Nasib Baik Cukup Duit

Hari ni tak berapa sibuk sangat macam kebiasaan. Bolehlah aku update entri yang makin hari makin berhabuk. Rasa sedih bila mengenangkan seorang blogger tegar macam aku ni dah kurang memberi tumpuan pada blog kesayangan. Perasaan tu sama macam masa belalang belaan aku mati kena gigit dengan lipas dulu. Rasa sedih dan sebak.

Hari ni tak ada apa yang menarik untuk aku ceritakan kecuali cerita tentang aku breakfast tadi kat kedai mamak. Disebabkan aku dah makan kat rumah sebelum bergerak, aku cuma Order air nescafe ais. Sambil-sambil tu boleh cuci mata tengok gelagat orang ramai. Banyaknya muka macam tak mandi pagi je. Hilang selera aku. Puas usyar gelagat orang, aku pun ke kaunter nak bayar.

"Aney yang tak berapa nak kacak, berapa nescafe ais?", soal aku.

Kalkulator di depannya dicapai. Pelik aku. Nescafe ais segelas pun nak kira pakai kalkulator ke?

"Dua ringgit lima puluh sen."ujar mamak tu.

Pergh..Mahalnya! Nasib baiklah dalam poket aku ada rm5. Selalu aku bawa rm2 je dalam poket. Nak jimat katanya. Apa lagi minyak dah naik 20 sen. Kalaulah aku tak cukup duit tadi? Takkan nak merayu manja kat awek yang beratur belakang aku? Tergugat kejantanan aku. Takkan nak basuh pinggan sebab tak cukup 50 sen. Mak aih. Aku lagi rela cukurkan misai mamak tu daripada basuh pinggan. Hahaha.

Sekian saja laporan untuk hari ni.

Lepas ni minum kat dalam Office je lah. Banyak stok rupanya nescafe. 

{ 54 comments.. read them below or add one }

Niesa Niesa 06 September, 2013
sekarang semua barang dh mula naikkkk..paling2 naik duaplohsen.. isy..isy..nasib bek ckp duit..xpn boni try ar nyanyi dpn kdai mamak tu kot2 ada yg menyumbang 50sen..hehe..
AyuArjuna BiGoshh AyuArjuna BiGoshh 06 September, 2013
sy gigih kutip duit syiling kat dalam laci opis hehehehe
Maria Firdz Maria Firdz 06 September, 2013
biasalah.. semua bnda nak naik... kita pun kna naikkn amal gak lah spya x stress...
KiD KiD 06 September, 2013
humang aihhh... boleh tahan kedai mamak ko lepak.. hehehe. aku minum kat rumah je. jimat.
Sheila Salim Sheila Salim 06 September, 2013
Assalamualaikum boni. hahaha mujur ada cukup duit! hahahahahhaha. sila update blog selalu boni. lama tak buat senaman usus bergegar bila baca blog boni ;p
beta kupu beta kupu 06 September, 2013
mahalnya kalah harga milo ais tabur! haha
luqman zakaria luqman zakaria 06 September, 2013
pergh..menyirap je smpai 2.50 kot..
Salma Tayo Salma Tayo 06 September, 2013
amboi.banyaknya naik harga.
wazy wazy 06 September, 2013
mahal gak ek sampai RM2.50,tapi siap kira pakai Kalkulator lagi
Masha Meisters Masha Meisters 06 September, 2013
susu dgn nescafe tu trsport pakai minyak...tu yang naik harga jugak...haha...ape boleh buat...janji aman
Fiza Rahman Fiza Rahman 06 September, 2013
kesan kenaikan 20 sen. Step by step brg akan naik. Bancuh air kat office jerlah boni yg kacak :-)
Aku Penghibur Aku Penghibur 06 September, 2013
wow agk mahal .,.. ishhh naseb baik bawak duit lebih kalau tak kenalah sapu sampah kat kedai tu untuk 50 sen :)
hafiz hafizol hafiz hafizol 06 September, 2013
mesti sblum nie rm2.30 .. naik 20 sen jadi rm2.50 hahahahaha
puteri airyn puteri airyn 06 September, 2013
Harga baraang dah naik :-( makan nasi dengan telur goreng pun RM2.50.. huhu
Ahmad Zarif Ahmad Zarif 06 September, 2013
boleh tahan gak rege die tuh
ma ❥ ma ❥ 06 September, 2013
Pantas gak mamak tu naikkan harga... huhu kalau tak cukup lain kali mintak je hutang sambil buat muka manja :*
dear xila dear xila 06 September, 2013
itu kalu saya sendili juga ada pusing....ni nk mengeluh ke apa ni...bykkan besabar dugaan 20cen. rezki ada mana2 :)
aTieYusof Family aTieYusof Family 06 September, 2013
huyoo..dah naik ke harga nescafe ais..isk! tak patut tau..nasib baik Boni tak kena basuh pinggan..haha
Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid 06 September, 2013
boni tu memang jimat betul tu... ekekekeke....
♥  Miss Hearty  ♥ ♥ Miss Hearty ♥ 06 September, 2013
mahalnyer ! lepas nie bancuh sendiri kat rumah lah..heeeeee
Amanda Suria Amanda Suria 06 September, 2013
Agak2 la nk naikkan rega air kan...sebelum ni sure 1.80 je air tu....minyak naik harga pun mamak amik kesempatan....
Filzah Azzahra Filzah Azzahra 06 September, 2013
bawak je bekal pergi kerja..
Yan Ty Yan Ty 06 September, 2013
Dalam betoi mksud entri ni , tapi penggunaan ayat buat Ty tergelak kuat kat opis ni... RIP to ur grasshopper. hahahaha
Cik Itah@RRP Cik Itah@RRP 06 September, 2013
mahalnya..nasib baik cukup duit..kalau tak, naye je huhu
hazman aka species1980 hazman aka species1980 06 September, 2013
harga kat kedai mamak memang cepat je naik.....
wantie wantie 06 September, 2013
hmm.. tadi dengar perbualan penghantar stok. dia cakap suruh hold on dulu barang sebab minyak naik. aisey men.. pas ni ada lagi la waiting list barangan nak naik harga.

Bin Muhammad Bin Muhammad 06 September, 2013
Memang minyak naik tak terasa...tapi pi la pasar malam, tengok semua makanan dah naik harga, direstoren pun macam tu juga... Sabo je laa...

p/s: jom ke pasar malam bukit beruntung malam esok!
Sheila Salim Sheila Salim 06 September, 2013
Assalamualaikum boni, sheila nak ajak awak join review blog 2.0 sheila ni. semua yang join akan direview :- http://www.sheilashahfiekry.my/2013/09/review-blog-20.html
muja muja 06 September, 2013
mahal gilowwwwww.... minyak naik 20 sen je seliter,, makanan naik 50 sen sebungkus. cesssinggtongkang!!!
amir zahari amir zahari 06 September, 2013
Gi kedai mamak mintak gelas besar je bro, xmo air apa2..hehehe bawa termos air panas senirik dengan beberapa sachet kopi umphh..! hehehe
fairus fairus 06 September, 2013
NESCAFE AIS SAMPAI RM2.50.. BGTAU MAMAK TU "AGAK-AGAKLAH KALAU NAK KAYA PUN..."
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN 07 September, 2013
boleh tahan jugak harganya...
syuk shusuke syuk shusuke 07 September, 2013
blackliss kedai berkenaan :D hehe
~CAHAYA~ ~CAHAYA~ 07 September, 2013
pasni kita kena bwk duit lbh sikit ke mane-mane...huhu
Jue Derella Jue Derella 07 September, 2013
skrg nie, mentang2 minyak naik, brg lain pn nk naik skali...
.::: Princess MOMOY :::. .::: Princess MOMOY :::. 08 September, 2013
dah sama harga mcm kopitiam plak
haha
munir ardi blog munir ardi blog 08 September, 2013
bagi coffemixnya itu kesuakaan aku setelah minum itu bisa power ngeblognya
blogger bumi lasinrang blogger bumi lasinrang 08 September, 2013
nescafe milo dan minuman lainnya sudah terkenal dari dulu apalagi kalau dari Malaysia pasti jadi rebutan di tempat aku
aura ide aura ide 08 September, 2013
Di Indonesia juga mahal, akibat bbm naik plus dolar naik! woo itu kopi kesukaanku.
ainil fazieda ainil fazieda 08 September, 2013
amboi ! mahainyee . cekik drah btoi ar .
ainil fazieda ainil fazieda 08 September, 2013
amboi ! mahainyee . cekik drah btoi ar .
baby comel baby comel 08 September, 2013
nasib badan ler skg ni semua pun mmg mahal kan.
Hafizul Hafizul 09 September, 2013
Hahaha..ditambah pulak 20 sen..emm kat sini RM1.oo aje..wak kat rumah free aje,.,haha
cik tom cik tom 09 September, 2013
bila naik harga minyak..mmg semua barang lain akan turut naik...yelah dh tue source utk transport bergerak kt malaysia ni..

lama giler xjenguk sini...hrp boni sihat2 ye...
obat penurun panas anak obat penurun panas anak 10 September, 2013
artikel yang mearik, insfiratif banget buat saya. makin sukses aja yah.
ANNA MARIANA ANNA MARIANA 10 September, 2013
anna pula pernah g laminate ic dan surat beranak anna.. konon2 2 keping 2 rgt la.. dengan bangganya anna kuarkan 2rgt, tapi smua skali 3.50sen.. kena pula masa 2 memang dalam beg duit anna cukup2 duit.. anna bajet ada lagi 10rgt tapi lpas anna bayar baru anna teringat 10rgt tadi anna topup hp.. nasib baik duit yang ada cukup2 ja..
Raudzah Z Raudzah Z 10 September, 2013
Sekarang ni kena semua kena budget..kalau tak banyak yang miss nanti ...kalau perlu bawa bekal, bawa bekal aje..walau tak macho ..he..he
Ema Johari Ema Johari 11 September, 2013
ini yg masalahnya..bila minyak naik..konpem barang naik..kata barang tak naik tp barang yang dikawal..barang yg dikawal.rmailah yang buat naik sesuka hati
Ezad Skytech Ezad Skytech 11 September, 2013
aq minum teh tarik kat restoran tuuttt...sampai RM1.80...perghh...teh tarik je kot...