadang sampai bertindak di luar batasan pada Guard bila dilarang melakukan sesuatu. 

Bapak aku sendiri contohnya. Dia pernah ditumbuk lepas menegur seorang budak melayu dari letak motor kat tempat pejalan kaki. Rasa dah besar dan hebat sangat agaknya budak melayu tu.

Diajak bergaduh berkali-kali. Apalah bebal sangat. Dah tulis terang-terang kat hospital lepas pukul 7 hanya seorang je yang dibenarkan naik ke atas. Yang datang beramai-ramai dah kenapa? Nak buat pesta dalam wad ke? Apsal tak bawak satu kampung je terus? Bila tak bagi masuk, mula ajak bergaduh. Siap tumbuk-tumbuk pintu hospital. Bukan aku nak Racist. Tapi ni lah perangai SEGELINTIR bangsa minoriti kat Malaysia ni. 

Harus diingat, Guard tu hanya mengikut arahan orang atasan. Itu kerja dia. Yang korang nak lawan tu kenapa? Ikut je lah arahan Guard tu. Dan lagi satu dilema seorang Guard pula adalah Syarikat Security tu tidak akan membela mereka jika berlaku apa-apa. Begitu juga dengan Hospital kerana prinsip hospital adalah orang awam diutamakan. Jadi, apa yang mampu dorang buat? Terpaksa menerima makian, cemuhan dan kalau tak bernasib baik akan dipukul sesuka hati.

*Hormatkan orang lain kalau nak orang lain hormati kita. 


Jadi Guard Tapi Macam Hamba

{ 37 comments.. read them below or add one }

muja muja 24 September, 2013
sedeyh sgt tgk video tu.. perempuan kot ckp camtu... malu sy... :'(
Carlos Santiago Carlos Santiago 24 September, 2013
ada hati upload video nk suh org salahkan guard. padahal dia sendiri yg bodoh. dia ingat rakyat malaysia bebal mcm dia kot
Miss Purple Miss Purple 24 September, 2013
amboi ganaas sgt!

hmmm, tu lah pasal, mereka fikir guard ni hamba dorg pulak, ni la masalah mentaliti org2 yg xmampu nak berfikir dgn waras, mgkin org2 mcm ni ada mslh mental kot..ksian..huhu

xpham la bla tgok org mcm ni, mcm xdek hormat lsg pada org tua..klu nk marah mcm mn pn fkir la, guard tu org yg lbh tua drp kta, ape perasaan kta bla ayah kita sdr kna hina mcm tu..ish ish..xtau la nk ckp mcm mna lg...smoga diberi ptunjuk dan hidayah lah utk org mcm ni...huhu


Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy 24 September, 2013
ckp ikut sedap mulut jerk...
Nadia Johari Nadia Johari 24 September, 2013
Tula..dgn guard pun nak berlawan..org tak paham bahasa memg mcm tu
fairus fairus 24 September, 2013
TULAH NASIB ORANG KERJA GUARD.. SEBENARNYA GUARD NI PUN ADA YANG OK, ADA YANG TAK OK.. WALAU APA-APA PUN, KALAU KITA SALING MENGHORMATI, PERKARA-PERKARA SEBEGINI TENTU TAK AKAN TERJADI..

PASAL KAU NAK PERAM BONTOT SELAMA SEMINGGU TU, PERGHH.. AKU MEMANG TAK BOLEH NAK BAYANGKAN.. JANGAN BUAT BEGITU OK? :)
fairus fairus 24 September, 2013
TULAH NASIB ORANG KERJA GUARD.. SEBENARNYA GUARD NI PUN ADA YANG OK, ADA YANG TAK OK.. WALAU APA-APA PUN, KALAU KITA SALING MENGHORMATI, PERKARA-PERKARA SEBEGINI TENTU TAK AKAN TERJADI..

PASAL KAU NAK PERAM BONTOT SELAMA SEMINGGU TU, PERGHH.. AKU MEMANG TAK BOLEH NAK BAYANGKAN.. JANGAN BUAT BEGITU OK? :)
Ezad Skytech Ezad Skytech 24 September, 2013
guard cuma ikut arahan...aq tak paham kenapa ada yang tak paham bahasa...nak tunjuk hebat...
Syazana Zainn Syazana Zainn 24 September, 2013
respect people who respecting you

guard pon ada hati dan perasaan

most of em orang tua kan

so ikut je kata dorang

memang ada juga guard yg biadap (tak semua) but lantakkan je

prinsip saya, orang tua -- kita dengarkan hormatkan je.

nak buat muka ke nak cebek ke, buat dalam kete. heh
Sheila Salim Sheila Salim 24 September, 2013
Assalamualaikum boni, sheila kerja kat company sekuriti. memang selalu lah kes2 begini jadi kat guards. mujur guards kat tempat sheila jenis keras hati. hehhee. tapi sheila kesian betul dengan orang tua yang kerja jadi guard. kesian gila =_________='
Ainim Suju Ainim Suju 24 September, 2013
tak dapat tgk video tu..dalam hidup kena saling menghormati. terutama kepada org tua kan
syuk shusuke syuk shusuke 24 September, 2013
respect la orang walaupun berbeza kaler kulit. :)
cik azLyzah⊙.☉ cik azLyzah⊙.☉ 24 September, 2013
hahhhh....sokong boni!!!
heyyyy,guard pon ade perasaan kan.guard cume jalankan tugas jae..eiiiiii...sekurang2 nye kene hormat orang tue...semalam cik tonton video pasal guard tu pon rase sakit hati jugak..
Mak Lagenda Mak Lagenda 24 September, 2013
Malu seh kalo tgk pompuan xde adap gitu ckp ngan org tua. Tak kisah la org tu kija guard ke apa but plz la blaja menghormati org2 yg lbh tua.

Dah hilang ke adap2 yg kita blajo dulu?
diana diana 24 September, 2013
betul la..guard hospital paling banyak kerja la akak tengok..masa akak dok hospital tu ada guard sorang dia asyik membebal..dia kata

"sudah tulis pun tak de paham..kita tegur dia marah pulak cakap kita belagak."

hehhe..betul jugak tu..
Niesa Niesa 24 September, 2013
sakit hati dan panas bila tgk video tu..hais...xde budi bahasa langsung..ntah apa2..
NorRo AiNi NorRo AiNi 24 September, 2013
sikap org malaysia kadng2 mang "gempak" .
Isabel Diaz Isabel Diaz 24 September, 2013
Saya pun dah tengok video tu. Kesian saya tengok pak cik tu. Kalaulah pak cik tu bapak saya, lama dah perempuan tu saya belah dengan kapak macam dalam cerita wrong turn.
Miziey Miziey 24 September, 2013
Ish.. terkilan aku baca entri ko ni bro. Rasa nak cucok jer lubang hidung perempuan dalam video tu. Rasa kesian pulak dengan insan yang bertugas sebagai "Pak Guard".

P/S: Hilang kemachoan aku semenet. :/
aTieYusof Family aTieYusof Family 24 September, 2013
Betul tu Boni..
Hormat lah org lain klu nak org hormat kita...kesian pak guard..dia hanya menjalankan tugas...:)
Pokok Manggis Depan Rumah Pokok Manggis Depan Rumah 24 September, 2013
kasihan kat guard. Mereka hanya menjalankan tugas.
hana hadi hana hadi 24 September, 2013
owh, video tu. xberkesempatan nak menonton..
piqa da bajitos piqa da bajitos 24 September, 2013
apa nak jadi dengan perangai kite ni..
Amanda Suria Amanda Suria 24 September, 2013
MEMALUKAN KAUM PPUAN JER...X SANGKA BETUL..
Myra Jay Myra Jay 25 September, 2013
Mcm2 pe'el manusia sekarang..
Guard bukan org bawahan yg boleh kita buat sesuka hati.. mereka jalankan tugas, tanpa Guard kita pun susah hati..

Yela sapa nak jaga kawasan kan
Pykaa Pdott Pykaa Pdott 25 September, 2013
Pyka tak tgk lagi vdeo tuh tapu kecoh jugak la dekat fb crita psal vdeo tuh . Brani btol prempuan tuh eh . Tade rase hormat lnsong .
Ema Johari Ema Johari 25 September, 2013
murninya orang yg kerja guard ni..sanggup bersengkang mata bila kerja shift malam...bapa mertua bekas guard hospital.
keong keong 25 September, 2013
makasih atas infonya bermanfaat banget buat saya, makin sukses aja yah.
Hairul Hafiz Hairul Hafiz 25 September, 2013
Kalau kaum tulah memang tak reti bahasa...
Lynn Munir Lynn Munir 25 September, 2013
Belajar hormati orang kalau nak orang hormati kita.
ANNA MARIANA ANNA MARIANA 27 September, 2013
bagi anna manusia yang sekarang ni seolah2 dah xde rasa hormat sesame sendiri dah.. tambah2 lagi rasa nak hormat pada yang lebih tua.. tak tahu la kenapa dorang biadap sangat..
tenku butang tenku butang 27 September, 2013
dh tengok video tu.. sabo jelah.. teman cukup x suka mulut puaka camtu.. rasa marah n geram sebab cara dia x hormatnkan org tua.. siap ckp BODOH lagi.. memang x hormat org tua, teman pun ada bapa sedar yg koje guard gak.. hope jangan lea dia bertembung dengan org yg macam popuan tu.. (yg peliknya.. laki popuan tu tengok je pun.. x tegur ke bini tu??)
baby comel baby comel 27 September, 2013
Sebenarnya apa2 pun bermula dari diri sendiri. Dan cuba masing2 fahamkan kenapa peraturan dan undang2 dibuat. Untuk menjamin kesejahteraan, betul tak. Dah memang kawasan larangan letak kenderaan, yg dok p letak jugak kenapa. Dah kawasan xleh merokok, yg buat jugak kenapa. Dah namanya lampu merah, yg nk dilanggarnya kenapa? Dah dibuat double line masih jugak nk p potong kenapa? Semua tu ada sebab kan kenapa peraturan ditubuh, dan pasti akan ada akibat kalau kita tetap buat jugak.
Dan kita yg langgar, kenapa mesti kita nk gasak org lain. Mengaku salah, dan jangan ulangi kesalahan tu lg. Kan, mudah je hidup ni. Mudah je agama ni, kannn.. ikut peraturan, masing2 selamat.
Semua agama pun nk kesejahteraan hidup. Feel sorry utk ur abah ye abg boni, moga beliau terus sihat sejahtera dan jgn stress2. Jaga kesihatan abah mu ye.
Sam Banjamin Sam Banjamin 01 October, 2013
susah jadi guard.. aku je pernah jadi guard ko tau tak.. tapi parttime la.. security masa ade tournament golf malaysia open.. tahun 2004 tak silap aku... kat saujana hyat golf resort... perhhh.. hazab... ketua ckp jgn bagi masuk kpd yg tak de pass or membership... tapi diorang ni mmg tak makan saman... aku terpakse la buat muka abang askar masa tu.. haaa.. tau takot.. tapi... mmg org pandang serong n pandang rendah la tugas guard ni...
daddydee daddydee 02 October, 2013
betul kata abang boni...hormati orang lain untuk dihormati
Rosmiza Ali Rosmiza Ali 06 October, 2013
Dugaan kerjaya seorang guard.. Kesian kadang2 tengok guard2 ni.. Diorang hanya menjalankan tanggungjawab tapi orang luar ni tak reti bahasa.. Standardlah orang Malaysia kita ni, yang orang larang tu lah nak buat.. Erm..
ZON PERMAISURI CHOMEL